Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Η Αγκυρα παίζει με τη φωτιά σε θάλασσα και... διαδίκτυο




Η άνοιξη μπορεί να πλησιάζει... αλλά τα «μποφόρ» ανεβαίνουν επικίνδυνα στο Αιγαίο, κλονίζοντας την «ασφαλή πλεύση» σε ποικίλα μέτωπα: ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, αλλά και στο μέτωπο του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού.





Οι προβληματικές σχέσεις της Αγκυρας με τη Δύση έχουν φτάσει πια στο σημείο να απολήγουν σε ελληνικά νερά. Τα αγκάθια στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, τα προβλήματα στην προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, ακόμη και οι τριγμοί στον προσανατολισμό της Τουρκίας ως προς το ΝΑΤΟ: όλα τους έρχονται να αποτυπωθούν πια ως κινήσεις πάνω στη σκακιέρα του Αιγαίου. Οι Τούρκοι προκαλούν και εκβιάζουν: με παραβιάσεις την Ελλάδα και με προσφυγικές-μετανα-στευτικές ροές την Ευρώπη, και αμφισβητούν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (από την οποία «κρατούν έξω» τα Δωδεκάνησα).






Η έλευση χθες του τουρκικού ωκεανογραφικού «TCG CESME» στα διεθνή ύδατα μεταξύ Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης (εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά από καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. Με τη φαινομενικά «ανώδυνη» είσοδο του «CESME» (το οποίο μέχρι χθες το απόγευμα παράμενε σε διεθνή ύδατα, χωρίς να έχει ξεκινήσει υδρογραφικές-ωκεανογραφικές έρευνες), οι Τούρκοι έρχονται στην πράξη να αμφισβητήσουν τα όρια της ελληνικής περιοχής ευθύνης και δικαιοδοσίας. Δεν είναι η πρώτη φορά, και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία. Το «CESME» είχε κάνει άλλωστε ένα γρήγορο πέρασμα από τα ελληνικά νησιά (από την περιοχή ανάμεσα σε Χίο, Τήνο, Ανδρο) και προ δεκαπενθημέρου.
Κι αν για κάποιες τουρκικές κινήσεις μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι είναι προκλητικές μεν αλλά όχι πρωτοφανείς, πλέον υπάρχουν ωστόσο και άλλες που είναι όντως... πρωτοφανείς.
Τα «δημοσιεύματα»
Πρωτοφανές (και ιδιαιτέρως επικίνδυνο) είναι για παράδειγμα το μπαράζ των ψευδών δημοσιευμάτων μέσα από τα οποία τα τουρκικά μίντια (τα φιλοερντογανικά, διόλου τυχαία) συνδαυλίζουν την ένταση στο Αιγαίο, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα... επινοώντας θερμά επεισόδια. Ενδεικτικό το χθεσινό τουρκικό δημοσίευμα που ήθελε... τουρκικό ελικόπτερο να έχει καταπέσει κατά τη διάρκεια χαμηλής πτήσης κοντά στα Ιμια. Η «είδηση» προκάλεσε συναγερμό για λίγα λεπτά... μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν ήταν είδηση. Οι ελληνικές Αρχές έσπευσαν αμέσως να διαψεύσουν το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο πρόλαβε εν τω μεταξύ να υποδαυλίσει το κλίμα έντασης δοκιμάζοντας τις εύθραυστες ισορροπίες στο Αιγαίο.
Παράγοντες με βαθιά γνώση των εξελίξεων εκτιμούν, μιλώντας στο «Εθνος», ότι οι Τούρκοι ενδεχομένως «να ρίχνουν άδεια» για να δοκιμάσουν τις ελληνικές αντιδράσεις, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας αλλά και σε επίπεδο ελληνικών μίντια και κοινής γνώμης. Το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, θα μπορούσε ίσως να παρομοιαστεί και με σκηνικό «ψυχολογικού πολέμου», με την τουρκική πλευρά να προχωράει σε «ψυχολογικές επιχειρήσεις» τεστάροντας τις ελληνικές αντιδράσεις.
Σε πρακτικό επίπεδο, ωστόσο, οι ισορροπίες δοκιμάζονται και στον άξονα Ευρώπης-Τουρκίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια ενδεχόμενη ρήξη για την πορεία των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η άνοιξη άλλωστε πλησιάζει και με τον καλό καιρό συνήθως πολλαπλασιάζονται και οι «καραβιές» από την Τουρκία.





Η Αγκυρα από την πλευρά της συνεχίζει να πιέζει τους Ευρωπαίους για τη βίζα. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την ΕΕ να προχωρήσει σε άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες «το συντομότερο δυνατό». Οι Βρυξέλλες ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο σύνολο των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί ώστε να προχωρήσει η άρση των θεωρήσεων εισόδου.

Η εκτίμηση μάλιστα που υπάρχει στην Ευρώπη είναι ότι το επερχόμενο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου οδηγεί τη χώρα στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση... της απομάκρυνσης από την Ευρώπη. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Η Αγκυρα παίζει με τη φωτιά σε θάλασσα και... διαδίκτυο
Η Αγκυρα παίζει με τη φωτιά σε θάλασσα και... διαδίκτυο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOhyphenhyphenrdqdfo23foMHVLdwXlCDO36VyHRMO7ACWPJ5RVPvUH_UyRSm13sF-sHWcte8O_gGcUxkVRvQLEDczRQQ7GDqT-GYvHNfOKYf5SitMotentYWWYcNsKc5fhANV9QjZ5Z-qtOGhkrVg/s640/assets_LARGE_t_420_55295768_type13145.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOhyphenhyphenrdqdfo23foMHVLdwXlCDO36VyHRMO7ACWPJ5RVPvUH_UyRSm13sF-sHWcte8O_gGcUxkVRvQLEDczRQQ7GDqT-GYvHNfOKYf5SitMotentYWWYcNsKc5fhANV9QjZ5Z-qtOGhkrVg/s72-c/assets_LARGE_t_420_55295768_type13145.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_624.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/02/blog-post_624.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy