Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Χ. Γιαλλουρίδης: Εξωστρέφεια και Πολιτιστική διπλωματία ο στόχος μου για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

«Νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εξωστρέφεια μέσω πολιτιστικής διπλωματίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος ...

«Νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εξωστρέφεια μέσω πολιτιστικής διπλωματίας, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος  Κ. Γιαλλουρίδης, μιλώντας σήμερα στον ιστοχώρο “Onalert”. Ο κ. Γιαλλουρίδης αναφερόμενος στο θέμα του ΕΚΕΒΙ, υποστήριξε ότι ήδη προγράμματα για το βιβλίο, όπως το πρόγραμμα «Φράσις»,  εντάσσονται σε χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ...
ενώ ανακοίνωσε και τη συμμετοχή του ΕΙΠ – ΕΚΕΒΙ στη διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης,  η οποία θα γίνει κανονικά στις 8-11 Μαϊου 2014.

Το  Γραφείο Τύπου


Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της συνέντευξης
Δημοσιογράφος: Αναλάβατε πρόσφατα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Πώς βρεθήκατε στο τιμόνι αυτού του ιδρύματος;
Πρόεδρος ΕΙΠ: Είμαι καθηγητής  στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου κι έχω εισάγει στο τμήμα την πολιτιστική διπλωματία σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Παράλληλα μου ζητήθηκε το 2004 – 2005 και ανέλαβα το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Έχω μια εμπειρία διοίκησης πολιτιστικού Ιδρύματος. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον οποίο μας συνδέει παλιά φιλία, μου ζήτησε να αναλάβω το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Αυτά που μου είπε, σε σχέση με τα οικονομικά μέσα που χρειάζεται το ΕΙΠ για να σταθεί όρθιο και αξιοπρεπές διεθνώς, πιστεύω  ακράδαντα ότι θα τα τηρήσει. Δηλαδή, να πληρώσει το ίδρυμα τα χρέη του σε όλο τον κόσμο, γιατί το ίδρυμα έχει παραρτήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα παραρτήματα τα τελευταία δυο χρόνια εγκαταλείφθηκαν και οι εισαγγελείς έτρεχαν τους υπαλλήλους, για ενοίκια κλπ κι άρχισε να διασύρεται η χώρα.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δέχθηκα να βοηθήσω στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας και κυρίως να συμβάλλω με τη γνώση που έχω στην εμπέδωση της πολιτιστικής διπλωματίας διεθνώς, μέσα από το ΕΙΠ. Είναι ένα όχημα το ΕΙΠ με το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα.
Για παράδειγμα, έχουμε παράρτημα στην Αλεξάνδρεια. Έχουμε παραρτήματα στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τις ΗΠΑ. Έχουμε δυνατότητες να είμαστε παρόντες παντού, με ελάχιστον κόστος, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλες και με μεγάλο όφελος, γιατί υπάρχουν πολλοί φιλέλληνες. Υπάρχουν ξένοι που αγαπούν την Ελλάδα και μπορούμε να τους ορίσουμε εκπροσώπους του ελληνικού πολιτισμού, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της εικόνας της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η οικονομική κατάρρευση της Ευρώπης, αλλά είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης. Είναι η Δημοκρατία, τα δικαιώματα, η ελευθερία, οι αγώνες της Ευρώπης για να σταθεί όρθιος ο δυτικός πολιτισμός.
