«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας την Παρασκευή, απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ήττα της Τουρκίας την εν λόγω Συνθήκη.
«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Η δήλωση Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ερντογάν σε δημόσια τοποθέτησή του στην 27η σύναξη κοινοταρχών στην Αγκυρα αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα αποτελέσματά της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Οσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».
Η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα προήλθε από διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες σημείωναν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης». Την ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εξίσου έντονη ήταν η δυσφορία στην Αθήνα και για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος με αφορμή ερώτηση της ευρωβουλευτού Μ. Σπυράκη για το αν οι διαδηλώσεις του κόμματος των Τσάμηδων που πραγματοποιούνταν στα Τίρανα με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ν. Κοτζιά ήταν στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, τη στιγμή που η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, ο κ. Χαν προέβη σε ατόπημα εξειδικεύοντας τα εκκρεμή ζητήματα που για την ελληνική πλευρά δεν είναι εκκρεμή. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ανέφερε «την οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το ζήτημα των Τσάμηδων».
Η κ. Μ. Σπυράκη χαρακτήρισε την απάντηση του κ. Χαν «ανιστόρητη και αναληθή», προσθέτοντας ότι «κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά». Πάντως οι Βρυξέλλες απέδωσαν το ατόπημα σε λάθος «χαμένο στη μετάφραση».
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Απέδωσε εξάλλου την κίνηση Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό με τον μετασχηματισμό του κράτους, από κοσμικό κράτος σε λαϊκό Ισλάμ, αλλά και στη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει στα σύνορα της Τουρκίας και την ανησυχία της 'Αγκυρας για τη γεωγραφία της περιοχής.
ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/877068/article/epikairothta/politikh/tsipras-pros-erntogan-epikindynh-h-amfisvhthsh-ths-syn8hkhs-ths-lwzanhs