Η προεκλογική περίοδος, την οποία διανύουμε, άφησε να περάσει απαρατήρητο ένα σοβαρό θέμα που αφορά τις στρατιωτικές σχολές. Μάλιστα για πρώτη φορά εμφανίζεται... η στρατιωτική ηγεσία να διατυπώνει, έστω ατύπως, διαφορετική γνώμη από εκείνη της πολίτικης.
Πριν από λίγες ήμερες οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης και Παιδείας συμφώνησαν ότι η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές πρέπει να απεμπλακεί από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και να υπάρξει για αυτές «ειδική» διαδικασία ελεγχόμενη από τις ίδιες. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει τεθεί κατ' επανάληψη, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει επισημανθεί το πρόβλημα. Το σύστημα των πανελλαδικών οδηγεί στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιους που μπορεί να είναι καλοί στα μαθήματα, αλλά δεν έχουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αγάπη για τον Στρατό, που είναι απαραίτητα για να γίνει κάνεις καλός αξιωματικός.
Το ΓΕΕΘΑ όμως, ατύπως αλλά πολύ επιτακτικά, τάχθηκε υπέρ της διατηρήσεως του σημερινού συστήματος. Επιμένει ότι έτσι διασφαλίζονται η διαφάνεια, η αξιοκρατία και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο όσων τελικά εισαχθούν.
Πράγματι, είναι έτσι. Πράγματι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ο μοναδικός θεσμός που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων ως η μοναδική ίσως αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στο Ελληνικό Δημόσιο. Μας διαφεύγει το ότι αδιάβλητη δεν σημαίνει και επιτυχής. Μας διαφεύγει ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί ευρωπαϊκό παράδοξο, μια και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου, όπου τα «αυτοδιοικούμενα» πανεπιστήμια δεν έχουν λόγο γι' αυτούς που θα εισαχθούν σε αυτά. Στον πολιτισμένο κόσμο οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις βαθμολογίες και τα προσόντα τους και κρίνονται από το πανεπιστήμιο στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν. Είναι ένα πολύ ευρύτερο ζήτημα πολιτικής, που ξεφεύγει από τη στενή θεώρηση του εάν οι στρατιωτικές σχολές θα πρέπει να «βγουν» ή όχι από τις πανελλαδικές.
Πράγματι, είναι μια κατάσταση που παραπέμπει σε τριτοκοσμικά πρότυπα, η οποία με απόλυτη διαφάνεια έχει φορτώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις καλούς μαθητές με χαμηλό φρόνημα, μειωμένα πατριωτικά αντανακλαστικά και αδυναμία να αναπτύξουν στρατιωτικά προσόντα. Είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κάθε άκαμπτο σύστημα επιλογής, το οποίο στερείται διαδικασιών ποιοτικής αξιολογήσεως.
Από την άλλη πλευρά είμαστε μια τόσο αναχρονιστική κοινωνία, που δεν έχει κατορθώσει να διαμορφώσει παρά μόνον έναν αδιάβλητο θεσμό. Τις πανελλαδικές. Αναγκαστικά καταλήγουμε εκεί. Μας τρομάζει η ιδέα, η επιλογή των αυριανών αξιωματικών να πέσει και αυτή στα νύχια των καθηγητών της «σχολής Ρεπούση», που έχουν κάνει τσιφλίκι τους την Ευελπίδων και επιλέγουν μαθηματικούς να διδάξουν Στρατιωτική Ιστορία!
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10/01/2015 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com)