Συγκεκριμένα, οι θέσεις προαγωγής που θα πληρωθούν, κατά βαθμό, είναι οι ακόλουθες: ανθυπασπιστής Α’ (Κλ. Α11) – 21 θέσεις προαγωγής, ανθυπασπιστής Γ’ (Κλ. Α9) – 85 θέσεις προαγωγής, αρχιλοχίας (Κλ. Α8) – 87 θέσεις προαγωγής και επιλοχίας (Κλ. Α7) – 87 θέσεις προαγωγής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το Υπουργείο Άμυνας, οι κενές θέσεις υπαξιωματικών ανέρχονταν στις 108, ωστόσο, αποδεσμεύτηκαν 280 καθώς δημιουργήθηκαν 87 θέσεις προαγωγής στο βαθμό του επιλοχία και 85 θέσεις στο βαθμό του αρχιλοχία.
Το δρόμο για τις προαγωγές υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά άνοιξε η Ολομέλεια της Βουλής με την ψήφιση των σχετικών Κανονισμών στις 8 του μήνα. Γεγονός, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ομαλή ανέλιξη των υπαξιωματικών, ορισμένοι εκ των οποίων, είναι καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό εδώ και 15 χρόνια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το επίμαχο νομοθέτημα έφερε σε μετωπική σύγκρουση την πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας με το Υπουργείο Άμυνας λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η κατάθεση των Κανονισμών στη Βουλή καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό από το Υπουργείο Άμυνας, με αποτέλεσμα οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας να δέχονται πιέσεις από τον Σύνδεσμο Υπαξιωματικών για ψήφισή τους το ταχύτερο. Διατυπώθηκαν, μάλιστα και έμμεσες απειλές για «μαύρισμα» υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές. Γεγονός, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε πιέσεις, φραστικές επιθέσεις και τη διαβολή βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας, πλην του ΔΗΣΥ, αποδίδοντας, μάλιστα την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση των Κανονισμών για τις κρίσεις και τις προαγωγές στην Εθνική Φρουρά σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Εξαιτίας της σύγκρουσης αυτής, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του Κανονισμού λειτουργίας της Βουλής.
Με την επανέναρξη των εργασιών του Σώματος, το θέμα θα συζητηθεί στη αύσκεψη των αρχηγών και των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να ρυθμίζεται ξεκάθαρα ο χρόνος συζήτησης των νομοθετημάτων, από την κατάθεσή τους μέχρι που να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.