Στην τελική φάση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης GORDIAN KNOT 2017 στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης βρέθηκε προχθές το kranosgr. Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου της Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων στο πλαίσιο της ετοιμότητας που αναλαμβάνει από αρχές Ιουλίου 2018 σύμφωνα με το «Long Term Rotation Plan» της Συμμαχίας.
Για τον σκοπό της άσκησης το Στρατηγείο είχε αναπτυχθεί σε τρεις τοποθεσίες, το Στρατόπεδο Προκοπίδη στην Άσσυρο, την Σίνδο και στην έδρα του στην Θεσσαλονίκη (Πεδίο Άρεως στην Θεσσαλονίκης).
Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 1200 στελέχη από 16 χώρες οι οποίοι εκτός του ασκούμενου προσωπικού συγκρότησαν και την ομάδα ελέγχου της άσκησης, την ομάδα αξιολόγησης (ΓΕΕΘΑ), την εκπαιδευτική ομάδα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ασκούμενου προσωπικού, τις Διοικήσεις (Αεροπορική, Ναυτική, Ειδικών Δυνάμεων), της ομάδα του κέντρου συντονισμού των επεισοδίων, το Στρατηγικό επίπεδο της Συμμαχίας, τους Διεθνείς οργανισμούς, Κυβερνητικές και μη οργανώσεις, την εξομοίωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το κέντρο ψηφιακών μέσων, και άλλες μονάδες υποβοήθησης της άσκησης.
Το προσωπικό, Ελληνικό (περίπου 950 στελέχη), πολυεθνικό (περίπου 250 στελέχη) εξασκήθηκε στις διαδικασίες της Συμμαχίας με εξαίρετο τρόπο, υπήρξε απόλυτος συντονισμός μεταξύ όλων αυτών των δρώντων, οι οποίοι μέσα από ομάδες εργασίας και ομάδες λήψης απόφασης ολοκλήρωσαν με επιτυχία την διαχείριση των επεισοδίων καθ’ όλη την διάρκεια της άσκησης. Σημαντικοί παράμετροι της επιτυχίας η δημιουργία ενός ιδανικού μεικτού διακλαδικού κέντρου επιχειρήσεων (πρότυπο) και του νεοσύστατου κέντρου συντονισμού επικοινωνιακών επιχειρήσεων για πρώτη φορά για το Στρατηγείο.
Το σενάριο της άσκησης ήταν υποθετικό και η χώρα στην οποία αναπτύχθηκε το Στρατηγείο λεγόταν ARNLAND. Η συγκεκριμένη χώρα βρισκόταν σε μία μακρόχρονη κρίση, αντιμετώπιζε εσωτερικό διχασμό ο οποίος οδήγησε στην απόσχιση μίας περιφέρειάς της από την λοιπή χώρα. Μετά μία εσωτερική σύρραξη την οποία κέρδισε η αποσχισθείσα περιφέρεια ο Πρωθυπουργός της χώρας αποφάσισε να φέρει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής και με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας. Για τον σκοπό αυτό στάλθηκε αίτημα βοήθειας προς την Συμμαχία. Ο Πρόεδρος ήταν αντίθετος σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.
Η παράλληλη ύπαρξη κινδύνου από μία ευρέως γνωστή τρομοκρατική οργάνωση που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή που είχε δημιουργήσει περιφερειακούς κινδύνους στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και όχι μόνο, είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση της Συμμαχίας για ανάπτυξη μίας δύναμης αποτροπής επέκτασης της κρίσης, η οποία σε μία επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης και αποκατάστασης της ασφάλειας του πληθυσμού αλλά και εν γένει της περιφερειακής ασφάλειας, βρέθηκε στην ARNLAND με επικεφαλής το Ελληνικό Στρατηγείο της Συμμαχίας με έδρα την Θεσσαλονίκη, στο οποίο ανατέθηκε ο ρόλος του Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων της Συμμαχίας.
Η εξαίρετη απόδοση Ελληνικού και Συμμαχικού προσωπικού, το πάθος του Ελληνικού προσωπικού για επιτυχία, η διάθεση των στελεχών που υπηρετούν στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και Σχολείο Επιτελών του Στρατού Ξηράς (ΣΔΙΕΠ), η εξαιρετική παρουσία των Πανεπιστημίων στην αποτύπωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και ΜΜΕ, η άριστη δουλειά και εκπαίδευση όλου του προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια, και φυσικά η εξαιρετική καθοδήγηση από την Διοίκηση, συνέβαλαν μεταξύ των άλλων στο τελικό αποτέλεσμα.
Η ισχυρή και αποτελεσματική Διοίκηση και καθοδήγηση από την ηγεσία, η συμμετοχή όλων των επιτελείων στην συλλογική αυτή προσπάθεια αποτελούν παράγοντες οι οποίοι επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά την βούληση όλων για την προβολή της χώρας μας εντός και εκτός της Συμμαχίας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν καθημερινά τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο σε κάθε δράση της Συμμαχίας σε μία εποχή που αναβαθμίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο η Γεωστρατηγική και Γεωπολιτική θέση της Ελλάδος.