Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο που αφορά τα περί ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων που κατατέθηκε τις ημέρες αυτές στη Βουλή, ήθελα να σταθώ στο θέμα της αρχαιότητας των μηχανικών προέλευσης Σχολής Ικάρων γνωστή ως ΣΜΑ.
Το θέμα επανέφερε στη Βουλή το Ποτάμι με τροπολογία που επιφέρει την άρση της διαχρονικής αδικίας που υφίστανται οι μηχανικοί της ΣΙ με πρωτοβουλία του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη παρότι το όλο θέμα δεν περιλαμβανόταν στο παρόν νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα το Ποτάμι έχει καταθέσει μέχρι τώρα δύο ερωτήσεις στον κύριο ΥΕΘΑ. Στην πρώτη ερώτηση η απάντηση του κυρίου ΥΕΘΑ ήταν ότι θα συγκροτηθεί κάποια επιτροπή η οποία θα εξετάσει το εν λόγω θέμα.
Στην δεύτερη ερώτηση, ερωτάται ο κ. υπουργός τι γίνεται με το πόρισμα της επιτροπής, απάντηση της οποίας δεν έχουμε πάρει μέχρι σήμερα παρότι έχει παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στη Βουλή συζητήθηκε πάλι το όλο θέμα, τονίσθηκε με έμφαση από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) υποπτεράρχου μηχανικού Γιάννη Κούτρα και πάλι η διαχρονική αδικία που μοναδικά κρατεί για καθαρά συντεχνιακούς λόγους στην ΠΑ σε αντιστοιχία με τους μηχανικούς του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού που το θέμα της αρχαιότητας έχει λυθεί.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Δημήτρης Βίτσας παρενέβη στη συζήτηση, άφησε να νοηθεί ότι γνωρίζει το πρόβλημα και αναγνώρισε την αδικία. Μίλησε για την επιτροπή που ποτέ δεν συγκροτήθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους - που έρχεται σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην απάντηση της πρώτης ερώτησή μας - και διαφάνηκε από τα λεγόμενά του ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στις 23 Οκτωβρίου στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής.
Ο πρόεδρος δε των αποφοίτων του συλλόγου της Σχολής Ικάρων αντιπτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης στη διάρκεια της ομιλίας του αναγνώρισε και αυτός την διαχρονική αδικία που τόσα χρόνια υφίστανται οι μηχανικοί της εν λόγω κατηγορίας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ενώ όλα σχεδόν τα κόμματα, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι φορείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο αναγνωρίζουν την ανισότητα που επικρατεί στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, το πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα γιατί όλο και κάποια δικαιολογία θα βρεθεί για να παραπεμφθεί στο αρχείο.
Οφείλει να αντιληφθεί η ηγεσία της ΠΑ ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι λογικές που κρατούσαν το θέμα στις καλένδες. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι συντεχνιακές νοοτροπίες οφείλουν να τεθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εφόσον επιθυμούμε την πρόοδο του όπλου σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν την επιχειρησιακή του λειτουργία.
Θα πρέπει επιτέλους η ηγεσία της ΠΑ να καταλάβει:
● ότι οι συντεχνιακές λογικές είναι αντίθετες με το συμφέρον της
● η μη λύση του θέματος δημιουργεί τεράστια ηθικά προβλήματα στους μηχανικούς που επηρεάζουν την επιχειρησιακή της ικανότητα
● ότι μόνο όταν οι δύο ειδικότητες ιπτάμενοι και μηχανικοί συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους χωρίς διαχωριστικές γραμμές είναι δυνατόν να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα ως προς την ομαλή λειτουργία ΠΑ, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.
● τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ μεγάλες αλλαγές στον χώρο της αεροπορικής τεχνολογίας και επομένως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιστημονικά/τεχνολογικά να ανταπεξέλθουμε της πρόκλησης
Θα περιμένουμε λοιπόν από την ηγεσία να δείξει ωριμότητα, ρεαλισμό και να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων που η λογική, η δικαιοσύνη και η ισονομία απαιτεί
Γιώργος Τσιτσιλιάνος
Πολιτικός Υπεύθυνος Τομέα Άμυνας ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