Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με την απόκτηση 70 ελικοπτέρων Kiowa Warrior, για “επιθετική αναγνώριση”.
Τ
ην απόκτηση 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων “επιθετικής αναγνωρίσεως” τύπου OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού μελετά η κυβέρνηση, μέσω του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει “βελτιωμένη προσφορά” των ΗΠΑ σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
“Οι Αμερικανοί μας έκαναν βελτιωμένη προσφορά για τα Kiowa. Μας δίνουν 39 πλήρως εξοπλισμένα, 15 επιπλέον με μόνο τις επικοινωνίες και τα υπόλοιπα “as it is” για τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού για να τα χρησιμοποιήσουμε εκεί ως εκπαιδευτικά και για ανταλλακτικά. Έτσι το βλέπουμε. Το μελετάμε διεξοδικά”. Αυτό αποκάλυψε ο κ. Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των “Παραπολιτικών”.
Μετά την εξέλιξη αυτή το πρόγραμμα όχι μόνο δεν οδεύει προς απόρριψη, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων επιχειρείται ένας συγκερασμός μεταξύ της αμερικανικής “προσφοράς” για την παράδοση αυτών των πολύτιμων ελικοπτέρων χωρίς τον πλήρη εξοπλισμό τους -τα Hellfire-, που προφανώς θα πρέπει να αγοραστούν από την Ελλάδα αργότερα, και της ελληνικής θέσης για την απόκτηση των ελικοπτέρων αυτών και των βλημάτων τους ως ενιαίου πακέτου στη γνωστή αξία του προγράμματος που ειναι περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια “all including”.
Το ιστορικό
Σημειώνεται ότι ολο το πρόγραμμα ξεκίνησε επισήμως στις αρχές Μαΐου για την τυπικώς “δωρεάν” απόκτηση 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D (Kiowa Warrior) από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, με την ανάρτηση στον ιστότοπο της “Διαύγειας” σχετικής ανακοίνωσης από την αρμοδία Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Το πρόγραμμα, αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από την Αεροπορία Στρατού, καθώς, αν τελικώς υλοποιηθεί, θα ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τον στόλο των ελικοπτέρων της, προσδίδοντας της ταυτοχρόνως νέες μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Το πλήρες πακέτο
Το συνολικό πρόγραμμα, εκτός των 70 ελικοπτέρων αναγνωρίσεως OH-58D, που παραχωρούνται δωρεάν απο τα αποθέματα του Αμερικάνικου Στρατού, περιλαμβάνει την απόκτηση πλήρους γραμμής εκπαίδευσης, συντήρησης και ανταλλακτικών, εξομοιωτές πτήσεως για την εκπαίδευση των πιλότων, καθώς και εξομοιωτές συντήρησης για τους τεχνικούς κ.λπ., που ανεβάζουν το συνολικό κόστος του προγράμματος στα περίπου 50 εκατ. δολάρια, που επιμερίζεται σε περίπου 650000 ευρώ ανά ελικόπτερο. Σε αυτό το “πακέτο” και το κόστος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε και τα αντιαρματικά βλήματα Hellfire, κάτι που οι Αμερικάνοι -αρχικώς- δεν δέχονταν. Τώρα, όμως φαίνεται ότι όχι μόνο το δέχονται αλλά έχουν κάνει και την σχετική αντιπρόταση τους, η οποία μελετάται από ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με την αρχική μελέτη σχεδιασμού και αξιοποίησης απο το ΓΕΣ, τα 60 από τα 70 προτεινόμενα ελικόπτερα προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν σε ρόλους “επιθετικής αναγνωρίσεως” και θα ειναι εξοπλισμένα με αντιαρματικούς πυραυλους Hellfire και καλάθους ρουκετών ή συνδυασμούς των δύο αυτών, ενώ τα 10 θα ειναι άοπλα και θα διατεθούν για την αρχική πτητική εκπαίδευση του προσωπικού στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ).
Θεωρητικώς, τα 60 εξοπλισμένα Kiowa Warrior μπορούν να αποτελέσουν τη δύναμη τριών ταγμάτων ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, των 20 ελικοπτέρων έκαστο, με ζώνη ευθύνης τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οπότε με τον τρόπο αυτό τα πιο “βαριά” και πιο ευαίσθητα ηλεκτρονικά AH-64A+/DHA θα στραφούν πλέον αποκλειστικά στο χερσαίο “μέτωπο”, στην Θράκη. Με βάση, όμως, την εναλλακτική πρόταση των Αμερικανών. Τα 39 “κομπλέ” μπορούν να αποτελέσουν τη δύναμη δυο ταγμάτων ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, τα 15 “μόνο με ασύρματο” να ενταχθούν στη δύναμη της νέας, διακλαδικού προσανατολισμού, Σχολής Αεροπορίας Στρατού, που θα πραγματοποιεί την αρχική εκπαίδευση των νέων υποψήφιων χειριστών όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και πιθανόν και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενω όλα τα υπόλοιπα -16 συνολικά- θα χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμη πηγή ανταλλακτικών.
Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Ημερομηνία δημοσίευσης 18 Νοεμβρίου 2017.
ΠΗΓΗ: www.proelasi.org