Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Σενάριο «εθελουσίας» ανταλλαγής ενστόλων

Η ευρηματικότητα στο έπακρο για εξεύρεση 12.500 υπαλλήλων που θα μετακινηθούν   Του Γιωργου Π. Τερζη Λύσεις, που ενδεχομένως εξα...

Η ευρηματικότητα στο έπακρο για εξεύρεση 12.500 υπαλλήλων που θα μετακινηθούν
 
Του Γιωργου Π. Τερζη

Λύσεις, που ενδεχομένως εξαντλούν και τα όρια της... εφευρετικότητας, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να ικανοποιήσει τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την τρόικα, δηλαδή την «κινητικότητα» 12.500...
δημοσίων υπαλλήλων αλλά και την απόλυση 2.000 εργαζομένων, κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Τις προσεχείς ημέρες -ανεξάρτητα με το αν η τρόικα θα δώσει μικρή παράταση όπως θα ζητήσει η ελληνική πλευρά- αναμένεται να κληθούν «αρμοδίως» από το Μαξίμου «συναρμόδιοι» υπουργοί προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα εσωτερικής κινητικότητας μεταξύ υπουργείων με... ομοειδή χαρακτηριστικά. Κι αν η μετάταξη ενός γυμναστή από ένα σχολείο σε έναν δήμο μοιάζει απολύτως φυσιολογική (άλλωστε, τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας βρίσκονται στο επίκεντρο ως οι μεγαλύτεροι «εργοδότες» του Δημοσίου), το σενάριο της «εθελουσίας» μετάταξης ενστόλων αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση οικειοθελούς μετάταξης προσωπικού π.χ. από το Λιμενικό Σώμα ή ακόμη και τον Στρατό προς την Ελληνική Αστυνομία και τούμπαλιν. Η ομολογουμένως ευρηματική και, ενδεχομένως, ικανή να καλύψει υπηρεσιακά κενά πρόταση έχει μεν υψηλό βαθμό δυσκολίας, ωστόσο είναι ενδεικτική της αδυναμίας εξεύρεσης των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα.
Πολύ πιο σοβαρή, ωστόσο, είναι η υπόθεση των απολύσεων 2.000 υπαλλήλων, άμεσα. Ο κ. Σαμαράς που επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής από τη Φινλανδία, όπου είχε και σχετική συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Ολι Ρεν, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της διαχείρισης του συγκεκριμένου μετώπου, μαζί με αυτό του ΦΠΑ στην εστίαση.
Εις ό,τι αφορά τις απολύσεις, κοινό μυστικό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αποτελεί ότι ο αριθμός που ζητείται δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω περιφερειακών καταργήσεων ή συγχωνεύσεων οργανισμών, για τις οποίες, παρεμπιπτόντως, έχει σηκωθεί κύμα αντιδράσεων από τοπικούς βουλευτές! Ως εκ τούτου, ο κύριος όγκος θα αναζητηθεί μέσω μιας ΔΕΚΟ που θα... θυσιαστεί. Η φημολογία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για την ακρίβεια τμήμα αυτών όπως η ΕΛΒΟ, ή ακόμη και για την ΕΡΤ επιμένει.
Στη μεν πρώτη περίπτωση, ωστόσο, απαιτούνται πολλά προπαρασκευαστικά βήματα, στη δε δεύτερη, αυτής της κατάργησης διευθύνσεων ή υπηρεσιών της ΕΡΤ, θα απαιτηθεί η πολιτική απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών, καθώς θα πρόκειται για μία πρωτοφανή και ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτικά επιλογή. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να... μεταθέσει τις αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο και την υλοποίησή τους για λίγο πιο πίσω, παραμένει αμφίβολο ωστόσο αν η τρόικα θα συμφωνήσει στην περίοδο χάριτος που ζητείται.
Δύσκολη είναι και η διαπραγμάτευση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία -πέραν του συμβολισμού της- δεν έχει πλέον, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη τα θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει αν υιοθετείτο πριν από ένα χρόνο.
Το «λάθος» Αν και ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα γίνει υπό το βάρος του mea culpa του ΔΝΤ, στο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες. Αλλωστε, τα μηνύματα, από τα τεχνικά κλιμάκια μέχρι τον Ολι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ, εκ των πραγμάτων, αποσταθεροποιεί την πολιτική και κοινωνική βάση επί της οποίας η κυβέρνηση θα κινηθεί, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ενστάσεις για μέτρα όπως οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις βάσει «ενός λάθους προγράμματος». «Η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και δεν γίνεται δημοσίως ή με κραυγές» είναι η πάγια απάντηση του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης Ε.Ε. - ΔΝΤ αλλά, εν καιρώ, να χρησιμοποιήσει υπέρ της Ελλάδας τις επισημάνσεις του Ταμείου. Στο Μαξίμου, πάντως, εμφανίζονται δικαιωμένοι τόσο για την κριτική Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο και τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή ύφεσης, όσο και για τις αλλαγές που προβλέφθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο, όπως η πρόβλεψη για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
Από το Ναύπλιο οι αλλαγές Από την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο, και τον πρώτο χώρο συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Βουλευτικό, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται την προσεχή Κυριακή να «ανοίξει τα χαρτιά του» για το ζήτημα των θεσμών, του πολιτικού χρήματος και της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ενταχθούν σταδιακά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η εκδήλωση του Ναυπλίου, γεμάτη συμβολισμούς, θα σηκώσει την αυλαία και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλωστε, εντός του μήνα, εξαντλείται και η τυπική 5ετής περίοδος από την προηγούμενη αναθεώρηση, εντός της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν νέες μεταβολές.
Καθώς τα κυβερνητικά κόμματα βάλλονται, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επικεντρωθεί σε διατάξεις που ενισχύουν τη λογοδοσία του πολιτικού κόσμου (αλλαγή διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, βουλευτική ασυλία κ.ά.), τη διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων αλλά και την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου και ισορροπιών εντός πολιτικού συστήματος. Ετερο μείζον θέμα θα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αναμένεται να αναζωπυρωθεί εκ νέου η αντιπαράθεση για τα ιδιωτικά ή μεικτά πανεπιστήμια.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο ανώτατων θητειών για πρωθυπουργό, βουλευτές και άλλους αιρετούς, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή ακόμη και η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ενδιαφέρον έχουν και οι σκέψεις για ρήτρες εξάντλησης της 4ετούς κοινοβουλευτικής περιόδου ώστε να μην εκβιάζονται πρόωρες εκλογές.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/06/2013_523323
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Σενάριο «εθελουσίας» ανταλλαγής ενστόλων
Σενάριο «εθελουσίας» ανταλλαγής ενστόλων
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0Nl9JIiJDGBk1QcCCp-MM3JAL-Fak_0E4OzNCA36xVpYANhHP4GIKbe1gVrfcEwv3qvAp1WXIIu5lPA_YImthuM9v1uLy05DSbKONpW7KLPdruaLb3l_TvuFLxyQYkOcidZepEGuNAJU/s400/newego_LARGE_t_1101_41655538_type12128.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0Nl9JIiJDGBk1QcCCp-MM3JAL-Fak_0E4OzNCA36xVpYANhHP4GIKbe1gVrfcEwv3qvAp1WXIIu5lPA_YImthuM9v1uLy05DSbKONpW7KLPdruaLb3l_TvuFLxyQYkOcidZepEGuNAJU/s72-c/newego_LARGE_t_1101_41655538_type12128.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2013/06/blog-post_9766.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2013/06/blog-post_9766.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy