Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ανάλυση και σχολιασμός νέου μισθολογίου

Του   
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Εκτελώντας δοκιμές στη σελίδα “Νέο μισθολόγιο” με διάφορους βαθμούς και έτη υπηρεσίας σε σχέση με την προέλευση, προκύπτουν στατιστικά τα κάτωθι στοιχεία, τα οποία φυσικά είναι ενδεικτικά και πιθανότατα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση.
Όλα τα παρακάτω ενδεικτικά ποσά αναφέρονται σε διαφορά στον πληρωτέο μισθό (στα μικτά η διαφορά είναι φυσικά μεγαλύτερη).

Κατηγορία Α





ΑΓΕΣ: αύξηση ~120 €
Ανώτατοι: αύξηση 20 ~ 50 €
Μεσαίοι βαθμοί (Τχης ~ Σχης): αύξηση ή μείωση από -40 έως +50 €.
Μικροί βαθμοί: μείωση από 10 ~ 40 €.





Κατηγορία Β
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ – ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΑΣΣΥ – ΤΕΜΑ)
Αξκοί (εξ’ υπξκών): μικρή αύξηση ή μείωση από -20 έως +30 €.





Υπξκοί (απόφοιτοι ΑΣΣΥ): μείωση από 20 ~ 40 €.
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΧΦΚΑ – ΑΝΘΜΟΥ)
Μεγάλη μείωση από 50 ~ 160 €.

Κατηγορία Γ
ΕΜΘ: Για λίγα έτη μείωση 10 ~ 50 €, μετά τα 25 έτη μικρή μείωση 0 ~ 10 €.
ΕΠΟΠ: Για λίγα έτη μεγάλη μείωση 40 ~ 80 €, μετά τα 25 έτη μικρή μείωση 10 ~ 15 €.






Κατηγορία Δ
Για τους ειδικούς φρουρούς / συνοριακούς φύλακες δεν είμαι σίγουρος για την ακρίβεια του υφιστάμενου μισθολογίου (χρειάζεται επιβεβαίωση), αλλά προκύπτει μία μεγάλη μείωση περίπου 150 € για όλα τα έτη υπηρεσίας.

Συμπέρασμα: Διαφαίνεται ότι θεσμοθετείται “άνοιγμα της ψαλίδας” μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, με αυξήσεις στους μεγάλους βαθμούς, αυξομειώσεις κατά περίπτωση στους μεσαίους βαθμούς και μειώσεις στους χαμηλόβαθμους.
Η κατάργηση της θητείας για αύξηση ΕΧΥ και μισθολογικού βαθμού (για κατάταξη μετά την 1-1-2017) θα επηρρεάσει τους μελλοντικούς συναδέλφους που δεν προέρχονται από παραγωγικές σχολές, οι οποίοι συνήθως διαθέτουν χρόνο θητείας.

ΑΣΑΦΕΙΕΣ – ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Όπως συνήθως κάθε σημαντική αλλαγή συνοδεύεται από πλήθος εκκρεμοτήτων που χρήζουν διευκρινήσεων και περαιτέρω νομοθέτησης.
Το νέο μισθολόγιο είναι σαφές ως προς το σκέλος των ακαθάριστων αποδοχών, αλλά χρειάζονται αρκετές ρυθμίσεις όσον αφορά τις κρατήσεις.
α. Οι κρατήσεις για μερίσματα, επικουρικά και εφάπαξ καθορίζονται από κάθε ταμείο με διαφορετικές μεθόδους, και συνήθως υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού, του ΕΧΥ και κάποιων επιδομάτων.
Επειδή τα περισσότερα επιδόματα καταργήθηκαν και κάποια άλλαξαν ονομασία και ποσό, θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις από όλα τα ταμεία για να τροποποιηθεί ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το νέο μισθολόγιο.
β. Το ύψος του μερίσματος στους στρατιωτικούς υπολογίζεται με βάση το μισθολογικό βαθμό αποστρατείας και τα έτη υπηρεσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθολογικοί βαθμοί καταργούνται, θα πρέπει να εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να καθοριστεί νέος τρόπος υπολογισμού μερίσματος σε όσους θα διαγραφούν μετά την ημερομηνία ισχύος του νέου μισθολογίου.





γ. Ομοίως το δικαιούμενο εφάπαξ καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό και κάποια επιδόματα, τα οποία όμως καταργούνται.
Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε σχέση με τις διαφοροποιημένες εισφορές που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο.

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
Μέχρι να υπάρξει επίσημη αντιμετώπιση των ανωτέρω εκκρεμοτήτων, για τους υπολογισμούς στη σελίδα “Νέο μισθολόγιο” έγιναν ορισμένες λογικές αλλά αυθαίρετες παραδοχές όσον αφορά τις εισφορές.
Πχ. εισφορές ΜΤΣ/Ν/Α και ΒΟΕΑ που υπολογίζονταν επί του αθροίσματος [βασικός + ΕΧΥ], τώρα υπολογίζονται επί του βασικού μισθού του αντίστοιχου κλιμακίου. Επειδή το ποσό των κλιμακίων συνήθως είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο άθροισμα [βασικός + ΕΧΥ], οι κρατήσεις υπέρ μερισμάτων και ΒΟΕΑ αυξάνουν κατά 10 ~ 20% περίπου.





Ομοίως για τις εισφορές ΕΛΟΑΣ/Ν/Α που υπολογίζονταν επί του αθροίσματος [βασικός + ΕΧΥ + εξομάλυνσης + απασχόλησης], στη σελίδα πλέον λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα [βασικός κλιμακίου + επ. ιδιαίτερων συνθηκών], το οποίο είναι περίπου ίσο με το προηγούμενο.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές αλλαγές που ενσωματώθηκαν στη σελίδα “Νέο μισθολόγιο”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν λάθη σε υπολογισμούς ή λανθασμένη καταγραφή κλιμακίου (υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις).
Εάν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο λάθος παρακαλείσθε να το επισημάνετε παρουσιάζοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία.
Η φράση “υπάρχει λάθος στο 9ο κλιμάκιο των ΕΜΘ δεν βοηθάει σε τίποτα απολύτως, ο ενδεικνυόμενος τρόπος είναι πχ. “υπάρχει λάθος στο 9ο κλιμάκιο των ΕΜΘ για 22 χρόνια υπηρεσίας με διοικητικό βαθμό Αλχία, το οποίο αντί για x.xxx ποσό (στη σελίδα) πρέπει να είναι y.yyy”.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ανάλυση και σχολιασμός νέου μισθολογίου
Ανάλυση και σχολιασμός νέου μισθολογίου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ2zvpDEgVe4vGyQkkGgMpqmhE63ZsDN0Pscm8E-KrKKnoZh7zs5h7BWFvSLtplHLGwyp93Ip60fWQteiG8EloHolhwJe5Mi3A0v2Y-Y6niVu9wCsnGzyXpWsgGS-0NK0hnA6csjgnXUA/s640/stratiotikoi_10.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ2zvpDEgVe4vGyQkkGgMpqmhE63ZsDN0Pscm8E-KrKKnoZh7zs5h7BWFvSLtplHLGwyp93Ip60fWQteiG8EloHolhwJe5Mi3A0v2Y-Y6niVu9wCsnGzyXpWsgGS-0NK0hnA6csjgnXUA/s72-c/stratiotikoi_10.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_143.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_143.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy