Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Τ/Σ της Βουλής των Ελλήνων και στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων και στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μεταξύ άλλων ανέφερε:



Δημοσιογράφος: Το Σαββατοκύριακο είχαμε μια κλιμάκωση της κρίσης της Τουρκίας με την Ολλανδία. Επίσης οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο διέκοψαν τις ενταξιακές διαδικασίες με την Τουρκία. Μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η σύγκρουση;



Δ. Βίτσας: Είναι αρκετά επικίνδυνο να κάνει κάποιος μια εκτίμηση για αυτά τα πράγματα, δηλαδή τι θα συμβεί. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε σε αυτή την υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές διαδικασίες, στην Ολλανδία και το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Από κει και πέρα όμως, θα έλεγε κανένας, έχει πάρει μια υπερβάλλουσα ρητορική που δείχνει που μπορεί να φθάσει η ρητορική της έντασης, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Κουβέντες, όπως «ρατσιστές», «ναζί» κτλ, είναι πολύ βαριές και δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που τις χρησιμοποιούν θεωρούν ότι αφού γίνουν οι εκλογές θα περάσουν, γιατί σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης, συνείδησης των λαών πάντα κάτι μένει. Αυτό δεν βοηθάει και στην ειρηνική συμβίωση. Με μια τέτοια ρητορική από τις πολιτικές ηγεσίες, αυτοί οι άνθρωποι που συμβιούν σε μια πόλη, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα;



Εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική και να μην εμπλακούμε. Για όσους θεωρούν ότι σε επίπεδο γεωπολιτικό το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, και αυτό είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της γεωπολιτικής σταθερότητας, καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια κατάσταση το πλήττει και δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες δεν ξεπερνιούνται από τη μια μέρα στην άλλη μετά. Άρα σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.



Δημοσιογράφος: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει απομακρυνθεί;



Δ. Βίτσας: Αν δει κάποιος πώς έχει απομακρυνθεί η Τουρκία, θα δει πολλά στοιχεία, που δεν είναι ανεύθυνη η ηγεσία της Τουρκίας. Πρώτα – πρώτα το Κυπριακό, γιατί η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήταν το κεντρικό ζήτημα που ξεκινούσε κανένας τις αρνητικές εντυπώσεις. Επίσης μια σειρά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Τουρκία τις κρίσεις στα νότια και ανατολικά σύνορά της. Έχουμε πολλά τέτοια στοιχεία. Και στο βαθμό που μας επηρεάζει εμάς,  μια ρητορική έντασης, η οποία δεν είναι μόνο ρητορική, έχει να κάνει και με τις παραβιάσεις, δηλαδή μια προκλητικότητα η οποία και λόγω της διαχείρισης των προσφυγικών ροών φαίνεται πολύ περισσότερο τώρα. Δεν εννοώ το προσφυγικό, η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις πια στο Αιγαίο, με επίσημο τρόπο, και έχουν μια πιο καθαρή εικόνα του τι γίνεται.






Δημοσιογράφος: Και εμείς δεν μένουμε έτσι.



Δ. Βίτσας: Το καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να έχει σε ετοιμότητα την αποτρεπτική του δύναμη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιθανές απειλές ή οι προκλήσεις, θα αντιμετωπίζονται με δυο τρόπους, ο ένας τρόπος είναι ο κεντρικός ο βασικός, ο διπλωματικός τρόπος και εκεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών έχει τον πρώτο λόγο και κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί και κάνει πάρα πολλά, από την άλλη μεριά οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να έχουν σενάρια και προετοιμάζονται στη βάση αυτών των σεναρίων. Πάντοτε κάναμε ασκήσεις, δεν είναι προϊόν της τελευταίας χρονιάς αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει να είσαι ακόμα πιο έτοιμος.


Αυτό που είναι καθαρό για εμάς είναι ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι δεδομένα. Δεν έχουμε καμία διεκδίκηση προς την Τουρκία, δεν κάνουμε παραβιάσεις. Δεν λέμε γιατί κάποτε στους αρχαίους χρόνους κλπ. Σεβόμαστε τις συνθήκες. Έχουμε όμως πλάνα για τα πάντα.



Δημοσιογράφος: Και τις σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας.






Δ. Βίτσας: Έχουμε την εξής διαφορά σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Εμείς κάτω από το δόγμα νηφαλιότητα, ψυχραιμία , αποφασιστικότητα, λέμε το εξής: ό,τι και να γίνεται, θα υπάρχει και η ελληνική απάντηση. Αυτό είναι το βασικό, επειδή θέλουμε να έχουμε καλή γειτονία, επειδή αγαπάμε τη χώρα μας, επειδή δεν θεωρούμε εχθρικές ούτε μισούμε τις άλλες χώρες, επειδή θέλουμε να ζούμε εν ειρήνη για αυτό το λόγο και προετοιμαζόμαστε.



Δημοσιογράφος: Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία πιστεύετε ότι θα ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό;



Δ. Βίτσας: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν να κάνουμε μόνο με το δημοψήφισμα, όπως και η ρητορική της έντασης δεν έχει να κάνει μόνο με το δημοψήφισμα. Ελπίζω να απαλύνουν, να κατευναστούν κάπως τα πράγματα, αλλά δεν είναι δική μας υπόθεση αυτή. Έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο καθένας, η κάθε χώρα, τη θέση της στο γεωστρατηγικό της περιβάλλον. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να έχουν μια βάση, που είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και το γεγονός βεβαίως ότι η Κύπρος σαν μέλος του ΟΗΕ, σαν ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ έχει αρκετές εγγυήσεις στο να προχωρήσει σε αυτό που πρέπει να προχωρήσει.



Δημοσιογράφος: Ο κύριος Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δεχθεί να γίνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις και εδώ.



Δ. Βίτσας: Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια αίτηση. Στην Ελλάδα έχουν γίνει τέτοιες εκδηλώσεις για εκλογές άλλων κρατών όπως και εμείς πηγαίνουμε πχ στη Γαλλία και κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Να θυμίσω εκδηλώσεις στην Πλατεία Κάνιγγος στην εκλογές της Αλβανίας. Έχει μια σημασία και το επίπεδο που κάθε φορά πρέπει να το κοιτάς. Άλλο πράγμα να είναι βουλευτικές εκλογές και άλλο δημοψήφισμα. Άλλο πράγμα είναι να έρχονται στελέχη του κόμματος και να μιλάνε στην πρεσβεία ή κάπου αλλού και άλλο να έρχεται σε μια προεκλογική εκδήλωση ο πρόεδρος της δημοκρατίας ή ο πρωθυπουργός. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να υπάρχει καταρχήν συνεννόηση.






Δημοσιογράφος: Η επικράτηση της ακροδεξιάς στις εκλογές της Ολλανδίας δημιουργεί προβληματισμούς στην Ευρώπη;

Δ. Βίτσας: Έχει ανοίξει μια σελίδα στην Ευρώπη η οποία είναι πολύ σημαντική. Δεν λύνονται τα πράγματα στην Ευρώπη με μια απόφαση, χρειάζεται και μια πορεία. Έχω μια άποψη. Χρειάζονται δύο πράγματα, το ένα θα το έλεγα ‘’η μεγάλη συμφωνία’’. Τι εννοώ. Η ‘’μεγάλη συμφωνία’’ αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων ότι διεξάγουμε τη μάχη μας, αλλά όλοι μαζί πετάμε τους φασίστες, πετάμε τους ναζί απ’ έξω. Αυτό έχει να κάνει με ιδέες και με αξίες αλλά και με συγκεκριμένες πολιτικές για το πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Δηλαδή, αν δεν έχεις την πολιτική της σύγκλισης, αν δεν έχεις την πολιτική της αλληλεγγύης και αν δεν το πάρεις πρακτικά, δεν γίνεται.

Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να βάλω είναι ο ορισμός πλέον από την πλευρά της Αριστεράς του πεδίου της πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης. Δεν φοβάμαι τη λέξει ‘’σύγκρουση’’ γιατί την εννοώ στο επίπεδο της δημοκρατίας. Νομίζω αυτό το νέο πεδίο πρέπει να είναι η Ευρώπη η ίδια. Όπως καταλαβαίνετε  είμαι ενάντια πλήρως και θεωρώ ότι είναι στοιχείο πλέον ενός μαύρου μέλλοντος για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα, η ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία η δυνατότητα να ξαναγυρίσουμε στις γενεσιουργές ιδέες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έλεγα για τις ιδέες που ξεκινούν από τον 19ο αιώνα, γιατί από εκεί ξεκίνησε αυτή η λογική. Μιλάω για τις ιδέες και όχι για τον τρόπο που χτίστηκε. Και να εμβαθύνουμε πάνω στα ζητήματα της κοινωνικής, και εξ αυτού πολιτικής, ενοποίησης, όχι από τη μια μέρα στην άλλη αλλά με βήματα, ώστε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως στοιχείο της πλανητικής δομής, να προχωράει μπροστά και υπέρ των ίδιων των λαών.

Ας μην ξεχνιόμαστε σήμερα υπάρχουν ακροδεξιά συνθήματα τα οποία κερδίζουν ή μερικές φορές και ποπουλίστικα-λαϊκίστικα συνθήματα, τα οποία κερδίζουν, γιατί ο κόσμος δεν περνάει καλά. Υπάρχει αυτό το πρόβλημα σε όλον τον κόσμο. Μερικές φορές μένουμε ενεοί, με ανοιχτό το στόμα και λέμε ‘’μα πώς έγινε αυτό’’. Η ίδια η κοινωνική συνθήκη και οι κοινωνικός αυτοματισμός και ο τρόπος που λειτουργεί πλέον η ενημέρωση ή το συναίσθημα, σου λέει ότι ‘’ποιος είναι ο πιο εύκολος εχθρός σου;’’, ‘’ο διπλανός σου’’, οι φτωχοί εναντίον των φτωχών, οι ντόπιοι ενάντια στους μετανάστες, οι μετανάστες ενάντια στους ντόπιους και αυτό παίρνει ένα πολιτικό υπόβαθρο μετά.

Δημοσιογράφος: Το οποίο έχει ξεκινήσει από την οικονομική κρίση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Δ. Βίτσας: Δεν αρκεί η οικονομική κρίση αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της, δηλαδή το γεγονός ότι στην Ευρώπη επιλέχθηκαν δύο πράγματα, το ένα αυτό που έχει ονομαστεί μονόπλευρη λιτότητα ή κοινωνική λιτότητα, στην Ελλάδα το ζούμε με ένταση, και το δεύτερο είναι η μείωση της δημοκρατίας. Δείτε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή άρχουν, και οι προτάσεις που ακούω είναι ότι πρόκειται να άρχουν σώματα ή όργανα τα οποία δεν προβλέπεται σε καμία συνθήκη, και από συμβουλευτικά γίνονται κυρίαρχα. Κοιτάξτε εμείς στην Ελλάδα κάθε φορά περιμένουμε να γίνει το eurogroup, δεν είναι θεσμικό όργανο. Αυτό δεν είναι μείωση του επιπέδου του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας; Είναι μείωση. Είναι διαφορετικό πράγμα η σύνοδος των ηγετών.

 Άρα έχουμε δύο καινούργια πράγματα, που είναι τρόπος διαχείρισης της κρίσης, δεν είναι δηλαδή μόνο η κρίση. Από την άλλη μεριά θα μπορούσες να λύσεις, θυμάμαι πριν 7-8 χρόνια όταν προτείναμε τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μικρό κόμμα, έλεγε γιατί δεν κάνουμε ορισμένα άλλα πράγματα, όπως είναι ο ευρωομόλογο εκείνης της εποχής, το γεγονός ότι μπορούμε με κοινό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των δημοσίων χρεών. Τι αποφασίστηκε; Να έρθει το ΔΝΤ μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Να έχουμε εσωτερική υποτίμηση στις χώρες που είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να εσωτερικεύσουμε το χρέος. Κάποτε θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη κουβέντα, πραγματική, αλλά και στην πράξη για το τι ήταν το PSI και πως μεταφέρθηκαν χρέη από τις ξένες τράπεζες στο εσωτερικό και πως κουρεύτηκαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από το ίδιο το Δημόσιο και πως παράχθηκε όλο αυτό το πράγμα. Το αντιμετωπίσαμε έτσι ενώ υπήρχαν άλλοι τρόποι.

Τώρα επτά χρόνια μετά είσαι σε νέα κατάσταση, με νέες συνθήκες και με νέο πολιτικό κριτήριο και αίσθημα. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η απάντηση του Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφο, που όταν τον ρώτησε ότι ‘’είναι η Ευρώπη μετά από τόσο χρόνια έτοιμη να αντιμετωπίσει μια κρίση με δικές της δυνάμεις;’’ και είπε ‘’βεβαίως τώρα έχουμε τα όργανα έχουμε τους θεσμούς τα έχουμε στήσει κτλ αλλά αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της Ελλάδας’’.

Δημοσιογράφος: Ο Ντάισελμπλουμ σε μια τελευταία ενημέρωση στην Ολλανδική βουλή είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να φθάσει στο 3,5% να το ξεπεράσει για να μπορέσει να εφαρμόσει τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα έχει ψηφίσει.






Δ. Βίτσας: Αυτό που ισχύει και έχει πολιτικά συμφωνηθεί και στο ίδιο το eurogroup είναι ότι η συζήτηση που γίνεται για το 2019 και μετά, είναι για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής από τη μια, και το παραγόμενο αποτέλεσμα, για τον κρατικό προϋπολογισμό, για την οικονομία συνολικά θα είναι μηδέν.



Το 2019 να υποθέσουμε ότι έχουμε συμφωνήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3%  και με τα νέα μέτρα και αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι πάλι 3%. Αν πιάσουμε 3,5%, αυτό το 0,5%, το παραπάνω, με έναν ορισμένο τρόπο θα έχουμε επιστροφή στην κοινωνία. Αν πιάσουμε 2%, δηλαδή δεν πιάσουμε τον στόχο τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πιάσουμε το 3%.



Το ένα είναι τωρινή συμφωνία με μηδέν δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το άλλο προϋπάρχει και απ’ ότι φαίνεται η πρώτη του εφαρμογή έδωσε καλά. Εννοώ τα 600 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους, υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος και με βάση αυτά μπορείς να βρεις ένα καλύτερο προγραμματισμό, γιατί και η υπεραπόδοση πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους.



Εγώ δεν είμαι με εκείνους που λένε υπεραπόδοση, υπεραπόδοση, υπεραπόδοση. Πόσο έχουμε 3,5%, εντάξει να έχουμε και κάτι παραπάνω, δεν χρειάζεται να πιάσουμε 6% αλλά να κρατήσουμε αυτό το 3%, ώστε να επιστρέφει στην οικονομία, να μοχλεύεται μέσα στην οικονομία και να δημιουργεί ευκαιρίες και δυνατότητας. Με αυτή τη λογική πηγαίνουμε στην αξιολόγηση. Εμείς θέλουμε να κλείσει για να υπάρχει μια σταθερότητα και να ενεργοποιηθούν ορισμένες δυνάμεις που μπορούν να προσδώσουν παραπέρα ώθηση και στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Αυτές οι  δυνάμεις είναι οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά κύριο λόγο. Όταν μιλάω για ιδιωτικές επενδύσει ς μιλάω για εξωτερικές και εσωτερικές. Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να έρθει στην εσωτερική μας οικονομία φρέσκο χρήμα από τα έξω.



Δημοσιογράφος: Μειώθηκαν όμως στις τράπεζες οι καταθέσεις



Δ. Βίτσας: Για αυτό έχει σημασία να κλείσει η αξιολόγηση αλλά μιλάτε για την αύξηση του ELA κατά 300 εκατομμύρια, να θυμίσουμε όμως ότι συγχρόνως έχουμε μια μείωση του ELA κατά 30 δις από το 2015 μέχρι τώρα.



Δημοσιογράφος: Ο κύριος Σκουρλέτης είπε πως τα μέτρα για να ψηφιστούν χρειάζεται διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε;



Δ. Βίτσας: Ο δική μου, η προσωπική, άποψη είναι ότι κάθε κυβέρνηση και κάθε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναλαμβάνει την ευθύνη της και για το παρόν και για το μέλλον. Βεβαίως αν θέλει μια άλλη πολιτική δύναμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, να τα ψηφίσει, είναι δική της επιλογή που μπορώ να την κρίνω. Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της, τα φέρνει στη Βουλή, τα ψηφίζει. Είναι ικανοποιητική αυτή η διαδικασία.  Το Σύνταγμα σαφώς ορίζει που χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες, δεν είμαστε σε μια τέτοια περίπτωση. Νομίζω ότι ο Πάνος το είπε στη λογική ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα και ότι αυτό θα βοηθούσε.  Σε αυτό βεβαίως συμφωνώ. Σας λέω την απόλυτα δική μου προσωπική θέση.



Δημοσιογράφος: Ο κύριος Σκουρλέτης εννοούσε ότι όταν τα μέτρα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν ενδεχομένως θα είναι κάποιος άλλος στην κυβέρνηση.



Δ. Βίτσας: Όταν νομοθετείς στη Βουλή, εκτός του προληπτικού που δεν μπορεί να γίνει από το Σύνταγμα, νομοθετείς για το μέλλον. Από κει και πέρα αν αλλάξουν τα πράγματα μια άλλη βουλή μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα. Να δούμε πως θα το κάνει αλλά μπορεί.



Δημοσιογράφος: Έχει συνέχεια το κράτος



Δ. Βίτσας: Συνέχεια έχει και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Εννοώ ότι μπορείς να το κάνεις. Αν με ρωτάγατε σε προσωπικό επίπεδο τι θα ήθελα, θα έλεγα ειδικά στα δημοσιονομικά, καλό θα είναι ο καθένας να νομοθετεί για μια τετραετία, όσο είναι η διάρκεια της Βουλής, όμως αυτή τη στιγμή δεν διαπραγματευόμαστε οι δύο μας.



Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια πρόθεση από τη μεριά του Υπουργείoυ Εθνικής Άμυνας να αγοράσει αεροσκάφη  F-35 και να εκσυγχρονιστούν και τα F-16, υπάρχει οικονομική άνεση για να δώσουμε τόσα λεφτά.



Δ. Βίτσας: Γίνεται πολύ συζήτηση, όμως είναι ξεκάθαρο αυτό που έχουμε πει και εγώ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πως ό,τι γίνει, θα γίνει εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που έχουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει στην ερώτηση, τι στοιχίζει, κάτω από ορισμένα σενάρια, το να αναβαθμίσουμε το στόλο των μαχητικών μας. Το δεύτερο, έχουμε προχωρήσει στην ερώτηση για το πώς μπορεί να γίνει μια μελέτη, αν στο μέλλον φτάσουμε στα νέας τεχνολογίας πολεμικά αεροσκάφη.



Με βάση και τις αναλύσεις μας η δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα μαχητικά μας αεροπλάνα, αυτά που έχουμε τώρα και να γίνουν ακόμα πιο ικανά, είναι μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες, παίρνοντας υπόψιν βεβαίως ότι η εξόφληση όλων αυτών των πραγμάτων και όλο αυτό το πρότζεκτ, είναι πρότζεκτ δεκαετίας.  Έχω πει συγχρόνως, και θυμίζω σε όλους ότι ο υπουργός Άμυνας δεν έχει μιλήσει ποτέ για αγορά. Ο καθένας θα ήθελα να έχει στελθ. Το θέμα είναι μπορείς να τα έχεις; 



Απλά εγώ επισημαίνω ότι εμείς πλέον δεν πάμε να κάνουμε αγορές με βάση τις λογικές του παρελθόντος. Εμείς έχουμε επικεντρώσει στις επισκευές, στην αναβάθμιση και στις στοχευμένες αγορές στις οποίες υπολογίζουμε τα πάντα. Ένα οπλικό σύστημα δεν είναι πως το αγοράζεις από το κουτί και τελείωσες. Έχει ένα κύκλο ζωής. Για παράδειγμα στο σύνολο του στόλου των F-16, έχουν γίνει διάφορες αναβαθμίσεις, ένα από αυτά που μπορεί να έχει αγοραστεί με Χ ποσό ως τώρα, και για να αναβαθμιστεί μπορεί να έχουμε 4 Χ ή 3 Χ. Αυτά αν δεν τα μετράς τότε από οικονομική και από λειτουργική άποψη λες κουταμάρες, δεν ξέρεις δηλαδή τι κάνεις ή το κάνεις για άλλους λόγους.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Τ/Σ της Βουλής των Ελλήνων και στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη
Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Τ/Σ της Βουλής των Ελλήνων και στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKupbCYoI-fQDbsLUzPsvkFy4Z1ivrMQGXrE0M4LhII7dY5uf99S5mEbyIUWJD-NITCYJ-VcAMFCIFQMPDDJrbV8AT1i2-D_vZcbzCV8IOfpTkNHmHzO9m5Xp0Y1XntjcQgs8hSg3uD7I/s640/vitsas_59.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjKupbCYoI-fQDbsLUzPsvkFy4Z1ivrMQGXrE0M4LhII7dY5uf99S5mEbyIUWJD-NITCYJ-VcAMFCIFQMPDDJrbV8AT1i2-D_vZcbzCV8IOfpTkNHmHzO9m5Xp0Y1XntjcQgs8hSg3uD7I/s72-c/vitsas_59.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_188.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/03/blog-post_188.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy