Στο πεδίο βολής Νυμφαίας σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τρία κανάλια απορροής υδάτων Δήμητρα Συμεωνίδου Στο πεδίο βολής της Νυμ...
Στο πεδίο βολής Νυμφαίας σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τρία κανάλια απορροής υδάτων
Στο πεδίο βολής της Νυμφαίας εντοπίζεται το σημείο όπου πρέπει να εκτελεστούν εργασίες, που θα περιορίσουν ή θα εξαλείψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Μαραθώνος στην Κομοτηνή. Για αυτό αιτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου μέσω του συμβουλίου της Πολιτικής Προστασίας προς τον Στρατό για την εκτέλεσε των απαραίτητων έργων.
Το φαινόμενο γνωστό στο Δήμο, επαναλήφθηκε και κατά την πρόσφατη κακοκαιρία της 17ης Δεκεμβρίου 2017, όταν η Μαραθώνος κατακλύστηκε από νερά και ορισμένα σπίτια υπέστησαν ζημιές. Τότε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης σε μία αποτίμηση της κατάστασης είχε πει για την περιοχή πως "ο μεγάλος όγκος νερού ήρθε από την περιοχή των Συμβόλων και κατέληξε στην Μαραθώνος. Είχε προνοήσει η ΔΕΥΑΚ και είχε ανοίξει όλα τα φρεάτια, αλλά ήταν τόσος ο όγκος του νερού και τα φρεάτια δεν μπόρεσαν να το απορροφήσουν όλο".
Οι βάσεις της συνεργασίας μεταξύ Στρατού και ΔΕΥΑΚ μπήκαν και για τις λεπτομέρειες αυτής μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δημήτρης Καρασταύρου "Σε συνεργασία με το Στρατό θέλουμε να διαχειριστούμε όλη τη λεκάνη, στο πεδίο βολής βόρεια του δρόμου της ΜΟΜΑΣ, μεταξύ του δρόμου της ΜΟΜΑΣ και του δάσους της Νυμφαίας. Εκεί είναι μεγάλη λεκάνη με πάρα πολλά νερά και διοχετεύονται όσο μπορούν στον δίδυμο αγωγό που υπάρχει και πηγαίνει στο ποτάμι.
Όμως όσα νερά δεν διοχετεύονται στον αγωγό, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, καβαλούν το ρέμα της ΜΟΜΑΣ και μπαίνουν στην Μαραθώνος. Εκεί έχουμε σχεδιάσει να γίνουν, με τη βοήθεια του Στρατού, τρία κάθετα κανάλια ώστε να διαχωρίσουμε την περιοχή σε τρεις ξεχωριστές ζώνες για να φεύγουν τα νερά νωρίτερα στο ποτάμι από άλλες διόδους, πριν φτάσουν στο δίδυμο αγωγό. Αυτό θα σημαίνει ότι θα εισέρχεται πολύ μικρότερη ποσότητα νερού στους δίδυμους αγωγούς και σχεδόν μηδενική στην πόλη".
Βέβαια, πρόσθεσε, ο κος Καρασταύρου, "όλα αυτά θα γίνονται με την προϋπόθεση ότι κανένας δεν ανοίγει τα υδατοφράγματα. Έχουμε τοποθετήσει τρία υδατοφράγματα για να μην οδηγούνται τα νερά στην πόλη, όμως δεν τα σφραγίσαμε. Τώρα θα πάμε να τα σφραγίσουμε για ευνόητους λόγους". Μία ερπυστριοφόρα τσάπα που μπορεί να δουλέψει και σε λασπώδες έδαφος θα διαθέσει ο Στρατός και το ανθρώπινο δυναμικό της, ενώ ήδη η ΔΕΥΑΚ έχει κάνει τις απαιτούμενες προμήθειες σε εξοπλισμό.
Η ΔΕΥΑΚ έχει παρελθόν στη συνεργασία με το Στρατό. Θυμίζουμε ότι ο Στρατός ήταν παρών στο αντιπλημμυρικό έργο του Κάλχα. Τότε η διάθεση των αναγκαίων μηχανημάτων έργου και του αντίστοιχου προσωπικού, έκανε εφικτή την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος στον οικισμό. Επρόκειτο για την κατασκευή αγωγού συλλογής και παροχέτευσης ομβρίων υδάτων, που αποτρέπει πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικιστικού ιστού. Η παρέμβαση τότε του 21ου Λόχου Μηχ/κού έγινε στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Δήμου Κομοτηνής και του Ελληνικού Στρατού. Ελπίζουμε και αυτό το εγχείρημα να τύχει την αποδοχής και της συνεργασίας των αρμόδιων οργάνων του ελληνικού στρατού.