Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Πάρτε τώρα και πληρώστε μετά

• ΥΠΟΔΟΧΗ: Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα στην επίσκεψη Αβραμόπουλου είναι ότι υποδέχθηκ...

ΥΠΟΔΟΧΗ: Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα στην επίσκεψη Αβραμόπουλου είναι ότι υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογο του στην είσοδο του Πενταγώνου
ΜΕΛΛΟΝ: Οι ΗΠΑ δίνουν όπλα τζάμπα, ποντάροντας σε δισεκατομμύρια του μέλλοντος, όταν η Ελλάδα θα μπορεί να προχωρήσει σε νέες παραγγελίες
ΕΛΕΓΧΟΣ: Η Ουάσιγκτον, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, βάζει «πόδι»...
σε «χωράφια» του ελληνικού οπλοστασίου που είχαν υπό τον έλεγχο τους άλλοι
ΑΓΟΡΑ: Αν τελικά τα όσα υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ γίνουν πραγματικότητα, τότε μάλλον δεν είναι υπερβολή αυτό που έλεγε αξιωματούχος του Πενταγώνου ότι «δεν μιλάμε πια για την αγορά του αιώνα, αλλά για την προσφορά του αιώνα»

«ΜΑΥΡΑ ΓΕΡΑΚΙΑ» έρχονται από τις ΗΠΑ
, μετά τα 400 άρματα μάχης Abrams και τα 700 τεθωρακισμένα οχήματα. «Εξοπλιστικό Σχέδιο Μάρσαλ» από ΗΠΑ, που... συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Λίον Πανέτα. Τα «Μαύρα Γεράκια» είναι τα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού Black Hawk, γνωστά και από την κινηματογραφική ταινία Black Hawk Down.

Η συζήτηση για την παραχώρηση ελικοπτέρων Black Hawk έχει κρατηθεί σαν επτασφράγιστο μυστικό -μέχρι σήμερα- από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν θέλει να προκληθεί θόρυβος γι' αυτό το θέμα, ώστε να μην υπάρξει «τουρκική γκρίνια» προς την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, το κλίμα της συνάντησης προσδιορίζεται από μία φράση που είπε ο Λ. Πανέτα στον Αβραμόπουλο: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας».

Ο Πανέτα και το επιτελείο του εμφανίστηκαν θετικοί στην ελληνική πρόταση να παραχωρηθούν και ελικόπτερα μετά τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα, αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος. Η Ελλάδα «καίγεται», γιατί τα 20 ΝΗ-90 που έχουν αγοραστεί, πληρωθεί αλλά δεν έχουν... παραληφθεί λόγω προβλημάτων από την εταιρεία που τα κατασκευάζει, δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για τις ανάγκες του ελληνικού Στρατού. Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για... τα ΚΨΜ των στρατοπέδων και συνεπώς η λύση της δωρεάν παραχώρησης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ θεωρείται ενδεδειγμένη.

Μας... αγαπάνε λοιπόν τόσο πολύ οι ΗΠΑ; Στις ημέρες μας τέτοιοι... έρωτες δεν είναι ποτέ αγνοί. Η Ουάσιγκτον έπειτα από πάρα πολλά χρόνια βάζει «πόδι» σε «χωράφια» του ελληνικού οπλοστασίου που είχαν υπό τον έλεγχο τους άλλοι:

Τα 400 άρματα μάχης Abrams «σπάνε» το γερμανικό μονοπώλιο στον χώρο των αρμάτων μάχης. Από το 1980 η Ελλάδα αγόραζε πάντα γερμανικά άρματα.
Το ίδιο θα συμβεί αν εγκριθεί και η παραχώρηση των ελικοπτέρων Black Hawk, τα οποία θα επιχειρούν δίπλα στα «ευρωπαϊκά» ΝΗ-90, όταν βέβαια οι Γάλλοι κατορθώσουν να μας τα παραδώσουν.

Συνεπώς οι ΗΠΑ δίνουν υλικό τζάμπα, ποντάροντας σε δισεκατομμύρια του μέλλοντος, όταν η Ελλάδα θα μπορεί να προχωρήσει σε νέες παραγγελίες.

Όπως και να 'χει, αν τελικά τα όσα υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ γίνουν πραγματικότητα, τότε μάλλον δεν είναι υπερβολή αυτό που έλεγε αξιωματούχος του Πενταγώνου ότι «δεν μιλάμε πια για την αγορά του αιώνα, αλλά για την προσφορά του αιώνα»!

Πέρα από τους λόγους «εξοπλιστικού συμφέροντος», υπάρχει βέβαια και το γεωπολιτικό κομμάτι, στο οποίο η Ελλάδα λόγω θέσεως ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο και ίσως σύντομα.

Κοινές ασκήσεις

Η υπόθεση του Ιράν παραμένει ανοιχτή πληγή, με το Ισραήλ να πιέζει για επίθεση τώρα και τις ΗΠΑ να είναι πιο επιφυλακτικές αλλά ταυτόχρονα να έχουν αναπτύξει σημαντικές ναυτικές δυνάμεις όχι μόνο στον Περσικό, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την εβδομάδα που πέρασε η ελληνική συμμετοχή σε μία άσκηση μεταξύ Καστελόριζου - Κύπρου - Ισραήλ και η παρουσία του αεροπλανοφόρου Enterprise στην ίδια περιοχή έδειξαν ότι το «καζάνι βράζει»:

Μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο του ελληνικού Στόλου μαζί με αμερικανικά και ισραηλίτικα πλοία έκαναν άσκηση που ξεκίνησε νοτιοανατολικά του Καστελόριζου και κατέληξε μέχρι τη Χάιφα.
Στην ίδια περιοχή έπλευσε το αεροπλανοφόρο Enterprise, με εννέα πολεμικά πλοία συνοδεία, τα οποία έκαναν τις ίδιες ημέρες άσκηση «αντιβαλλιστικής άμυνας» εναντίον πυραύλου ή πυραύλων που έχουν εκτοξευθεί από το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Ισραήλ, οι δύο ασκήσεις έγιναν... μία και οι δύο αρμάδες τέθηκαν υπό τη διοίκηση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Η συμμετοχή δύο μονάδων του ελληνικού Στόλου σ' αυτές δεν μπορεί να παραβλεφθεί και δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει εμπλοκή στις όποιες εξελίξεις μόνο με τη Σούδα. Ασφαλώς ο ρόλος της θα είναι βοηθητικός, αλλά πάντως κρίνεται κρίσιμος. Κι αυτό μετράει αυτήν την εποχή για την Ουάσιγκτον.

Δεν πρέπει επίσης να αγνοηθεί ότι από το 2009 η ελληνική κυβέρνηση -τότε του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου- συζητούσε τη συμμετοχή της στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Οι Τούρκοι κυριολεκτικά πίεσαν μέχρι... παρεξηγήσεως να τοποθετήσουν στο έδαφός τους ραντάρ που θα μεταδίδει δεδομένα στο σύστημα αντιπυραυλικής. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να δώσει έδαφος. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «πλωτής ασπίδας» στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω πολεμικών πλοίων που διαθέτουν το κατάλληλο αντιπυραυλικό-αντιβαλλιστικό σύστημα. Η Σούδα θα εξυπηρετεί όλα αυτά τα πολεμικά πλοία.

Όλη αυτή η κινητικότητα προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας η οποία έστειλε κι αυτή ανοιχτά της Συρίας ένα αντιτορπιλικό κι ένα υποβρύχιο. Το... ελληνοτουρκικό παράδοξο δεν θα μπορούσε να λείπει απ' αυτή την έντονη κινητικότητα στη γειτονιά μας. Οι Τούρκοι, «τσιμπώντας» σε ανεύθυνες φήμες και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο ελληνικό διαδίκτυο και υποστήριζαν ότι οι ασκήσεις έχουν ως σενάριο την... προστασία των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα στηθούν στη περιοχή, έβγαλαν τον στόλο τους για να κάνουν κι αυτοί... άσκηση!

(REALNEWS 08/04/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ)
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Πάρτε τώρα και πληρώστε μετά
Πάρτε τώρα και πληρώστε μετά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhktEnbCjRYo70CEqWyDHngTVVdFuJsWczt8w2GfWS3Ax1WQkI1JtB0oC1BDtQfsg-F6fj2crzCUw7Mqmm5QP4nnm3rSFYC-qm_DgbXBaC4WXshhyphenhyphenaoykX0HMWqDJSEtD2GFqZnln3CTB9/s400/Black_hawk_lektika.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhktEnbCjRYo70CEqWyDHngTVVdFuJsWczt8w2GfWS3Ax1WQkI1JtB0oC1BDtQfsg-F6fj2crzCUw7Mqmm5QP4nnm3rSFYC-qm_DgbXBaC4WXshhyphenhyphenaoykX0HMWqDJSEtD2GFqZnln3CTB9/s72-c/Black_hawk_lektika.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2012/04/blog-post_74.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2012/04/blog-post_74.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy