Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνει το μεσημέρι εξετάσεις. Από τις 14.30 ως και τις 17.30 , θα “υποστεί” την διαδικασ...
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνει το μεσημέρι
εξετάσεις. Από τις 14.30 ως και τις 17.30 , θα “υποστεί” την διαδικασία
της ακρόασης ως προτεινόμενος Επίτροπος
για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, στην επιτροπή
Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών Υποθέσεων. Όσοι
επιθυμείτε μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.
Στην Ελλάδα τέτοια “κόλπα” έχουμε μόνο για τους επικαφελείς οργανισμών που περνάνε μια μάλλον τυπική “βόλτα” από τη Βουλή.
Παραδόξως
η διαδικασία αυτή δεν προβλέφθηκε ποτέ για τους πιο σημαντικούς
“μάνατζερ” του κρατικού μηχανισμού. Τους Αρχηγούς των Γενικών
Επιτελείων! Για σκεφτείτε το…
Στην Ελλάδα τέτοια “κόλπα” έχουμε μόνο για τους επικαφελείς οργανισμών που περνάνε μια μάλλον τυπική “βόλτα” από τη Βουλή.
Γιατί δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία για τους ανθρώπους που θα κληθούν να διαχειριστούν ανθρώπινο δυναμικό σε ειρήνη και πόλεμο και υλικό δισεκατομμυρίων; Η απάντηση απλή μην την ψάχνουμε και πολύ. Αν γινόταν “ακροάσεις Αρχηγών” με ουσιαστικό τρόπο τότε οι “κλαδικές” αποστράτων σε Συγγρού τώρα και στην Χαριλάου Τρικούπη παλαιότερα τι νόημα θα είχαν; Τι θα συζήταγαν οι “επίδοξοι στρατηλάτες” που ποτέ δεν “χώνεψαν” ότι οι ίδιοι δεν εκπλήρωσαν το πεπρωμένο τους που ήταν το λιγότερο να γίνουν Αρχηγοί και κάποιοι άλλοι πιο …φιλόδοξοι να πάρουν και την Πόλη;
Οι Αρχηγοί θα έπρεπε να περνάνε και από την Βουλή, από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έστω. Κι αν κάποιοι πείτε ποιοι από τους βουλευτές έχουν τις γνώσεις να κρίνουν την επάρκεια ενός αξιωματικού θα απαντήσουμε ότι και μόνο η παρουσία ενός επίδοξου Αρχηγού και ο τρόπος και η άνεση που θα απαντήσει ακόμη και σε ερωτήσεις αφελείς είναι δείγμα των ικανοτήτων που έχει ή δεν έχει. Επιπλέον οι Αρχηγοί πρέπει να κριθούν όπως είπαμε και ως “μάνατζερ”. Τι έπραξε και τι δεν έπραξε ο καθένας στην διάρκεια της θητείας του στις ανώτατες θέσεις που υπηρέτησε είναι εύκολο να διερευνηθεί. Ποια θέματα “άνοιξε” ,ποια έλυσε ,ποια είναι σε εκκρεμότητα και γιατί ,δεν χριεάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας στρατιωτικός για να μπορεί να τα ρωτήσει, να κατανοήσει και να αξιολογήσει τις απαντήσεις.
Και βέβαια η ερώτηση που πρέπει σ΄ όλους να τίθεται είναι ποιο είναι το όραμά τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις που φιλοδοξούν και πασχίζουν να διοικήσουν. Ο καθένας για το Επιτελείο του και ο όποιος επίδοξος Α/ΓΕΕΘΑ για το σύνολο των ΕΔ. Ένα όραμα που δεν θα αφορά μόνο στην δίχρονη ή τρίχρονη θητεία του -αλήθεια τι έγινε με την θητεία Αρχηγών κ.Αβραμόπουλε- αλλά θα έχει χρονική έκταση 20ετίας όπως γίνεται σ΄ όλες τις σοβαρές χώρες. Το όραμα και οι ενέργειες κάθε Αρχηγού θα έπρεπε και πρέπει να είναι ένα βήμα προς αυτό το όραμα ,το οποίο όμως πρέπει πρώτα να το βρούμε!
Δεν είναι ούτε εκτός πραγματικότητας όλα αυτά ,ούτε δύσκολο να γίνουν. Αρκεί κάποιοι να το αποφασίσουν και να το πράξουν. Δεν μπορεί να έχουμε την απαίτηση να αξιολογούμε -και μάλιστα με λανθασμένο τρόπο- τους απλούς υπαλλήλους και όσοι έχουν την ευθύνη της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας να … “αξιολογούνται” από κομματικές οργανώσεις αποστράτων ή να γίνονται Αρχηγοί επειδή το επιβάλλει η επετηρίδα!
Επειδή οι κρίσεις Αρχηγών έρχονται καλό είναι οι κυβερνώντες να το σκεφτούν και να το εφαρμόσουν έστω …πειραματικά. Για να περάσουν οι Αρχηγοί και οι υποψήφιοι αντιακταστάτες τους να αξιολογηθούν…