Ποδαρικό με παιχνίδια τακτικής στο Αιγαίο κάνει η Άγκυρα, που ακολουθεί την πάγια πολιτική πρόκλησης έντασης και αμφισβήτησης ελληνικών...
Ποδαρικό με παιχνίδια τακτικής στο Αιγαίο κάνει η Άγκυρα, που ακολουθεί
την πάγια πολιτική πρόκλησης έντασης και αμφισβήτησης ελληνικών
κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Με ένα μπαράζ ΝΟΤΑΜ (αγγελίες προς αεροναυτιλλομένους), παρακάμπτοντας τις ελληνικές διπλωματικές «απαντήσεις», προχώρησε -μονομερώς και παρανόμως- στη δέσμευση περιοχών μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού από τις 4 Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Το ακριτικό Καστελόριζο βρίσκεται και το νέο έτος στο επίκεντρο γεωπολιτικών παιχνιδιών και της αξιώσεως της Τουρκίας για ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο μέσω προκλήσεων.
Όπως προκύπτει από τις επίσημες και ανεπίσημες πηγές, οι τουρκικές αρχές δέσμευσαν περιοχές μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας χωρίς πραγματικά πυρά (ASFAO), για το χρονικό διάστημα μεταξύ 4 Ιανουαρίου και 29 Φεβρουαρίου 2016.
Βροχή… ΝΟΤΑΜ
Η Αθήνα με τη ΝΟΤΑΜ 2643/15 τροποποίησε τις συντεταγμένες που περιλάμβανε το τουρκικό αίτημα, καθώς επικάλυπτε και περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου (στην περιοχή μεταξύ 6-10 ν.μ.). Όμως οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την ελληνική ΝΟΤΑΜ και με την έκδοση νέας (Α5915/15) δηλώνουν ότι η Αθήνα παραβιάζει τους κανονισμούς του ICAO και ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα εισέλθουν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλουν σχέδια πτήσης. Επιμένοντας στη διεξαγωγή της άσκησης όπως την είχαν αρχικά σχεδιάσει, οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιες όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και χαρακτηρίζουν την ελληνική ΝΟΤΑΜ «πλήρως άκυρη».
Η Αθήνα επανήλθε στις 28 Δεκεμβρίου (ΝΟΤΑΜ Α2655/15) δηλώνοντας ότι ενέργησε για την ασφάλεια και την ομαλότητα της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και για την αποφυγή αναχαιτίσεων των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση για λόγους αναγνώρισής τους, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 12 της Σύμβασης του ICAO και τη διεθνή πρακτική· επίσης, για να αποφευχθούν παρανοήσεις σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς περιοχές που περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό της άσκησης επικαλύπτουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η Τουρκία δέσμευσε εκ νέου περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο χρονικό διάστημα 12-16 Ιανουαρίου, ενώ δέσμευσε επίσης περιοχή σε παραπλήσιο σημείο για αεροπορική δραστηριότητα στις 11 Ιανουαρίου (ΝΟΤΑΜ Β2729/15).
Οι ελληνικές αρχές στις 30 και 31 Δεκεμβρίου απέρριψαν τις δυο τούρκικες ΝΟΤΑΜ, καθώς, ενώ αφορούν περιοχή του FIR Αθηνών, δεν υπήρξε συνεννόηση με την Αθήνα για τη δέσμευση της περιοχής.
Η Τουρκία τελικά με τις ΝΟΤΑΜ Α5912/15, Α5913/15, Α5914/15 προχώρησε στη μονομερή δέσμευση των μεγάλων αυτών περιοχών στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει η ίδια όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.