Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ελληνικό πυροβολικό - Ποια η κατάστασή του σήμερα;


#ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ#


Η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού ήταν το γεγονός ότι παρά τα εκτεταμένα προγράμματα εκσυγχρονισμού και τις συνεχείς βελτιώσεις των πυροβόλων, η προσβολή ενός και μόνο στόχου απαιτούσε σημαντικό αριθμό βλημάτων. Τα κατευθυνόμενα βλήματα ήρθαν με τη λογική: «Προσβολή του επιλεγμένου στόχου με επιτυχία και με ένα βλήμα».



Γράφει ο Ευθύμιος Λάζος.

Επιπλέον η εμφάνιση νέων απειλών, όπως οι «ασύμμετρες», ιδιαίτερα ο ανταρτοπόλεμος εντός πόλεων, άλλαξε τις προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να τηρεί ένα συμβατικό ή κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού. Πλέον, τα βλήματα πυροβολικού θα πρέπει να προσβάλουν και στόχους μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Συνεπώς η ανάπτυξη τέτοιων βλημάτων έχει ως στόχους: (α) Τη μείωση του αριθμού των βλημάτων που χρειάζονται για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και (β) τη διευκόλυνση της χρήσης έμμεσων πυρών κοντά στις θέσεις των φίλιων στρατευμάτων, με παράλληλη αύξηση της ευελιξίας των φίλιων δυνάμεων και με περιορισμό των απωλειών από φίλια πυρά.




ΤΑ M-982 EXCALIBUR ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΑ M-712 COPPERHEAD, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ 1990




Ο επιχειρησιακός κύκλος των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού έχει ως εξής: Το βλήμα εκτοξεύεται και κινείται ανοδικά, όπως ένα συμβατικό βλήμα πυροβολικού. Όταν το βλήμα φτάσει σε προκαθορισμένο ύψος (συνήθως στα 3.000 μέτρα) διαχωρίζεται και απελευθερώνει δύο υπό-πυρομαχικά, τα οποία συνδυάζουν αισθητήρα υπέρυθρων, αισθητήρα χιλιομετρικού κύματος και πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Τα υπό-πυρομαχικά αρχίζουν να ερευνούν το χώρο για πιθανούς στόχους. Ευθύς μόλις ανιχνευτεί ένας στόχος (κυρίων θωρακισμένος, στατικός ή εν κινήσει, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), τα υπό-πυρομαχικά ξεκινούν τη διαδικασία προσβολής του, ενώ το σύστημα καθοδήγησης τροποποιεί ανάλογα την πορεία τους έτσι ώστε να κινηθούν προς τον στόχο. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης στόχου, τα υπό-πυρομαχικά διαθέτουν μηχανισμό αυτοκαταστροφής, ο οποίος ενεργοποιείται μόλις πέσουν στο έδαφος.

Από εκεί και πέρα κάθε βλήμα, που βρίσκεται διαθέσιμο στην αγορά σήμερα, παρουσιάζει επιπρόσθετες δυνατότητες. Για παράδειγμα, το Bonus της βρετανικής BAE Systems (μέγιστου βεληνεκούς 35 χιλιομέτρων) έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον πιθανό στόχο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανότητα προσβολής ενός στόχου ο οποίος δεν μπορεί να καταστραφεί από τα υπό-πυρομαχικά. Η διαδικασία ανίχνευσης και αναγνώρισης του στόχου πραγματοποιείται με τη μέθοδο της επεξεργασίας εικόνας, την οποία τα υπό-πυρομαχικά λαμβάνουν από τον υπέρυθρο αισθητήρα. Οι εικόνες του στόχου που λαμβάνονται συγκρίνονται με τα δεδομένα που λαμβάνει ο αισθητήρας ανίχνευσης του στόχου. Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζονται οι στόχοι που μπορούν να προσβληθούν αποτελεσματικά από αυτούς τους στόχους, οι οποίοι δεν μπορούν να προσβληθούν ή ακόμα και εάν προσβληθούν δεν θα καταστραφούν.


Σ’ ένα άλλο παράδειγμα το Μ-982 Excalibur μετά την εκτόξευση ακολουθεί βαλλιστική τροχιά μέχρι να φτάσει στο ανώτατο όριο ανόδου, όπου και αναπτύσσει πτερύγια σταθεροποίησης πτήσης τύπου canard. Από το ανώτατο όριο ανόδου μέχρι την προσβολή η πορεία του βλήματος ελέγχεται από έναν συνδυασμό δορυφορικής καθοδήγησης και αδρανειακής πλοήγησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το M-982 Excalibur μπορεί να ενσωματώσει μια μονοκόμματη πολεμική κεφαλή αντί δύο υπό-πυρομαχικών SADARM (Sense And Destroy Armor). Το μέγιστο βεληνεκές του M-982 Excalibur είναι 23 χιλιόμετρα, ενώ νεότερες εκδόσεις επιτυγχάνουν βεληνεκές 35-40 χιλιομέτρων (48 χιλιόμετρα με τη χρήση του Saber της Alliant Techsystems). Μια άλλη καινοτομία του βλήματος, την οποία χρησιμοποιεί ο Σουηδικός Στρατός είναι η χρήση συστήματος μετάδοσης δεδομένων (data-link), έτσι ώστε τα δεδομένα του στόχου να ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της πτήσης (τα M-982 Excalibur αντικαθιστούν στον Αμερικανικό Στρατό τα M-712 Copperhead, η παραγωγή των οποίων σταμάτησε το 1990).



ΣΕ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΣ ΤΟ DM-702 SMART-155 ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ένα εξίσου ικανό βλήμα είναι το γερμανικής προέλευσης DM-702 SMArt το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πυροβόλα PzH-2000. Σε συνδυασμό με τα προωθητικά γεμίσματα MLTS, το βλήμα επιτυγχάνει βεληνεκές της τάξεως των 28 χιλιομέτρων. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα, παράλληλα με την προμήθεια των 24 PzH-2000 που διαθέτει, αγόρασε το 2002 περί τα 1.000 βλήματα DM-702 SMArt-155 τα οποία παρελήφθησαν την περίοδο 2003-2005. Σε δοκιμές το βλήμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ιδιαίτερα σε σενάρια άρνησης περιοχής σε εχθρικές δυνάμεις (τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες).


Βλήμα ανάλογων δυνατοτήτων έχει αναπτύξει και η ρωσική KBP. Πρόκειται για το Krasnopol διαμετρήματος 152mm ή 155mm (εξαγωγική έκδοση). Είναι βλήμα ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ και ενσωματώνει κεφαλή θραυσμάτων ικανή να πλήξει οχυρωμένα καταφύγια, σταθμούς διοίκησης και τεθωρακισμένα οχήματα. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 20 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη εμβέλεια της έκδοσης Krasnopol-Μ2 είναι 25 χιλιόμετρα. To βλήμα βρίσκεται σε υπηρεσία και από την Ελλάδα (500 βλήματα). Έχει πιθανότητα επιτυχούς πλήγματος της τάξεως του 90%. Εάν όμως οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, η πιθανότητα επιτυχίας περιορίζεται στο 40%-70%. Η πτήση του Krasnopol έχει τρεις διαφορετικές φάσεις. Αρχικά κινείται βαλλιστικά, ενώ στη συνέχεια αδρανειακά. Στην τερματική φάση, το βλήμα ανυψώνεται έτσι ώστε να προσβάλει τον στόχο από πάνω (top-attack) και με γωνία 35ο-45ο.


TO ΡΩΣΙΚΟ KRASNOPOL ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 90%



Το μεγάλο μειονέκτημα των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού είναι το μεγάλο τους κόστος (€ 80.000 περίπου ανά βλήμα). Επιχειρησιακά ωστόσο πρόκειται για βλήματα που αυξάνουν την αξία των πυροβόλων. Η χρήση τέτοιων βλημάτων κατά μιας περιοχής όπου κινούνται εχθρικές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις μπορεί να επιτύχει την μείωση της επιθετικής ορμής του εχθρού ή, εάν οι απώλειες αυξάνουν, να σταματήσει την επίθεση στο σύνολο της. Πρόκειται για ένα βλήμα «πολλαπλασιαστής ισχύος» για τον ΕΣ, ο οποίος εκ των πραγμάτων και λόγω της οικονομικής δυσκολίας της χώρας, οφείλει να επενδύει στην ποιότητα πρωτίστως.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ελληνικό πυροβολικό - Ποια η κατάστασή του σήμερα;
Ελληνικό πυροβολικό - Ποια η κατάστασή του σήμερα;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRfLxOLK5YtZ0sB9TTs6VSgLEsxkTDggWVdy_guO-KRR6kcSEvTMe3maKpNvy03B9uDnkfJnks7QhM2vLAYR97HLKbMjBzgoV7Z1oW-ZMRE9D4W66h19IRnTu-hzVpVUstS6gHTtCnjZY/s640/Opening-1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRfLxOLK5YtZ0sB9TTs6VSgLEsxkTDggWVdy_guO-KRR6kcSEvTMe3maKpNvy03B9uDnkfJnks7QhM2vLAYR97HLKbMjBzgoV7Z1oW-ZMRE9D4W66h19IRnTu-hzVpVUstS6gHTtCnjZY/s72-c/Opening-1.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/08/blog-post_59.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/08/blog-post_59.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy