Της Ελένης Παναγιώτου
Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται να αντιμετωπίζει ενα σοβαρό πρόβλημα. Όπως αναφέρουν πηγές στο OnAlert οι μητέρες Μάχιμοι και Μηχανικοί στο ΠΝ βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καλούνται να υπηρετήσουν σε πολεμικά πλοία και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στα γονεϊκά τους καθήκοντα.
Γιατι όμως αντιμετωπίζουν αυτο το πρόβλημα οι γυναίκες του ΠΝ;
Η πρώτη σειρά γυναικών εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2002, επομένως τώρα βρίσκονται σε μια ηλικία που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Το ΠΝ δηλαδή αυτη την στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπο μ’ενα πρωτόγνωρο πρόβλημα το οποίο αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού στα πολεμικά πλοία εξαιτίας του μειωμένου συνόλου εισακτέων στις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές.
Αυτο που μαθαίνει το OnAlert ειναι οτι οι γυναίκες του ΠΝ αν και ζητούν λύση απο τους αρμόδιους, δεν φαίνεται κανείς να λαμβάνει υπόψην το πρόβλημα. Δηλαδή όχι μόνο δεν εξετάζεται κάποια διευκόλυνση απο τον κλάδο των μεταθέσεων αλλά ουτε και κάποια νέα τροπολογία.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρών Ιωάννης Σαρίδης στις 27.1.2017 κατέθεσε ερώτηση όσο αφορά το πρόβλημα των γυναικών του ΠΝ προς τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα ο κ. Σαρίδης ενω αναγνωρίζει τις διευκολύνσεις που παρέχονται σε συζευγμένα στελέχη των ΕΔ αναφέρεται στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο ΠΝ, με τις μακροχρόνιες αποστολές στα πλαίσια επιχειρήσεων, επιφυλακών, ασκήσεων, συντηρήσεων κλπ. Όπως αναφέρει ο κ. Σαρίδης «η παροχή των παραπάνω διευκολύνσεων ενδεχομένως να μην καθίσταται πάντοτε εύκολη και διαρκής, ενω δεν καλύπτει απαραίτητα κάθε πτυχή του συνδυασμού υπηρεσιακών απαιτήσεων και οικογενειακής ζωής». Όπως τονίζει ο βουλευτής «πιθανή εξέλιξη της διαμορφούμενης κατάστασης, αποτελεί τόσο η κατά περίπτωση δυσχερής στελέχωση των πολεμικών μας πλοίων, όσο και η επιτέλεση καθηκόντων κάποιων στελεχων με θέση υψηλής ευθύνης, υπο συνθήκες πρόσθετης ψυχολογικής επιβάρυνσης.»
Η ψυχολογική επιβάρυνση στην οποία αναφέρεται ο βουλευτής επιβαρύνει πολυ περισότερο γυναίκες του ΠΝ που ειναι συζευγμένες με συναδέλφους τους οι οποίοι επίσης υπηρετούν στο ΠΝ σε πολεμικά πλοία ή άλλες υπηρεσίες αυξημένης ετοιμότητας και επιχειρησιακών απαιτήσεων. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ειναι οτι παρότι προβλέπεται απο το θεσμικό πλαίσιο όταν απαιτείται απομάκρυνση ο ένας εκ των δύο να μην συμμετέχει, τα πράγματα τελικά δεν ειναι έτσι.
Ο νόμος φαίνεται να προκαλεί διάφορα ερωτήματα. Το πρώτο ειναι πόσες ασκήσεις εχει το ΠΝ τον χρόνο και πόσες αποστολές; Το κυριότερο πρόβλημα αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert δεν ειναι οι ασκήσεις στις οποίες αναφέρεται ο νόμος αλλά οι αποστολές, οι οποίες ειναι οχι μόνο περισσότερες αλλά και απαιτούν την απουσία του αξιωματικού για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και το δεύτερο ερώτημα όσο αφορά τον νόμο ειναι ποιος και πώς κρίνει εαν «αυτο ειναι δυνατό»; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αυτο δεν ειναι ποτέ «δυνατό»...
Συνεπώς μήπως θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξετάσουν το πρόβλημα και να δρομολογηθεί κάποιου είδους τροπολογία ώστε να ληφθεί μέριμνα υπέρ των ένστολων μητέρων στο ΠΝ που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια άλλη επαγγελματική πορεία από την ήδη προβλεπόμενη και υπάρχουσα;
Το πρόβλημα των γυναικών του ΠΝ δεν ισχύει όμως μόνο για την Ελλάδα. Στις ΗΠΑ οι γυναίκες στο Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα το οποίο έγινε αντιληπτό πριν την επιχείρηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ/ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. Όταν έφτασε η εντολή για την ανάπτυξη των στρατευμάτων τότε διαπιστώθηκε οτι εκατοντάδες μονογονεϊκές οικόγενειες αλλα και οικογένειες στις οποίες και οι δύο ήταν στρατιωτικοί απλά δεν μπορούσαν να πάνε. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DOD) πήρε την απόφαση τον Ιούλιο του 1992, όλες οι οικογένειες να ανήκουν σε Πρόγραμμα Οικογενειακής Φροντίδας. Ωστόσο ακόμη και στο ΠΝ των ΗΠΑ το πρόβλημα όσο αφορά τον χρόνο που χρειάζεται να λείπει μια μητέρα σε αποστολή παραμένει το ίδιο. Οι γυναίκες θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αλλά δεν θέλουν να φύγουν απο το Ναυτικό ούτε και να σταματήσουν να υπηρετούν την πατρίδα τους.