Δεν πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα από τις βολές του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού  και η Άγκυρα «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο.
Το Ελληνικό Αρχηγείο Στόλου πραγματοποίησε βολές  με  πανάκριβα οπλικά συστήματα που διαθέτει σε μεσαίες και μεγάλες  πλωτές μονάδες κατά στόχων επιφανείας αλλά και αέρος προκειμένου  να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν στην πράξη.



Μάλιστα έδωσε και στη δημοσιότητα τόσο το σχετικό βίντεο όσο και φωτογραφίες από τις βολές που πραγματοποίησε. Η Τουρκία που παρακολουθεί τα πάντα οργάνωσε αμέσως την «απάντησή» της με τον ίδιο τρόπο.


Έδωσε εντολή στην ομάδα Μάχης “Μπαραμπαρόσα” του Τουρκικού Ναυτικού  που βρίσκεται σε  πλου ολόκληρης ηπείρου να εκτελέσει «χτυπήματα»  στο πεδίο βολή Denel Overberg στη Νότια Αφρική . Από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα  δεν φάνηκε να υπάρχει στόχος, γεγονός που δείχνει ότι δεν ήταν προγραμματισμένη αυτή η ενέργεια.


Συγκεκριμένα η  φρεγάτα ORUÇREİS (F-425) και η κορβέτα HEYBELIADA (F-511) εκτόξευσαν πέντε Sea Sparrow κι ένα RAM και εκτέλεσαν βολές με τα πυροβόλα τους. Την επόμενη ημέρα, η φρεγάτα GEDIZ (F-495) εκτόξευσε αντιαεροπορικό πύραυλο SM-1 κι έναν ESSM, ενώ στη συνέχεια εκτέλεσε βολές με το πυροβόλο και το CIWS της.

Η Ομάδα Μάχης “Μπαρμπαρόσα” απέπλευσε από την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου με σκοπό να εκτελέσει τον περίπλου της Αφρικής, προβάλλοντας την τουρκική σημαία σε κάθε μία από τις χώρες της, σε μια περιοχή όπου το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.


Γ.Κοκ.
Δείτε περισσότερες φωτό στο παρακάτω λινκ