Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Το παρασκήνιο πίσω από τη μεγάλη... σφαγή των στρατηγών

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

Με 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και με υπερπτήσεις δύο τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας... υποδέχθηκαν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις την τοποθέτηση της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στις ελληνικές.

Η τουρκική αντίδραση δεν ήταν διόλου τυχαία, καθώς αυτή καθαυτή η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και ο τρόπος αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -όπως η κυβέρνηση ορίζει κάθε φορά διά των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ που καλείται να εφαρμόσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας- είναι ο βασικότερος λόγος της βαθιάς τομής που έγινε χθες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επί της ουσίας το ΚΥΣΕΑ επέλεξε χθες για την ηγεσία και των τριών Κλάδων πρόσωπα με τα οποία θα μπορέσει η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, να συνεργαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στο πεδίο των ασκήσεων, της διακλαδικότητας, της συντήρησης του υλικού και της εμψύχωσης του προσωπικού.
Η βασική αιτία της αλλαγής και των αρχηγών και των τριών Κλάδων ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συνεργασία που είχαν οι αρχηγοί μεταξύ τους σε διακλαδικό επίπεδο, καθώς και ορισμένες ενστάσεις που πρόβαλαν σε βασικούς άξονες της στρατηγικής σε επιχειρησιακό αλλά και διοικητικό επίπεδο.
Η απομάκρυνση και των τριών αρχηγών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.
Εγκαίρως οι ίδιοι είχαν διαπιστώσει αρκετές φορές να συγκεντρώνονται «απειλητικά σύννεφα» πάνω από το τραπέζι των συνεδριάσεων υπό τον υπουργό Αμυνας, ενώ πολλάκις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμμέσως πλην σαφώς τους είχε προειδοποιήσει για τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας σε βασικά θέματα της καθημερινότητας.
Υπασπιστής του Προέδρου
Το ΚΥΣΕΑ, αφού προσπέρασε δέκα αντιστράτηγους, επέλεξε για νέο αρχηγό ΓΕΣ τον πιστό συνεργάτη και υπασπιστή του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τον μέχρι χθες διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Αποφοίτησε το 1982 από τη Σχολή Ευελπίδων, ενώ έχει σπουδές και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου MBA σε «στρατηγικές ασφαλείας». Η «χημεία» του Π. Καμμένου με τον αντιστράτηγο Στεφανή «έδεσε» κατά την περίοδο της έξαρσης του Προσφυγικού και ειδικότερα στην περιοχή της Ειδομένης.
Κοινή εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ότι ο Γ’ Σωματάρχης, από το στρατηγείο του στη Θεσσαλονίκη, έβγαλε ασπροπρόσωπες τις Ενοπλες Δυνάμεις και σε χρόνο-ρεκόρ. Οχι μόνο βοήθησε αποφασιστικά στο να στηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης, χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα και εντάσεις, όπως στο Καλέ της Γαλλίας.
Στην Αεροπορία, αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο Χρήστος Χριστοδούλου, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1981. Είναι αρχηγός στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και σύμφωνα με τον Π. Καμμένο ανταποκρινόταν άριστα στις εντολές που ελάμβανε από την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Ο Χριστοδούλου χρεώνεται προσωπικά ότι η Πολεμική Αεροπορία κατάφερνε να είναι καθημερινά ετοιμοπόλεμη και αποφασιστική, αντιμετωπίζοντας κάθε τουρκική πρόκληση και ξεπερνώντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Στο ενεργητικό του έχει πάνω από 3.900 ώρες πτήσης.
Στο Ναυτικό, αρχηγός ΓΕΝ τοποθετήθηκε ο διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Ιούνιο του 1983 ως μάχιμος σημαιοφόρος. Είχε «γοητεύσει» τον υπουργό Αμυνας κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Σημειωτέον ότι η «χημεία» του κ. Καμμένου με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ δεν ήταν ποτέ καλή, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κάνει τον «κυανόκρανο» μεταξύ τους, καθώς υπήρχε διαφορετική αντίληψη σε βασικά επιχειρησιακά θέματα.

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Το παρασκήνιο πίσω από τη μεγάλη... σφαγή των στρατηγών
Το παρασκήνιο πίσω από τη μεγάλη... σφαγή των στρατηγών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNUUkQZcH9RMUi1MpxNf5RY0_F8WR64hKBLeL7ATdXiKLIxfSkg9UWqRnQxYO7CjOtNIHTOFW-boHwPs-hbqjN-3X1qK9TGO15JO3viIPYFmxWVoW3Ubd8vDv9XF-8EuRvSLAmZL4kCR4/s640/assets_LARGE_t_420_55166867_type13145.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNUUkQZcH9RMUi1MpxNf5RY0_F8WR64hKBLeL7ATdXiKLIxfSkg9UWqRnQxYO7CjOtNIHTOFW-boHwPs-hbqjN-3X1qK9TGO15JO3viIPYFmxWVoW3Ubd8vDv9XF-8EuRvSLAmZL4kCR4/s72-c/assets_LARGE_t_420_55166867_type13145.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/01/blog-post_390.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/01/blog-post_390.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy