Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Βάση του ΝΑΤΟ η 110 Πτέρυγα Μάχης;

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρέθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιθεωρώντας τις εγκαταστάσεις της Πτέρυγας της Πολεμικής μας Αεροπορίας.






Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στην επιθεώρηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας (όπως και η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, του Ακτίου κ.α.) προκειμένου να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη μεταστέγαση αμερικανικών δυνάμεων που θα αποχωρήσουν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
Η βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.






Η διατάραξη ωστόσο των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016, υποχρέωσε τις ΗΠΑ να αναζητήσουν άλλες περιοχές για τη μεταστέγαση των αεροπορικών τους δυνάμεων.
Την ίδια απόφαση, ως γνωστόν, έχει λάβει και η Γερμανία όπως επίσημα έχει δηλώσει και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι θα αποσύρει δηλαδή τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ειδικά μετά την τελευταία άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν τα στρατεύματα της χώρας στη βάση.






Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της «Ε», το υψηλόβαθμο κλιμάκιο αξιωματούχων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας κάτω από απόλυτη μυστικότητα, βρέθηκε πρόσφατα στη Λάρισα και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ, όπως το ίδιο έπραξε μεταξύ άλλων και με τις βάσεις της Ανδραβίδας και του Ακτίου.






Απώτερος σκοπός, με τη μεταστέγαση αεροπορικών δυνάμεων στη Λάρισας είναι η 110 Πτέρυγα Μάχης να λειτουργήσει ως βάση των ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση του ΝΑΤΟ. Η 110 ΠΜ φαίνεται πως «πληροί τις προδιαγραφές» για τη στέγαση συμμαχικών, αεροπορικών, δυνάμεων ενώ διαθέτει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα από την 110 ΠΜ επιχειρεί μόνο η 337 Μοίρα με αεροσκάφη F-16 Block 52+ ενώ πρόσφατα ανεστάλη η λειτουργία της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης και στη θέση της, το ερχόμενο καλοκαίρι μετά και την αλλαγή διοίκησης, πρόκειται να λειτουργήσει η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση, για το ποια ελληνική Πτέρυγα Μάχης θα λειτουργήσει και ως βάση του ΝΑΤΟ θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο αφού πρώτα κατατεθούν οι εισηγήσεις των στρατιωτικών. Ως δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας εξετάζει θετικά την ανάδειξη της «στρατηγικής σημασίας» της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.






Οι συζητήσεις έχουν ενταθεί με αφορμή και τις εξελίξεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στα γειτονικά Βαλκάνια ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι διαρκείς συνεκπαιδεύσεις, μονάδων των ΗΠΑ με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, χερσαίες και αεροπορικές.
ΧΑΡΤΗΣ
Να σημειωθεί τέλος ότι η Λάρισα, υπάρχει από χρόνια στους χάρτες του ΝΑΤΟ. Όπως είναι γνωστό, στον Τύρναβο και στο στρατόπεδο «Σχοινά» λειτουργούσε το στρατηγείο (JCSC) των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εκεί όπου σήμερα εδρεύει η Ταξιαρχία (SEEBRIG) της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης.






Στο Κουτσόχερο Λάρισας λειτουργούσε και το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο (CAOC 7) που έκλεισε στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας, εγκαταστάσεις που σήμερα φιλοξενούν το ελληνικό ΕΚΑΕ. Μέχρι πρότινος, στην έδρα της 1ης Στρατιάς, λειτουργούσε και το Ελληνικό Ευρωπαϊκό Στρατηγείο (ΕL EU OHQ).
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Βάση του ΝΑΤΟ η 110 Πτέρυγα Μάχης;
Βάση του ΝΑΤΟ η 110 Πτέρυγα Μάχης;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6P0ntLEDqei8uSzrZ7c-_Gu9T6JhchNIpPNF4OXRrIAkSGfTgLR9VliK2LzJx5vvt171ZspPVjl45e6bISFklhyibjJ7HpatTS474aFQ84Fo6mlYLedNvtkzDFBj9GC-W4NZRSWX-Gew/s640/3918164c556255a980ce54f5114464cc_XL.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6P0ntLEDqei8uSzrZ7c-_Gu9T6JhchNIpPNF4OXRrIAkSGfTgLR9VliK2LzJx5vvt171ZspPVjl45e6bISFklhyibjJ7HpatTS474aFQ84Fo6mlYLedNvtkzDFBj9GC-W4NZRSWX-Gew/s72-c/3918164c556255a980ce54f5114464cc_XL.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/06/110_15.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/06/110_15.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy