Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Καστέλι της Κρήτης, όταν ανατολικά της Ρόδου, εισήλθαν στο F.I.R. Αθηνών δέκα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα τέσσερα ήταν οπλισμένα.

Το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έγκαιρα είχε καταγράψει στα ραντάρ του τα ίχνη από τους δύο εν λόγω εχθρικούς ενισχυμένους σχηματισμούς που θεωρητικά έχουν μεγάλη ισχύ πυρός.


Πλησιάζοντας τα τουρκικά F-16 νοτιοανατολικά την Κρήτη, βρίσκονταν ήδη στον αέρα ήδη ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που προέβησαν σε αναγνώριση, η οποία απαιτήθηκε να εξελιχθεί σε εμπλοκή, αερομαχία,  προκειμένου τα τουρκικά αεροσκάφη να εγκαταλείψουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας . Πληροφορίες θέλουν μεταξύ των τουρκικών αεροσκαφών , εκτός από τα F-16, να υπήρχαν και RF-4 τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τη διάταξη των ελληνικών αμυντικών δυνάμεων στο έδαφος.

Ταυτόχρονα ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου-ναυτικής συνεργασίας CN-235 πετώντας από βορρά προς νότο εισέρχονταν συνεχώς στο F. I.R Αθηνών.

Συνολικά σημειώθηκαν 19 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας.

Η σημερινή προκλητική δράση της  Άγκυρας στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις εχθρικές ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας χτες αλλά και την περασμένη Παρασκευή, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η γείτονα χώρα επιχειρεί να κορυφώσει την ένταση στο Αιγαίο.

Ιδιαίτερα χτες, οι εμπλοκές που απαιτήθηκαν να γίνουν χαρακτηρίστηκαν  ιδιαίτερα «σκληρές». Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πεπεισμένο ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο εκτελώντας εντολές της πολιτικής ηγεσίας της Άγκυρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την κλιμακούμενη  δράση της  Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο… διαμαρτυρήθηκε για τον εγκλωβισμό των  αεροσκαφών του από ελληνικά μαχητικά.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν Τουρκικά πολεμικά «εκπαιδευτικά «αεροσκάφη εγκλωβίζοντας τα στα ραντάρ τους, ενώ πετούσαν πάνω από το Αιγαίο. Τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο όταν δύο ελληνικά F-16 παρενόχλησαν έξι τουρκικά μαχητικά εγκλωβίζοντάς τα στα ραντάρ τους για τριάμισι λεπτά». 

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ προσδιορίζεται ότι η εμπλοκή έγινε μεταξύ Λέσβου και Ψαρά. 

Γ. Κοκ.