Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ΕΚΤΑΚΤΟ - Κρίση: Με «πόλεμο» προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία - Κατέθεσε έγγραφο περί «casus belli» στον ΟΗΕ!

«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΥΡ ΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»!

«ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΠΥΡ ΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»!

του Γιάννη Πετρίδη
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση στο pronews.gr της πρότασης της ρωσικής Gazprom για ανάληψη της διαχείρισης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, δημοσιοποιήθηκε έγγραφο στον ΟΗΕ με το οποίο η Αγκυρα χαρακτήρισε ως "αιτία πολέμου" ("casus belli") κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, οποιαδήποτε θαλάσσια έρευνα εγκριθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ και της ανακηρυγμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, "χωρίς την έγκριση της Τουρκίας!"





Στην διακοίνωση, η Αγκυρα αναφέρει ότι ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32º16'18"E είναι τουρκική ΑΟΖ και πλέον πρέπει να αποσυρθούν όλα τα πλοία που δεν έχουν άδεια από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες.
Με τον μονομερή αυτό ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ουσιαστικά αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και συγχρόνως όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!





Aνατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, πέρα από τα 6 ν.μ. χαρακτηρίζεται όχι απλώς ΑΟΖ, αλλά και υφαλοκρηπίδα, εγκαταλείποντας την πάγια τακτική, από το 1974 της αμφισβήτησης, αλλά και διαβούλευσης με την Ελλάδα για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνει χρήση ένοπλων μέσων η Τουρκία!
Η Αγκυρα δηλώνει ότι "Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα" η οποία βάσει των συντεταγμένων που κατέθεσε στον ΟΗΕ περιλαμβάνει ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου.
Επίσης στην δήλωση γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της 6ης Απριλίου.
Η προειδοποίηση αφορά και τις ξένες εταιρίες που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, (η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total), δηλαδή η Τουρκία απειλεί ότι θα κτυπήσει πλοία και εγκαταστάσεις με ιταλική και γαλλική σημαία!
Το κείμενο κατέθεσε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου. 





Πρόκειται για πρωτοφανή, στα διεθνή χρονικά, ενέργεια από μία χώρα η οποία έχει ήδη διατυπώσει "casus belli" κατά άλλης χώρας και πιο συγκεκριμένα κατά της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Είναι το δεύτερο "casus belli" κατά της Ελλάδας και το πρώτο κατά της Κύπρου!
Είναι πρωτοφανές, αλλά αληθινό, το ότι μία χώρα με την απειλή χρήσης όπλων αρνείται σε γειτονικές χώρες να ασκήσουν τα απορρέοντα εκ των διεθνών συνθηκών δικαιώματά τους! 
Με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα δημοσιευθεί στην επόμενη έκδοση του “Law of the Sea Bulletin” η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής ανατολικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά.





Για την Μεγίστη (Καστελόριζο) αναγνωρίζει "ελληνικό δικαίωμα και υφαλοκρηπίδα" περιμετρικά του νησιού στα 6 ν.μ. εκτός από το βόρειο τμήμα που είναι η ενδιάμεση γραμμή με την τουρκική ακτή.
Στην επιστολή του ο Φ. Σινιρίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την "προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την Άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο".
Ο Φ. Σινιρίογλου δηλώνει ότι η συγκεκριμένη "αποκαλούμενη Άδεια" που δόθηκε από την "ελληνοκυπριακή διοίκηση" για το «Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Το Σαββατοκύριακο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ανάλυση που αναπαρήγαγαν πολλά ελεγχόμενα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία ο τούρκος Αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Μποστανογλου με την παρουσία του στο τουρκικό πολεμικό σκάφος TCG Gaziantep προκειμένου να παρακολουθήσει τις σεισμικές έρευνες του Barbaros στα ανοιχτά του ψευδοκράτους , ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφερόντά της. 

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ΕΚΤΑΚΤΟ - Κρίση: Με «πόλεμο» προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία - Κατέθεσε έγγραφο περί «casus belli» στον ΟΗΕ!
ΕΚΤΑΚΤΟ - Κρίση: Με «πόλεμο» προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία - Κατέθεσε έγγραφο περί «casus belli» στον ΟΗΕ!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhitSg6xTOFE8kmUgGPIbjcS8VFWgR8rm6Nog1suttDw2cxLwLV6Uxy-u_QxfHRK_G3gohJKXw0-EMSYHEaJ0FeP33BX7ohCbsQggdmpVYT7tY6I58yHHZ6NpuUbWKyrOG0flZFOjt5f3s/s640/TurkNavyL1000.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhitSg6xTOFE8kmUgGPIbjcS8VFWgR8rm6Nog1suttDw2cxLwLV6Uxy-u_QxfHRK_G3gohJKXw0-EMSYHEaJ0FeP33BX7ohCbsQggdmpVYT7tY6I58yHHZ6NpuUbWKyrOG0flZFOjt5f3s/s72-c/TurkNavyL1000.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/casus-belli.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/casus-belli.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy