Το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής ασφάλειας και της μετανάστευσης- νόμιμης και παράνομης- αναλαμβάνει o έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα αλλά και πρόκληση... καθώς η αθρόα και ανεξέλεγκτη εισροή παράτυπων μεταναστών πολλές φορές θέτει σε αμφισβήτηση την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Λαμπεντούζα και Φαρμακονήσι επιτάσσουν την άμεση θεσμική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Ένωσης με οργάνωση και δικαιοσύνη ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο και την ιστορία της.
 
Παράλληλα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως έμπειρος διπλωμάτης διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα για τη χώρα μας.
 
Μέσα από τα νέα του καθήκοντα ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορεί να κάνει τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφού σχεδόν το σύνολο των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από την γείτονα θέμα που κατά καιρούς έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών. 
 
Επιπλέον με δεδομένο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει μια ουσιαστική, παραγωγική εξωτερική πολιτική και με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατέχει προνομιακή θέση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Αβραμόπουλος, θα κληθεί μέσω του επιτρόπου, να παίξει το ρόλο του άτυπου υπουργού Εξωτερικών στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.
 
Η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει στόχο να αυξήσει τη συνεργασία για διασυνοριακά ζητήματα όπως το άσυλο, τη μετανάστευση, τον έλεγχο των συνόρων, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. 
 
Η συγκεκριμένη γενική διεύθυνση προετοιμάζει τους κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτούς τους τομείς και παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Επίσης είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση σχετικών έργων στα κράτη μέλη. 
 
Η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων βοηθά στην οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης Ευρώπης με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, με την προώθηση της αστυνομικής συνεργασίας και με την προετοιμασία για να ανταποκρίνεται άμεσα στις κρίσεις που ανακύπτουν. Μεταξύ των ενεργειών της πολιτικής περιλαμβάνεται η υιοθεσία αυστηρότερων κανόνων κατά της παράνομης διακίνησης όπλων, της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων καθώς και η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, της σεξουαλικής τους εκμετάλλευσης και της παιδικής πορνογραφίας. 
 
Η επιτροπή ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης και ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ευθύνη η οποία αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική απόδοση της Ένωσης μακροπρόθεσμα. 
 
Ο στόχος της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύ σύνολο νόμων για τη νόμιμη μετανάστευση, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης ταυτόχρονα. 
 
Στους στόχους είναι και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, ενώ παράλληλα η επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.