Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης


Ριζικές αλλαγές δρομολογούνται στην καριέρα των στρατιωτικών και αναμένονται προσεχώς να κατατεθούν στη Βουλή, υπό μορφή σχεδίου νόμου, που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, κανένας αξιωματικός -στις τακτικές και έκτακτες ετήσιες κρίσεις- δεν θα κρίνεται «ευδοκίμως τερματίσας» τη σταδιοδρομία, από τα Συμβούλια των Κλάδων, σε ηλικία μικρότερη των 58 ετών.


Επίσης στα 53 τους έτη οι αξιωματικοί θα έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέξουν σε ποια «δεξαμενή» θα μπαίνουν.
Η μία θα αφορά αυτούς που θα επιθυμούν να παραμείνουν στάσιμοι έως το βαθμό του Συνταγματάρχη και να αποστρατεύονται με το βαθμό του ταξιάρχου και η άλλη δεξαμενή στην οποία θα εντάσσονται όσοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι μπορούν να ανέλθουν στα ανώτατα αξιώματα και να φτάσουν έως και αρχηγοί του Κλάδου τους. Την επιλογή αυτή θα την κάνουν έχοντας γνώση της μέχρι τότε σταδιοδρομίας τους και το πώς θα έχουν πάει στις σχολές που έχουν φοιτήσει.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο νόμο του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου «περι προαγωγών», αποφασίστηκε να υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις σε αυτόν.

Έτσι θεσμικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνέταξε τις προτάσεις του και τις προώθησε στα Γενικά Επιτελεία και των τριών Κλάδων ώστε αν υπάρχουν τυχόν παρατηρήσεις να κατατεθούν αυτές, να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις, αν κριθεί σκόπιμο. Σκοπός είναι να μην έχουμε συνέχεια αλλαγές σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αλλά και σε ένα  τομέα που έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μόλις πάρει τις απαντήσεις από τα Γενικά Επιτελεία θα παραδώσει την πρότασή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ώστε να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Αν υπάρξουν αυτές οι αλλαγές τότε δεν θα έχουμε το φαινόμενο να οδηγούνται στην υποχρεωτική αποστράτευση  αξιωματικοί κάτω των 58 ετών, για τους οποίους το ελληνικό δημόσιο είχε πληρώσει τις σπουδές στο εσωτερικό αλλά σε πολλές περιπτώσεις και στο εξωτερικό (μετεκπαίδευση).

Μέχρι σήμερα είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις αξιωματικών που είχαν σταλεί ακόμα και στην Αμερική για σπουδές και όταν επέστρεψαν, η ηγεσία του Κλάδου έκρινε ότι έπρεπε να... αποστρατευτούν και ας ήταν μικρής ηλικίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, επί κυβερνήσεως  ΠΑΣΟΚ και με το φόβο ότι … εκκολλαπτόταν πραξικόπημα, έστειλαν εκατοντάδες αξιωματικούς στα σπίτια τους και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το να αποστρατεύει η ανώτατη ηγεσία αξιωματικούς στην πιο παραγωγική ηλικία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ψυχισμό του κάθε ανθρώπου, στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στην οικονομία.

Δεν μπορεί ένας αξιωματικός να υπηρετεί 25 χρόνια και συνταξιοδοτείται για 30 και 35 έτη. Αυτό δημιουργεί επιπλέον και προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στα Μετοχικά Ταμεία.

Bέβαια, υπάρχει δυνατότητα στους αξιωματικούς που επιθυμούν να αποστρατευθούν να υποβάλουν την παραίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα ελάχιστα προβλεπόμενα χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο, υπάρχει εκτίμηση από το Πεντάγωνο ότι δεν θα εκδηλώνεται ενδιαφέρον για παραίτηση, καθώς η σύνταξη που θα παίρνουν θα υπολείπεται αρκετά από τις αποδοχές που θα έχουν ως εν ενεργεία αξιωματικοί.