Γράφει ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΟΥΚΗΣ Σχης (ΠΖ) ε.α. Η Ελλάδα βρίσκεται , όπως όλοι - είτε άμεσα είτε έμμεσα – ομολογούν, στο πιο κρίσιμο ...
Γράφει ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΟΥΚΗΣ
Σχης (ΠΖ) ε.α.
Η Ελλάδα βρίσκεται , όπως όλοι - είτε άμεσα είτε έμμεσα – ομολογούν, στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της.
Εδώ και 4 χρόνια πολιτικοί , οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και κάθε είδους επιστήμονες , άσχετοι και σχετικοί , αναλύουν τα δεδομένα και προσπαθούν να μας εξηγήσουν τα ανεξήγητα για να μας πείσουν ότι γνωρίζουν τη λύση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.
Τον τελευταίο χρόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης...
έχουν επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής , στη διαφάνεια, στη μείωση – ορθολογισμό των δαπανών , στη μείωση του κράτους ( απολύσεις , κατάργηση υπηρεσιών) , στις μειώσεις μισθών – συντάξεων , στην αύξηση των εσόδων και σε άλλα μέτρα που έχουν στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος ( δημιουργία – τουλάχιστον – πρωτογενούς πλεονάσματος) και στη μείωση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο…
Στην πράξη όμως έχει αποδειχτεί ότι, όλα τα προαναφερόμενα μέτρα δεν οδηγούν στον επιδιωκόμενο σκοπό (εξάλειψη ελλείμματος , μείωση χρέους) καθόσον η ύφεση μεγαλώνει και το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του έτους θα είναι πλασματικό , κανείς μα κανείς δεν βγαίνει ανοιχτά να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια!
Ποια είναι αυτή;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη εκτιμώ ότι ,τα προαναφερόμενα μέτρα τα οποία ανήκουν στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να λύσουν ολόκληρο το πρόβλημα αλλά, αποσκοπούν:
_ Στην αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων οι οποίοι πλέον συνειδητοποίησαν ότι η εποχή ¨των παχιών αγελάδων ¨ πέρασε ανεπιστρεπτί και πρέπει να μάθουν να ζουν με πολύ λιγότερα, χωρίς δανεικά, να δουλεύουν περισσότερο και να εφαρμόζουν όλους τους νόμους.
_ Στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού.
_ Στην υλοποίηση της απόφασης να δοθεί οριστικό τέλος στο πάρτι – φαγοπότι που είχαν στήσει οι επιτήδειοι σε βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων (οικονομικά σκάνδαλα , μίζες, συντάξεις μαϊμού , υπερτιμολογήσεις έργων - υλικών – υπηρεσιών , παράνομες προσλήψεις , κλπ, κλπ, κλπ.)
_ Στη βιωσιμότητα του κράτους μόλις αρχίσει η ανάπτυξη.
Από εκεί και πέρα αποτελεί λαϊκισμό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι, δεν χρειάζεται να παρθούν άλλα μέτρα αφού είναι θέμα χρόνου να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και να αρχίσει να ανασαίνει ο μέσος Έλληνας…
Χωρίς επενδύσεις και χωρίς να κερδίσουμε την αξιοπιστία των διεθνών αγορών , ανάπτυξη δεν έρχεται .
Οι επενδύσεις απαιτούν να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, δηλαδή πρέπει να γίνουν αλλαγές στο μισθολογικό κόστος, στο κόστος παραγωγής, στην απόδοση των εργαζομένων και στο φορολογικό – θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να είναι δίκαιο και σταθερό.
Για να κερδηθεί η αξιοπιστία των διεθνών αγορών δεν αρκούν τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση. Πρέπει να βρεθούν λεφτά για τη μείωση του χρέους.
Πού θα τα βρει η κυβέρνηση;
Θα κόψει κι άλλο μισθούς και συντάξεις;
Θα φορολογήσει κι άλλο τα ακίνητα;
Θα βρει κάτι άλλο να φορολογήσει;
Δε νομίζω, γιατί εκτός του ότι : «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», με τέτοια μέτρα εξοικονομούνται ¨ψίχουλα¨ και επιπλέον δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία .
Τι απομένει λοιπόν;
Με την απαγωγή σε άτοπο, αποδεικνύεται ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι ο «εσωτερικός δανεισμός», ένα είδος «χρηματικής απαλλοτρίωσης».
Έχει ξαναγίνει αυτό (με διαφορετικό τρόπο) και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές και με αλλαγή ονομάτων εκτιμώ ότι , έτσι θα ονομαστεί η δέσμευση μέρους των καταθέσεων (χωρίς πλαφόν) που θα σώσει την Ελλάδα αλλά θα “σκοτώσει” τους Έλληνες.
«Στην πολιτική όμως ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα». (Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν , Σοβιετικός ηγέτης)…
Αυτή η λύση : «Σας παίρνω το τάδε ποσοστό των καταθέσεών σας και σας δίνω ένα κρατικό ομόλογο 30ετούς (π.χ.) διάρκειας» δεν θα χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ούτε κλοπή, ούτε κατάσχεση ,ούτε «κούρεμα».
Έτσι όμως θα εξοικονομηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κι επομένως το χρέος της χώρας μας θα γίνει βιώσιμο και θα εφαρμοστεί άμεσα αναπτυξιακή πολιτική από την κυβέρνηση.
Δεν είμαι οικονομολόγος, διδάχτηκα οικονομικά για δύο έτη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αλλά, είμαι πεπεισμένος ότι είτε αυτή η κυβέρνηση , είτε η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα επιχειρήσει τον «εσωτερικό δανεισμό».
Μακάρι να διαψευστώ και να υπάρξει άλλη, ανώδυνη λύση που θα μας λυτρώσει και θα μας βγάλει από το τούνελ της ανέχειας και της δυστυχίας στο οποίο βρισκόμαστε αλλά , εγώ θεωρώ ότι δυστυχώς αυτή είναι η μόνη λύση.
Γι` αυτούς που θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν το παρόν άρθρο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τους υπενθυμίζω μία ρήση ενός από τους κορυφαίους ηγέτες της πατρίδας μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή:
«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δε λέγονται».