Νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει τα όρια υποχρεωτικής αποστρατείας για τους υπαξιωματικούς, αποκαλύπτει έγγραφο του ΓΕΣ
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Το πρόβλημα με την αναγκαστική αποστρατεία των υπαξιωματικών στα 54 έτη επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Απόστρατων ΕΜΘ προς την Εργατολόγο και συνεργάτη του κα Αμάντα Σκαπέτη.
Όπως ανέφερε η κ. Σκαπέτη ο νόμος του 1974 που αφορά στους ΕΜΘ προβλέπει την αναγκαστική αποστρατεία με τη συμπλήρωση των 54 ετών της ηλικίας τους, για τους Ανθυπασπιστές και των 50 ετών της ηλικίας τους, για τους Υπαξιωματικούς.
Η αποστρατεία μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, με τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας, λαμβάνει χώρα, άνευ προηγούμενης κρίσης των στελεχών.
Η εφαρμογή ή μη, της ως άνω διάταξης, έχει προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό κυρίως, μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων στελεχών, τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι, επίκειται να συμπληρώσουν, το προσεχές διάστημα, το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (54 ή 50).
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και αφορά μεγάλο μέρος των υπαξιωματικών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή είχε υποστηρίξει ότι δεν προτίθεται να κάνει ρύθμιση ειδικά για τους ΕΠΟΠ και ΕΜΘ.
Ωστόσο οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, σε σημείο που όπως αποκαλύπτει σχετικό έγγραφο με απάντηση του ΓΕΣ σε ερώτημα που έθεσε στέλεχος, αναμένεται τροποποίηση του νομοθετικού διατάγματος ώστε να εναρμονιστούν με τα όρια ηλικίας που θέτει ο νόμος του 2010.
Δείτε το σχετικό έγγραφο:
Ωστόσο μια εναρμόνιση με τον νόμο του 2010 θα μπορούσε να φέρει ΕΠΟΠ να αποστρατεύονται μετά από υπηρεσία 40 χρόνων!
Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και σίγουρα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να μετρήσουν πολλά πριν καταλήξουν σε τέτοιες ρυθμίσεις. Ίσως μια πιο δίκαιη ρύθμιση θα μπορούσε να υπάρχει το όριο, αλλά να αφήνει και όσους το επιθυμούν και μόνον αυτούς να παραμένουν στο στράτευμα.
Τι προτείνουν ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ
Η ΠΟΕΣ με έγγραφό της προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προτείνει την αύξηση των ορίων ηλικίας των Υπαξιωματικών από τα 50 στα 60 και των Ανθυπασπιστών από τα 54, επίσης στα 60 έτη.
Το σκεπτικό της πρότασης βασίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 20 του Νόμου 3865/2010, ο οποίος αφορά αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και των άρθρων 38 και 39 του ΝΔ 445/74, «Περί Ιεραρχίας και προαγωγών Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών των Ενόπλων δυνάμεων».
Η ΠΟΕΣ ζητά την τροποποίηση του άρθρου 39 ώστε οι Υπαξιωματικοί να μην μπορούν να αποστρατευτούν στα 50,ούτε οι Ανθυπασπιστές στα 54,παρά μόνο εάν γίνουν 60 χρονών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει νωρίτερα τα 40 συντάξιμα έτη.
Ο Κων/νος Μελετιάδης Λοχαγός (ΦΠΖ) ε.α. είχε σχολιάσει την πρόταση λέγοντας ότι θα δημιουργήσει προβλήματα.
Για παράδειγμα, ένας ΕΠΟΠ που μπήκε στο στράτευμα σε ηλικία 25 ετών αποστρατευόταν στα 50 του, με 25 χρόνια υπηρεσίας. Με την πρόταση της ΠΟΕΣ, εάν εφαρμοσθεί, θα αποστρατεύεται στα 60 του(!!!), με 35 χρόνια υπηρεσίας.
Άλλο παράδειγμα: ΕΠΟΠ που κατατάχθηκε σε ηλικία 20 ετών, ενώ θα έφευγε στα 50 του με 30 χρόνια υπηρεσίας, με την πρόταση της ΠΟΕΣ, εφόσον δεν πληρώσει τις εισφορές για τα 5 χρόνια εκστρατείας, θα αποστρατευτεί 60 χρονών(!!!),με 40 έτη υπηρεσίας.
Η ΠΟΜΕΝΣ από την πλευρά της έχει προτείνει να τροποποποιηθεί το νομοθετικό διάταγμα του 1974 ως προς τα όρια ηλικίας και να θεσπιστεί το 58 έτος ως έτος υποχρεωτικής αποστρατείας.
Συγκεκριμένα έχει προτείνει ρύθμιση ως εξής:
«Η περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του νδ 445/74 (Α΄160) τροποποιείται ως εξής: «Οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού όγδοου (58ού) έτους της ηλικίας τους».
15. Οι παραπάνω προτάσεις, βάσει των προτεινόμενων ετών παραμονής στους βαθμούς ή σε συνάρτηση με τα έτη υπηρεσίας που έχουν συμπληρώσει, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, με πρόβλεψη φυσικά ότι δεν θεμελιώνεται σε καμία περίπτωση αναδρομικό δικαίωμα λήψης διαφοράς αποδοχών στην δεδομένη οικονομική συγκυρία.