Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ως πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς την κυβέρνηση, στοχεύει στην κάλυψη των υφιστάμενων επιχειρησιακών απαιτήσεων, στην περαιτέρω αύξηση του επιπέδου ετοιμότητος αυτών και στη μείωση του κόστους συντηρήσεως μονάδων, αλλά προσκρούει πάντα στις τοπικές κοινωνίες και στους εκπροσώπους τους σημείωσε σήμερα ανώτατη στρατιωτική πηγή, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται η σύμπτυξη ή συγχωνεύσεις μονάδων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων.
«Πρέπει να βγούμε από αυτή τη λογική και να λειτουργούμε επιχειρησιακά. Πρέπει να έχουμε στρατό, που να μπορούμε να τον συντηρήσουμε, με τα διατιθέμενα σήμερα χρήματα. Η στελέχωση δεν είναι καλή. Όταν δεν έχεις κάποιον τις πρώτες 15-16 ώρες της κρίσεως τότε δεν τον έχεις καθόλου. Αναγκαστικώς θα συμπτυχθούν στρατόπεδα. Οι ΕΔ προτείνουν επιχειρησιακά τι θα γίνει, αλλά οι αποφάσεις είναι πολιτικές.
Αναφορικώς με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τη μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «Μοράβας» από τον Πόντο στο τεράστιο στρατόπεδο του Αυλώνα, η ίδια πηγή επισήμανε την ανάγκη όπως ο προαναφερθείς σχηματισμός να βρίσκεται κοντά στα πλοία μεταφοράς της σε «λογικούς» χρόνους, «προσόν» που έχει ο Αυλώνας για να μειωθεί ο χρόνος επιβιβάσεως των πεζοναυτών στα πλοία. Ο χρόνος μετεγκαταστάσεώς της όμως είναι άγνωστος αυτή τη στιγμή, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Η σχετική μελέτη του ΓΕΣ που βρίσκεται στο ΓΕΕΘΑ υπολογίζει τον «κατ’ελάχιστο» χρόνο μετακινήσεως σε τρία χρόνια «τουλάχιστον».
Στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως των ΕΔ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΑΣΔΕΝ θα «αναβαθμιστεί», κατά την ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή, σε «Διοίκηση Αρχιπελάγους» με διακλαδικό επιτελείο και διοικητή από τον Στρατό Ξηράς, με τη γραμμή της ιεραρχίας να διαμορφώνεται από τα πάνω προς τα κάτω, ως εξής: ΓΕΕΘΑ – 1η Στρατιά – Διοίκηση Αρχιπελάγους (πρώην ΑΣΔΕΝ) – τοπικός διοικητής, ο οποίος θα είναι ένας για κάθε νησί, κατά βάση προερχόμενος από τον ΣΞ και θα έχει υπό τη διοίκησή του και όλες τις τυχόν μονάδες του ΠΝ και ΠΑ για θέματα υποστηρίξεως, συντηρήσεως κλπ. Ο επιχειρησιακός έλεγχος θα ανήκει στο ΓΕΕΘΑ ενώ η 1η Στρατιά μετεξελίσσεται σε αντίστοιχο σχηματισμό με αυτόν που διαθέτουν τα αλλα δυο Όπλα, δηλαδή το Αρχηγείο Στόλου και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.