Για τους ΕΜΘ, τους ΕΠΟΠ, τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς που διαθέτουν πανεπιστημιακά πτυχία γράφει στο militaire.gr ένας απ΄ αυτούς. Επισημαίνει ότι τα πτυχία τα πήραν με κόπο και θυσίες αλλά για την υπηρεσία δεν έχουν απολύτως καμία σημασία. Ως πότε;
Το άρθρο:
Στο νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών οι Υπαξιωματικοί ΕΜΘ και ΕΠΟΠ έχουν ενταχθεί στην Γ’ κατηγορία. Η ένταξη αυτή προέκυψε από την προέλευση των συγκεκριμένων κατηγοριών Υπαξιωματικών και αντανακλά το επίπεδο μόρφωσης της πλειονότητας των δύο κατηγοριών.
Όμως, στις κατηγορίες ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών, οι οποίοι διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους.
Οι εμπνευστές – εισηγητές και οι υιοθετούντες του συγκεκριμένου μισθολογίου, είτε παρέλειψαν λόγω αβλεψίας να προβούν σε κάποια ευνοϊκότερη μισθολογική ένταξη – ρύθμιση για τις συγκεκριμένες υποκατηγορίες Υπαξιωματικών, είτε αδιαφόρησαν πλήρως για τα τυπικά προσόντα του χαμηλόβαθμου προσωπικού, τοποθετώντας στο ίδιο μισθολογικό τσουβάλι, τον Υπαξιωματικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης με το απολυτήριο γυμνασίου και τον Υπαξιωματικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Κι ενώ οι μετατάξεις των Υπαξιωματικών ΕΜΘ και ΕΠΟΠ σε ανώτερη βαθμίδα, εξακολουθούν να αποτελούν μια ηθελημένα δυσλειτουργική διαδικασία αρτηριοσκληρωτικού κι αντιπροοδευτικού χαρακτήρα, βασισμένη σε μια νοοτροπία εμφορούμενη από το βαθύ αγκυλωμένο ιδεολογικό παρελθόν που τελικά, το μόνο που πετυχαίνει, είναι να εκθέτει τις σημερινές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στον υπόλοιπο επαγγελματικό κόσμο ο οποίος μετασχηματίζει γοργά κι εκσυγχρονίζεται, έρχεται και η μισθολογική ισοπέδωση και η ένταξη στη Γ’ κατηγορία Υπαξιωματικών, όλων ανεξαιρέτως των Υπαξιωματικών ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, για να αποτελέσει μια ακόμα απόδειξη, αδυναμίας κι άρνησης προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των ουσιαστικών αλλαγών που προωθούν κι επιβραβεύουν την επιμόρφωση και τη γνώση.
Οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που αποκτούν πανεπιστημιακούς τίτλους, αδίκως και λόγω της κυρίαρχης επαγγελματικής κουλτούρας των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μετατάσσονται βαθμολογικά στην Α’ κατηγορία των στρατιωτικών.
Μπορούν όμως και πρέπει να ενταχθούν μισθολογικά στην Α’ κατηγορία των στρατιωτικών, αφού τα τυπικά προσόντα τους είναι ισάξια κι ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις ανώτερα, από τα τυπικά προσόντα των στρατιωτικών που εντάσσονται στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ με τους πανεπιστημιακούς τίτλους, περιμένουν έστω και τώρα μια εισήγηση προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, η οποία θα οδηγήσει στη ρύθμιση του θέματος. Η εισήγηση αυτή μπορεί να γίνει από τους νομικούς συμβούλους και τους οικονομικούς επιτελείς των αρμοδίων Κλάδων, από τις ομοσπονδίες των στρατιωτικών, ή από κάποιον που θα ενδιαφερθεί να διορθώσει την μισθολογική αδικία που πρόκειται να συντελεστεί. Πριν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, απαιτείται να επανεξεταστεί, ιδεολογικά αποφορτισμένη και στηριζόμενη μόνο σε δεδομένα, η μισθολογική ένταξη της συγκεκριμένης υποκατηγορίας Υπαξιωματικών και τελικά, οι δικαιούμενοι, να ενταχθούν εκεί, που βάσει της κοινής λογικής, βάσει της ισχύουσας και εφαρμοζόμενης επαγγελματικής λογικής του συνόλου του δημόσιου τομέα και βάσει των τυπικών προσόντων τους, ηθικά και νομικά δικαιούνται.
ΠΗΓΗ: militaire.gr
ΠΗΓΗ: militaire.gr