Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων,με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων. Το σχέδιο έχει συζητηθεί και ξανασυζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική εκπαίδευση των στρατευσίμων γίνεται στη μονάδα που τοποθετούνται μετά απ΄ αυτό που λέμε βασική εκπαίδευση. Τι εκπαίδευση είναι αυτή όλοι επίσης γνωρίζουμε.
Ποτέ μέχρι σήμερα κανένας δεν κατάφερε να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Πάντα “σκάλωνε” στις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών,οι οποίες ζούσαν και ζουν από τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων.
Η προσπάθεια για κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων βρίσκεται ξανά σε εξέλιξη και στο ΓΕΕΘΑ τουλάχιστον φαίνεται ότι το ΄χουν πάρει σοβαρά. Θα αντέξει η προσπάθεια στις αντιδράσεις;
Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή ήδη κατατέθηκε από τον βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας που είναι και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάση Δαβάκη. Στην ερώτησή του,μεταξύ άλλων αναφέρει ότι
“τα υπάρχοντα ΚΕΝ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών στη Σπάρτη, απολαμβάνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την παροχή βασικής εκπαίδευσης, ανακύπτουν εύλογα και επίκαιρα ερωτήματα για την αποδοτικότητα του σχεδιαζόμενου νέου συστήματος κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων”.
Είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ερωτήσεις. Όλοι οι βουλευτές στις περιφέρειες των οποίων λειτουργούν ΚΕΝ θα καταθέσουν την ίδια ερώτηση… Όπως δεδομένο είναι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες. Το ένα δεν είναι άσχετο με τ΄ άλλο. Η ιδέα κατάργησης των ΚΕΝ και η τοποθέτηση των στρατευσίμων κατ΄ ευθείαν σε μονάδα, εκτός από οικονομία χρημάτων θα προσφέρει όπως λένε πολλοί επιτελείς καλύτερη,ποιοτικότερη και κυρίως αποτελεσματικότερη εκπαίδευση. Ο χρόνος της λεγόμενης προπαίδευσης στα ΚΕΝ χρόνια τώρα είναι “χαμένος χρόνος”. Ασκήσεις ακριβείας μπορούμε να μάθουμε στους στρατιώτες μας και στις μονάδες…
Αν λοιπόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές δεν αντιμετωπίσουν ενιαία τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην επιχειρούμενη προσπάθεια ,τότε κι αυτή θα αποτύχει. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα αποτύχει άλλη μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης,που όλοι παραδέχονται ότι είναι απαράιτητη,αλλά κανένας δεν τολμά να την κάνει.