Αυτά όλα είναι υπόθεση ενός Ιδρύματος Πολιτισμού. Το ΕΙΠ είναι ένας οργανισμός εξωστρεφής και έχει ως αποστολή του να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό παντού και να συμβάλλει κερδίζοντας την εμπιστοσύνη  των Ελλήνων και των φιλελλήνων. Οι φιλέλληνες μπορεί να μας εγκαταλείπουν τώρα, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή η παρακμιακή κατάσταση που εμφανίζεται. Δεν είναι αυτό. Εμείς είμαστε η ιστορία της Ευρώπης, ο πολιτισμός του δυτικού κόσμου, τον οποίο θαυμάζουν οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρώσοι, οι πάντες. Και αυτή την ιστορία θέλουμε να προβάλλουμε και στα παιδιά. Στις γενιές των Ελλήνων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν ξέρουν καλά ελληνικά και θέλουν να μάθουν ελληνικά. Θέλουν να μάθουν την ιστορία μας. Κι επειδή τα μέσα επικοινωνίας έχουν βελτιώσει την ικανότητά μας να μεταδίδουμε μέσω μαθημάτων, μπορούμε με ελάχιστο κόστος να προχωρήσουμε με τέτοιους τρόπους.
Εγώ αναλαμβάνω αμισθί αυτό το ίδρυμα, για να βοηθήσω τη χώρα μου, με τις μικρές μου δυνάμεις και με αυτό το μέσο που μου δίνουν να συμβάλλω στην επιστροφή της Ελλάδας ως αξιόπιστης χώρας διεθνώς. Δεν έχω καμία επιπλέον αμοιβή, εκτός από το Πάντειο στο οποίο παραμένω καθηγητής και κοσμήτορας της σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Δημοσιογράφος: Εκεί εντάσσεται και το ΕΚΕΒΙ;
Πρόεδρος ΕΙΠ: Ναι, το ΕΚΕΒΙ πήγε να το κλείσει ο προηγούμενος υπουργός. Ήταν λάθος αυτό. Το ΕΚΕΒΙ το κρατάμε ως προγράμματα, ως δράσεις κι έχω ειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι είμαστε πρόθυμοι να δούμε πόσους μπορούμε να απασχολήσουμε. Υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ. Υπάρχει η διεθνής έκθεση βιβλίου η οποία θα γίνει κανονικά 8-11 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη. Φέτος θα τιμήσουμε τον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα της εξωστρέφειας μέσα και από το βιβλίο. Βάλαμε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Φράσις», που σημαίνει ότι θα πάρουμε βιβλία ελληνικά, Παπαδιαμάντη, Ξενόπουλο κλπ και θα τους μεταφράσουμε για τα παιδιά των Ελλήνων που διδάσκονται σε σχολεία στο εξωτερικό, τα οποία θέλουν να έχουν και την μεταφρασμένη έκδοση. Αυτές οι μεταφράσεις θα είναι εξωστρέφειά μας, η οποία θα πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα πάρουμε Έλληνες δημιουργούς να τους μεταφράσουμε. Αυτό είναι μια καινοτομία των οποία εισάγουμε εμείς τώρα. Ήδη διαπραγματεύτηκα με το υπουργείο Παιδείας την ένταξη της «Φράσις» στο ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί το biblionet το οποίο είναι ένα εξαιρετικά επιτυχές πρόγραμμα και θα κρατήσουμε και άλλες δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ. Και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσους υπαλλήλους μπορούμε περισσότερους. Τους είπα να μην κάνουν απεργίες γιατί εμείς δεν είμαστε απέναντί τους. Θέλω να τους βοηθήσω. Όσους δεν μπορέσουμε να απορροφήσουμε, θα τους βοηθήσουμε να πάρουν αυτά που δικαιούνται, παρέχοντάς τους νομική βοήθεια από τι Ίδρυμα. Δεν εγκαταλείπω τους εργαζόμενους.

Το βίντεο της συνέντευξης μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Χ. Γιαλλουρίδης: Εξωστρέφεια και Πολιτιστική διπλωματία ο στόχος μου για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Χ. Γιαλλουρίδης: Εξωστρέφεια και Πολιτιστική διπλωματία ο στόχος μου για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHmVOYVoXUR0pOXEz2Q9lIrw-vkZDIL21M72Z2XUBCiOIBbahuJ-x0u9xZ_3SA9GPQBwZ6OA4YlCO4pVCEziTBSAFvAX1_nfh1M_-twMWGWnd69bwWZjA0EwIhZEVRhHtTqvVJDE-CErhT/s1600/123.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHmVOYVoXUR0pOXEz2Q9lIrw-vkZDIL21M72Z2XUBCiOIBbahuJ-x0u9xZ_3SA9GPQBwZ6OA4YlCO4pVCEziTBSAFvAX1_nfh1M_-twMWGWnd69bwWZjA0EwIhZEVRhHtTqvVJDE-CErhT/s72-c/123.JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2014/02/blog-post_481.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2014/02/blog-post_481.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy