• Άρχισαν προβληματισμοί, βολιδοσκοπήσεις και «πιέσεις» • Οι φετινές τακτικές κρίσεις θα είναι πιο «λάιτ» σε σχέση με τις «έκτακτες»...
• Άρχισαν προβληματισμοί, βολιδοσκοπήσεις και «πιέσεις»
• Οι φετινές τακτικές κρίσεις θα είναι πιο «λάιτ» σε σχέση με τις «έκτακτες» του Νοεμβρίου, όταν και αποστρατεύθηκε η μισή σχεδόν ηγεσία
Το πρώτο δυνατό «crash test» για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να αποτελέσουν οι επικείμενες ετήσιες τακτικές κρίσεις...
των αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, η διεξαγωγή των οποίων
εκτιμάται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
• Οι φετινές τακτικές κρίσεις θα είναι πιο «λάιτ» σε σχέση με τις «έκτακτες» του Νοεμβρίου, όταν και αποστρατεύθηκε η μισή σχεδόν ηγεσία
Το πρώτο δυνατό «crash test» για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να αποτελέσουν οι επικείμενες ετήσιες τακτικές κρίσεις...
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές «βολιδοσκοπήσεις», αλλά και... οι «πιέσεις» όχι μόνο προς τους τρεις υπουργούς, αλλά προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ε.Δ., δεδομένου ότι, περίπου ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των κρίσεων, θα ξεκινήσουν και οι τοποθετήσεις κατ' αρχάς των ανώτατων και εν συνεχεία των ανώτερων αξιωματικών του στρατεύματος. Αν και οι φετινές τακτικές κρίσεις, όπως σημείωνε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, θα είναι πιο «λάιτ» σε σχέση με τις «έκτακτες» του Νοεμβρίου, όταν και αποστρατεύθηκε η μισή σχεδόν ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα πρέπει «με κάθε τρόπο να αποκατασταθούν οι αδικίες των πραξικοπηματικών κρίσεων που έκανε πριν από 7 περίπου μήνες ο κ. Μπεγλίτης».
Μηνύματα
Ήδη ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει γίνει δέκτης σχετικών μηνυμάτων, χωρίς πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, ο ίδιος να έχει ξεκαθαρίσει επακριβώς τις προθέσεις του αναφορικά με το πόσο «βαθιά θα μπει το μαχαίρι» στην επετηρίδα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κινήσεις του κ. Παναγιωτόπουλου είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες, δεδομένης της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Να σημειώσουμε εξάλλου ότι ο ένας εκ των δύο υφυπουργών στο Πεντάγωνο, ο κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης, είναι επιλογή του κ. Βενιζέλου, αποτελώντας το «μάτι και το αφτί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτό, και συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω παραμέτρων, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφορικά με το εύρος των αποστρατειών που θα έχουν οι φετινές τακτικές κρίσεις είναι τρία:
► Το άκρως θεσμικό σενάριο:
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, η υπάρχουσα στρατιωτική ηγεσία σε επίπεδο αρχηγών όχι μόνο μένει άθικτη, αλλά είναι και αυτή που, χωρίς άλλες εξωθεσμικές παρεμβάσεις, θα πραγματοποιήσει τις κρίσεις από κει και κάτω.
Γίνονται ελάχιστες μόνο διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα στρεβλώσεων που υπάρχουν σε επίπεδο ιεραρχίας, όπως π.χ. στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού, στο Ανώτατο Συμβούλιο του οποίου υπηρετούν αυτήν τη στιγμή πέντε συμμαθητές του νυν αρχηγού ΓΕΝ.
► Το σενάριο ρήξης:
Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει την αλλαγή ενός ή δύο αρχηγών και την αντικατάστασή τους είτε με επαναφορά απόστρατων είτε από κάποιους εν ενεργεία ανώτατους αξιωματικούς.
Πρόκειται για ένα σενάριο με μικρές πιθανότητες υλοποίησης, καθώς, τόσο το τρικομματικό υπόβαθρο της κυβέρνησης όσο και το γεγονός ότι οι νυν αρχηγοί δεν έχουν κλείσει ούτε ένα χρόνο στο πόστο τους, φαίνεται ότι, επί του παρόντος, κρατούν «δεμένα τα χέρια» του κ. Παναγιωτόπουλου ώστε να προχωρήσει σε μεγάλες ρήξεις.
► Το σενάριο της μέσης λύσης:
Είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, θα διατηρηθεί μεν η υπάρχουσα στρατιωτική ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καμία αλλαγή σε επίπεδο αρχηγών, αλλά από εκεί και κάτω θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στη σύνθεση των Ανώτατων Συμβουλίων των Κλάδων.
Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, αφενός για τις αποστρατείες, αφετέρου για το ποιος θα τοποθετηθεί πού, επιλέγοντας η ίδια επί της ουσίας τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις καίριες θέσεις των Γενικών Επιτελείων. Με βάση το παραπάνω σενάριο, οι όποιες αλλαγές σε επίπεδο αρχηγών θα μετατεθούν για τις αρχές του επόμενου χρόνου.
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 29/06/2012 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)