ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ Ευχάριστη εξέλιξη για τουλάχιστον 500.000 εν ενεργεία και ...
ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ 1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Ευχάριστη εξέλιξη για τουλάχιστον 500.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου, αλλά και δημοσιονομική βόμβα διαστάσεων 1,1 δισ. ευρώ συνιστούν οι διαδοχικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων με τις οποίες ακυρώνονται οι «μνημονιακές» περικοπές αποδοχών, οι οποίες... επιβλήθηκαν στις αρχές του 2013 αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.
Τα σενάρια
Ήδη η πολιτική ηγεσία...
του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει τρία εναλλακτικά
σενάρια για την κάλυψη της τεράστιας δαπάνης που θα προκαλέσει στον
Κρατικό Προϋπολογισμό η υποχρέωση εκτέλεσης δύο τουλάχιστον επικείμενων
δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές οι
μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας και οι
περικοπές των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων. Τα σενάρια προβλέπουν
είτε τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών σε βάθος 10ετίας είτε την
επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών υπαλλήλων στα ειδικά
μισθολόγια, ώστε να προκύψουν μειώσεις αποδοχών, είτε την επιβολή
εισφοράς στις υψηλές συντάξεις!Ευχάριστη εξέλιξη για τουλάχιστον 500.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου, αλλά και δημοσιονομική βόμβα διαστάσεων 1,1 δισ. ευρώ συνιστούν οι διαδοχικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων με τις οποίες ακυρώνονται οι «μνημονιακές» περικοπές αποδοχών, οι οποίες... επιβλήθηκαν στις αρχές του 2013 αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.
Τα σενάρια
Ήδη η πολιτική ηγεσία...
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του «Μισθοδικείου» που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στους εν ενεργεία στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας και δικαστικούς λειτουργούς, έρχεται τώρα η ώρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να επεκτείνει την αντισυνταγματικότητα και την ακύρωση των περικοπών και για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να υποχρεώσει το Δημόσιο να επεκτείνει την αναδρομική ακύρωση των περικοπών και σε όλους τους εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με βάση ειδικά μισθολόγια, δηλαδή και στους πανεπιστημιακούς και τους ιατρούς του ΕΣΥ και στους ερευνητές και τους διπλωματικούς υπαλλήλους κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των μέχρι τώρα δικαστικών εξελίξεων, το Δημόσιο θα απαιτηθεί, ουσιαστικά, να καταβάλει αναδρομικά συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Επιπλέον, θα υποχρεωθεί να αποκαταστήσει στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των υπαγόμενων στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή να αυξήσει τις αποδοχές τους κατά ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 30%! Η συνολική δαπάνη που θα απαιτηθεί για τις αυξήσεις των αποδοχών εκτιμάται ότι αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.
Οι... τρύπες
Σύμφωνα, εξάλλου, με πιο αναλυτικούς υπολογισμούς των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου τού Κράτους:
• Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς το συνολικό ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ. Για τους συνταξιούχους απαιτούνται άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να καλυφθεί και ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ το οποίο προκύπτει από το πάγωμα των προαγωγών το οποίο θεσμοθετήθηκε μαζί με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
• Για τους δικαστικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) τα αναδρομικά και οι αυξήσεις που πρέπει να λάβουν υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου.
• Για τους υπόλοιπους λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους ερευνητές και τους αρχιερείς, το συνολικό κονδύλι εκτιμάται πως θα φθάσει στα 420 εκατ. ευρώ.
Ισοδύναμα μέτρα
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι τα ανώτατα ελληνικά δικαστήρια ακυρώνουν τις μνημονιακές περικοπές των ειδικών μισθολογίων ως αντισυνταγματικές, η τρόικα ζήτησε ενημέρωση για το ύψος των απωλειών που θα προκύψουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά και για τις «πηγές» εξεύρεσης των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν ως αναδρομικά και να χορηγηθούν ως αυξήσεις. Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν αμέσως να αναζητούν λύσεις με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές παρενέργειες.
Καταρχάς, όσον αφορά τα αναδρομικά των 500 περίπου εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν για τις απώλειες που υπέστησαν οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι λειτουργοί του Δημοσίου από την 1η Αυγούστου 2012 έως σήμερα, η δαπάνη χαρακτηρίζεται «έκτακτη» και μπορεί να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Από εκεί και πέρα, όμως, για να πληρωθούν μέσα στο 2014 οι αυξημένοι μισθοί και οι αυξημένες συντάξεις που θα προκύψουν εξαιτίας της υποχρέωσης εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, το υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκασμένο να αναζητήσει και να εφαρμόσει άλλα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα αποδώσουν εξοικονόμηση περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι τρεις:
1. Η επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, διπλωματικούς και λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου να πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον 10ετίας, ώστε το δημοσιονομικό κόστος να επιμεριστεί σε πολλά έτη.
2. Η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και σε δημοσίους λειτουργούς που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς και η εφαρμογή ενός ξεχωριστού ενιαίου μισθολογίου για όλους τους στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας. Εξαίρεση από το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για τους δικαστικούς λειτουργούς. Εκτιμάται ότι αν ενταχθούν σε ενιαία μισθολόγια οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια θα προκύψουν σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους που θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τα αναδρομικά και τις αυξήσεις.
3. Η επιβολή εισφοράς στις πολύ υψηλές συντάξεις. Το μέτρο αυτό όμως δεν έχει πολλούς υποστηρικτές καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην επιβάλει οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις.
Οριστικές αποφάσεις επί συγκεκριμένων μέτρων δεν έχουν ακόμη ληφθεί, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επισήμως.
(Ε.Τ. 03/02/2014 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - gpalaitsakis@e-typos.com - Σ.Λ.)