Τα κριτήρια που πρέπει να προταχθούν στις Ετήσεις Κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σημασία τους αναλύει ο Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ και Πρόεδρο του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
Με αφορμή τις τρέχουσες πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις γίνεται λόγος για τους πιθανούς τρόπους ενισχύσεως της αποτρεπτικής στρατιωτικής μας ισχύος, εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας. Οι ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) ενισχύονται τόσο με υλικές (μέσα, μονάδες, συστήματα, υλικό κ.λπ.), όσο και με άϋλες παραμέτρους (φρόνημα, ηθικό, ηγεσία, οργάνωση, εκπαίδευση κ.λπ.).
Η υλική ενίσχυση των ΕΔ, ακόμη και υπό τις τρέχουσες δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, είναι δυνατή με έξυπνες επιλογές που εκμεταλλεύονται την γεωγραφία και την σύγχρονη τεχνολογία. Προϋπόθεση αυτού αποτελεί η συνειδητοποίηση στο πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη ότι απειλούμεθα. Το δεύτερο σκέλος των άϋλων παραμέτρων που συνδέεται προφανώς με το πρώτο, περιλαμβάνει επιπλέον σειρά επιλογών και δράσεων οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος αλλά άπτονται του αξιακού μας συστήματος. Μία από αυτές αποτελεί η ετήσια διαδικασία των κρίσεων στην ηγεσία των ΕΔ.
Κάθε Αξιωματικός των ΕΔ κρίνεται από την πρώτη στιγμή σε ετήσια βάση από τον εκάστοτε Διοικητή του αλλά και εκτάκτως όποτε αυτός μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία. Το έντυπο της κρίσεως είναι εκτεταμένο, λεπτομερές και περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των επί μέρους προσόντων που απαιτούνται για τον σύγχρονο Αξιωματικό στους τομείς της διοικητικής ικανότητος, επαγγελματικής επάρκειας, ήθους και χαρακτήρος. Ανεξάρτητα από τον βαθμό υποκειμενισμού των εκάστοτε προϊσταμένων (ανθρωπίνως αναμενόμενο), έχει διαπιστωθεί στατιστικά ότι η πληθώρα των διαφορετικών κρίσεων για ένα Αξιωματικό, κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, απεικονίζει με υψηλή πιστότητα την πραγματική του εικόνα.
Πέραν των ανωτέρω θεσμοθετημένων κρίσεων και δεδομένου ότι οι αυστηρότεροι κριτές είναι οι υφιστάμενοι, υπάρχει και η «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα στους κλάδους των ΕΔ. Συχνά ακούγονται «ψιθυριστά» εκφράσεις του τύπου «με αυτόν ως Αρχηγό Στόλου βγαίνω να πολεμήσω στο Αιγαίο με κλειστά μάτια».Η Πολιτεία που επιδιώκει ειλικρινά την ενίσχυση των ΕΔ στον τομέα της κατάλληλης επιλογής ηγεσίας, δεν έχει παρά να ανοίξει τον φάκελο κρίσεων του κάθε υποψηφίου, καθώς και να αφουγκρασθεί τον κάθε κλάδο των ΕΔ.
Τα κριτήρια επιλογής της Πολιτείας θα πρέπει να θέτουν ερωτήματα του τύπου:
«Ποιος θα παρέχει ορθολογική και αξιόπιστη στρατιωτική εισήγηση στρατηγικού επιπέδου σε καιρό κρίσεων;»,
«Ποιος με παρρησία και με θάρρος γνώμης θα επισημαίνει εγκαίρως τους κινδύνους και θα εισηγείται εφαρμόσιμες λύσεις;»,
«Ποιος θα εμπνεύσει τις ΕΔ ή τον ΣΞ ή το ΠΝ ή την ΠΑ και θα τις οδηγήσει στην νίκη;».
Εάν αντί των ερωτημάτων αυτών επικρατούν ερωτήματα τύπου:
«Ποιος δεν θα προκαλέσει πάσης φύσεως προβλήματα στην εικόνα της Κυβερνήσεως διότι θα είναι πειθήνιος στο πολιτικό κόμμα που τον έχει προωθήσει, σε βάρος αξιοτέρων συναδέλφων του;», τότε η Πολιτεία δεν απαιτείται να ανοίξει οιονδήποτε φάκελο (που απεικονίζει τον μόχθο και τα επιτεύγματα μίας ολόκληρης σταδιοδρομίας) ούτε να ερωτήσει τους κλάδους των ΕΔ.
Δυστυχώς, ατυχείς επιλογές ηγεσίας επιφέρουν μεταξύ άλλων και αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις αφού στατιστικά οι μέτριοι επιλέγουν μετρίους και όχι αρίστους οι οποίοι τους υπενθυμίζουν διαρκώς με την όλη στάση και δράση τους, την δική τους υστέρηση.Οι ΕΔ, ως γνωστόν, δεν ανήκουν σε πολιτικά κόμματα αλλά στον ελληνικό λαό ο οποίος τις χρηματοδοτεί από το υστέρημά του και τις στελεχώνει με τα παιδιά του.
Η πολιτική επιλογή στρατιωτικής ηγεσίας με μοναδικό κριτήριο την αριστεία και το αξιόμαχο των ΕΔ, απαιτεί ήθος, θάρρος ψυχής και συναίσθηση εθνικού καθήκοντος. Ευελπιστούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν οι επικείμενες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις μας.
Η χώρα μας το έχει απόλυτη ανάγκη σε αυτή την χρονική συγκυρία.
ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr