Το βράδυ (τοπική ώρα) μίλησε σε εκδήλωση για τη δικτύωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (hellenic infustry networking even), στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων AUSA 2017, όπου και ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της AUSA (Association of Us Army) στην Ελλάδα. Παραβρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, εκπρόσωποι αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, η αντιπρόεδρος του AUSA και άλλοι.
Ο ΑΝΥΕΘΑ μιλώντας στην εκδήλωση ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, που βρίσκομαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας.
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας πω ότι η σημερινή συνάντηση για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ίσως στενοχωρήσω αυτούς που παράγουν και αναπαράγουν ειδήσεις με βάση το αξίωμα πως «νέα είναι τα κακά νέα». Η χώρα μου δεν είναι πλέον η πηγή «κακών ειδήσεων» σχετικά με οικονομικά ζητήματα.
Έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, τα οποία δημιούργησαν μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη Ελλάδα και για τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Η χώρα μπορεί να πατά στα πόδια της.
Αυτή η νέα εποχή, η οποία, όμως, είναι και γεμάτη προκλήσεις, μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, που δεν θα έχει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.
Αγαπητοί φίλοι,
Από αυτό το βήμα σας απευθύνω κάλεσμα, που αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια πρόσκληση.
Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα ή ανοίξει οικονομική συνεργασία με φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, μπορεί να προσδοκά σε άμεσα οφέλη.
Η ελληνική αγορά είναι η πύλη σε μια μεγάλη ενδοχώρα. Είναι οι αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η όποια επένδυση στην Ελλάδα έχει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που της προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική. Είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας και το περιβάλλον ασφάλειας που παρέχει.
Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ορισμένα από αυτά είναι μοναδικά. Είναι η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά.
Επιτρέψτε μου, δεν κάνω μάθημα γεωγραφίας αλλά ορισμένα πράγματα είναι αναγκαίο να τα υπενθυμίζουμε γιατί μας δίνουν ένα πλαίσιο.
Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στα σύνορα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Είναι μέλος από τα πρώτα χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Η γεωστρατηγική της θέση είναι αναμφισβήτητη καθώς βρίσκεται στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μια σχετικά μικρή σε έκταση χώρα, αλλά με μεγάλη ιστορία και καταξιωμένη μέσα στους αιώνες για τις αξίες που καλλιέργησε. Δεν είναι μόνο μια όμορφη χώρα αλλά και μια χώρα με μεγάλο επιχειρηματικό δυναμικό και με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και ιδιαίτερων δυνατοτήτων και μορφωτικού επιπέδου. Μια χώρα που αποτελεί νησίδα αλλά και βάθρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αγαπητοί φίλοι,
Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται πολύ η φράση «δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική» ή «δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό», όταν θέλουμε να πούμε πως αξιοποιούμε τα δεδομένα και τα κεκτημένα που υπάρχουν και πάμε παραπέρα.
Δεν θέλω να σας πω πράγματα που ξέρετε αλλά να υπενθυμίσω το περιβάλλον που κινούμαστε, το οποίο από μόνο του αποτελεί έναν βατήρα εκτίναξης αυτής της συνεργασίας.
Είναι σε όλους γνωστές οι παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχει βάθος χρόνου και δικαίως οι δύο χώρες μπορούν να αποκαλούνται στρατηγικοί εταίροι.
Οι ρίζες αυτής της δυνατής σχέσης ανάγονται στην εποχή του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία το 1821 που εμπνεύστηκε πολλά από τον αγώνα για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ και την αμερικανική επανάσταση.
Οι σχέσεις αυτές, μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, μέσα από τη δοκιμασία της πράξης και με τη δυναμική που πάντα είχαν, σφυρηλατήθηκαν στο διάβα του χρόνου και από την αμοιβαία κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Μια σταθερή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας είναι οι Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν, δημιουργούν και διακρίνονται στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές. Ειδικά στο πλαίσιο της Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών. Έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη προοπτικών και προσδοκιών για ουσιαστική και διαρκή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.
Απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα ν’ αποτελέσει - σε επίπεδο βιομηχανίας – ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Εξάλλου, με τις ΗΠΑ έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά στοιχεία της συνεργασίας μας:
- Η διακρατική συμφωνία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P3B ORION, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται και η οποία θα αποφέρει κατακόρυφη αναβάθμιση στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού
- Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στην κατεύθυνση ανανέωσης του στόλου.
- Η πολυεπίπεδη συνεργασία που διατηρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία υλοποιείται διαχρονικά μέσω των FMS Cases.
Η αμυντική συνεργασία, που είναι στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, έχει να προσφέρει σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε επίπεδο συνεκπαίδευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί και για τις δύο πλευρές ένα στόχο και ένα πεδίο πάνω στο οποίο χρειάζεται να εντείνουμε την συνεργασία μας. Για τον σκοπό αυτό είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση καθώς και οι επαφές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης AUSA, μεταξύ εκπροσώπων Ελληνικών και Αμερικάνικων εταιρειών, θα συμβάλουν καταλυτικά ώστε να σηματοδοτηθεί μια νέα δυναμική επενδυτική προοπτική στην Ελλάδα.
Οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες διατηρούν επί σειρά ετών, στενές σχέσεις με τις Αμερικάνικες εταιρείες. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω κάποια συνοπτικά σημεία αυτών των συνεργασιών :
- Συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, όπως οι κεφαλές μάχης των πυραύλων Stinger, του πυραυλικού συστήματος Patriot, των πυρομαχικών 30mm για τα πυροβόλα των Ελικοπτέρων Apache, των πυρομαχικών 40mm L/60 για τα πυροβόλα των αεροσκαφών AC130, των τυφεκίων M16A1 και Μ16Μ4
- Συμπαραγωγή σε τεχνολογίες αιχμής όπως οι αεροκατασκευές τμημάτων των μαχητικών αεροσκαφών F-16, C130 και των ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk
- Συνεργασίες σε προηγμένο και καινοτόμο στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζεται με τακτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), ηλεκτρονικά συστήματα και καλωδιώσεις, νανοτεχνολογία και συστήματα επιτήρησης.
Άλλωστε οι συνεργασίες αυτές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και μεγάλες προοπτικές για κάλυψη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο την Ελλάδα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ως Κυβέρνηση, έχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον. Εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε το σύστημα δικαιοσύνης. Απαλλάσσουμε την επιχειρηματικότητα από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προωθούμε την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με σύγχρονες υποδομές (οδικά δίκτυα, μεταφορές, επικοινωνίες κλπ) αλλά και με ένα υψηλής κατάρτισης και ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Πολλές χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες και τεχνικά στελέχη στελεχώνουν εκτός ελληνικών συνόρων επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος σταθερότητας και μπορεί να αποτελέσει βάση για τη διάχυση της ανάπτυξης στην περιοχή. Ας επωφεληθούμε από αυτό, κοινωνικά και οικονομικά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω μια σημαντική πρωτοβουλία που λάβαμε ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Ιούλιο του 2016 σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, έχοντας διττό στόχο. Την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της περιουσίας αλλά και το όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων από τις επενδύσεις.
Παράλληλα η Ελλάδα αποτελεί έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό για ασφαλείς διακοπές που μπορούν να απολαμβάνουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ μαζί με τις οικογένειες τους και προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα που θα δίνουν κίνητρα για αυτό το σκοπό.
Η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό τόπο για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού. Επί του ελληνικού εδάφους διαδραματίστηκαν καθοριστικά γεγονότα, ιστορικές μάχες, που έκριναν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Ξεκινώντας από την κλασσική αρχαιότητα, όπως η Μάχη του Μαραθώνα και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, φθάνοντας στη σύγχρονη ιστορία στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την μάχη των οχυρών του Ρούπελ. Οι τόποι που έλαβαν χώρα αυτά τα γεγονότα μπορούν να αποτελέσουν προορισμούς ιστορικού τουρισμού δίνοντας παράλληλα μια πολιτιστική και διδακτική διάσταση.
Ως Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζουμε επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμβάλλουμε στην ενίσχυση κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας στην πιο κρίσιμη στιγμή που διερχόμαστε κατά την οποία η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και εισέρχεται στη φάση της ανάπτυξης.
Η Ελλάδα προχωράει αποφασιστικά στη χάραξη ενός νέου δρόμου ανάπτυξης. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι γεγονός. Το σχέδιο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος της Ελλάδας περιλαμβάνει πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων όπως:
- Ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου και ολοκλήρωση νέων επενδυτικών σχεδίων.
- Προώθηση συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα (συμβάσεις ΣΔΙΤ)
- Απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων και αναμόρφωση των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας της αγοράς.
- Μεγιστοποίηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών και ξένων κονδυλίων ανάπτυξης (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
- Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας προκειμένου να δημιουργηθεί μία ροή ρευστότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Στόχος όλων των παραπάνω είναι το νέο όραμα της Ελλάδας για ανάπτυξη, εξωστρέφεια και βελτίωση της επιχειρηματικότητας και του οικονομικού κλίματος.
Η επίσημη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν επιβεβαιώνει απλά την καλή μας εταιρική σχέση και τις δεσμεύσεις μας στις δημοκρατικές αξίες αλλά είναι μια καλή ευκαιρία τώρα που η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση να συζητηθούν ζητήματα οικονομικών επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού αλλά και της Αμυντικής Βιομηχανίας
Ειδικότερα ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενισχύουμε και στηρίζουμε ενεργά και με πολλούς τρόπους και κίνητρα τη σοβαρή προσπάθεια της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας. Στοχεύουμε στην προώθηση όχι μόνο της ισχυρής παραγωγικής ικανότητας και της υπάρχουσας υποδομής που διαθέτει αλλά ταυτόχρονα και των φρέσκων και καινοτόμων ιδεών των ανθρώπων μας, ιδεών που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές που υπάρχουν.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε όλους ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αποτελεί μια υπαρκτή παραγωγική δύναμη με προοπτικές ανάπτυξης στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρας μας. Είναι ένας δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας που όχι απλά είναι βιώσιμος αλλά διαθέτει αξιοπιστία, κατακτά την ανταγωνιστικότητα και έχει μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές και κυρίως σε αυτές των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολές. Ταυτόχρονα αποτελεί πυλώνα υποστήριξης των προσπαθειών που κάνουμε στην Ελλάδα για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια.
Στις παραγωγικές δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας περιλαμβάνονται, ενδεικτικά οι ακόλουθοι τομείς δραστηριότητας :
- Κατασκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό φορητών οπλικών συστημάτων (ελαφρών και βαρέων όπλων και οπλομηχανημάτων),
- Παραγωγή συστημάτων ενεργητικής και παθητικής προστασίας,
- Κατασκευή πυρομαχικών και εκρηκτικών καθώς και παροχή υπηρεσιών αδρανοποίησής τους,
- Κατασκευή, συντήρηση, επισκευή, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση στρατιωτικών και τεθωρακισμένων οχημάτων
- Ναυπήγηση και εκσυγχρονισμός πολεμικών σκαφών και λοιπών πλωτών μέσων
- Κατασκευή δομικών μερών αεροσκαφών, λοιπών ανταλλακτικών, επισκευή και συντήρηση κινητήρων αεροσκαφών και συντήρηση και επισκευή εργοστασιακού επιπέδου αεροσκαφών, Ελικοπτέρων και των υποσυστημάτων τους,
- Κατασκευή συστημάτων επικοινωνιών, Ανάπτυξη Λογισμικού Στρατιωτικών Εφαρμογών, ηλεκτρονικού υλικού και καλωδιώσεων, συστημάτων Διοίκησης, Ελέγχου και Πληροφοριών
- Κατασκευή οπτικών, ηλεκτροοπτικών, οπτοηλεκτρονικών συστημάτων ενίσχυσης φωτός και θερμικής απεικόνισης και παρατήρησης, καθώς και βιομετρικής αναγνώρισης
- Εργασίες ειδικών διαδικασιών όπως συγκολλήσεις, βαφές και συντήρηση εξομοιωτών
- Εκπαίδευση προσωπικού και πάρα πολλά άλλα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για συνεργασίες και επενδύσεις σε υφιστάμενες ή νέες γραμμές παραγωγής της Αξιόπιστης και Τεχνολογικά εξελιγμένης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Κυρίες και κύριοι,
Αναμφίβολα, η AUSA η Ετήσια Συνάντηση και η Έκθεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο πλαίσιο της παγκόσμιας αμυντικής κοινότητας και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας για να συναντηθεί με τους βασικούς παράγοντες αυτής της κοινότητας, και να διεκδικήσει το ρόλο της στην παγκόσμια αγορά ως πολύτιμος συνεργάτης.
Με αφορμή την εδώ παρουσία μου, θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην παραπέρα ανάπτυξη και ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Δραστηριότητες, όπως industrial days, τα σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την διευκόλυνση δραστηριοποίησης και συνεργασίας Ελληνικών και Αμερικάνικων Εταιρειών, η τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από υφιστάμενες συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δείχνουν ότι υπάρχει μπροστά μας ένα ανοιχτό πεδίο με μεγάλες προοπτικές σε όλα τα επίπεδα δραστηριοποίησης των αμυντικών βιομηχανιών.
Προτρέπω όλους τους εταίρους να δουν την συνεργασία με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες ως ένα σημείο εκκίνησης για μια μακρά, στρατηγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Είναι συνεχής η προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ, για τη δημιουργία μίας εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής εγχώριας βιομηχανίας που θα ενισχύσει με τη σειρά της το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια για ανάπτυξη και βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την αναζήτηση ευκαιριών και επαγγελματικών συνεργασιών στο εξωτερικό τόσο σε επενδυτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η Ελλάδα αποτελεί ένα πυρήνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και μπορεί να αποτελέσει διεθνή αναπτυξιακό πόλο στη βάση της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της πραγματικής οικονομίας.
Μπορεί λοιπόν να μη χρειάζεται εμείς «να ανακαλύψουμε την Αμερική», θα ήταν άλλωστε αναχρονισμός.
Σας καλώ όμως να «ανακαλύψετε» εσείς την Ελλάδα.
Την Ελλάδα μετά την κρίση. Την Ελλάδα με τους ανοιχτούς ορίζοντες για συνεργασίες και επενδύσεις.
Την Ελλάδα των ευκαιριών.
Ελπίζω και εύχομαι η συνάντησή μας αυτή αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες, επαφές και συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στην AUSA να δώσουν το έναυσμα αλλά και τα δεδομένα που χρειάζονται για ενίσχυση και παραπέρα διεύρυνση της συνεργασίας που ήδη έχουμε στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνουν ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασίες. Αρκεί κάποιος να την γνωρίσει καλύτερα, να γνωρίσει καλύτερα όλο το φάσμα του παραγωγικού της δυναμικού.
Εύχομαι αλλά και ταυτόχρονα στηρίζω τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, να έχουν αξιόλογα και καρποφόρα αποτελέσματα που στοχεύουν στην κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι μόνο ευχή αλλά και πολιτική πράξη που στοχεύει στο να ανοίξουν ακόμη παραπέρα οι ορίζοντες της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
Ως επιστέγασμα των διαχρονικά στενών σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε ότι η τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018 θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και δίνει μια νέα δυναμική στις επενδύσεις αλλά και στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Θα θέλαμε να έχετε, τόσο οι Αμερικανικές όσο και οι Ελληνικές εταιρείες τη δική τους παρουσία, παρουσιάζοντας τεχνολογικά και παραγωγικά επιτεύγματα.
Σας καλώ λοιπόν να επενδύσετε στην Ελλάδα και να συνεργαστείτε με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες. Σας διαβεβαιώνω ότι τα οφέλη θα είναι πάνω από τις προσδοκίες σας γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα του μύθου και των ονείρων αλλά και η χώρα της δημιουργίας όπου τα όνειρα γίνονται πράξη».