Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα εισάγει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε μια προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, εξορθολογισμό και στ...
Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα εισάγει το Γενικό Επιτελείο
Στρατού σε μια προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, εξορθολογισμό και
στοχευόμενο έλεγχο των δημοσίων δαπανών αλλά και εναρμόνισης με τις
κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών για το Δημόσιο Λογιστικό.
Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία που επέρχεται στο εφαρμοζόμενο σήμερα λογιστικό σύστημα αφού εγκαταλείπεται η ταμειακή λογιστική και εισάγεται το νέο σύστημα...
που στο ΓΕΣ ονομάστηκε
«Διπλογραφική Λογιστική Τροποποιημένης Ταμειακής Βάσης» και εισάγει νέα
λογιστική αποτύπωση των δημόσιων δοσοληψιών. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή και καινοτομία που επέρχεται στο εφαρμοζόμενο σήμερα λογιστικό σύστημα αφού εγκαταλείπεται η ταμειακή λογιστική και εισάγεται το νέο σύστημα...
Το νέο λογιστικό σύστημα, που πήρε το «πράσινο φως» από τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Κων. Ζιαζιά και εφαρμόζεται πιλοτικά, παρέχει σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης πληροφορίες που μέχρι σήμερα αδυνατούσε να παρέχει το ισχύον σύστημα και συγκεκριμένα:
- Τη δυνατότητα συγκέντρωσης παροχής και επεξεργασίας πληροφοριών.
- Τη διευκόλυνση του έργου της ακρίβειας των συναλλαγών και της διαπίστωσης σφαλμάτων – καταχωρίσεων.
- Τη δυνατότητα προσδιορισμού των οικονομικών αποτελεσμάτων με λογιστικές εγγραφές.
Με την ολοκλήρωση της «Διπλογραφική Λογιστική Τροποποιημένης Ταμειακής Βάσης» όλα τα επίπεδα διοίκησης θα είναι σε θέση να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το σύνολο των χρηματικών δοσοληψιών, τα χρηματικά διαθέσιμα και πολλά άλλα λογιστικά γεγονότα, καθώς επίσης να ενημερώνονται για υφιστάμενες υποχρεώσεις και στοιχεία κόστους.
Ηδη το ΓΕΣ έκανε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη μηχανογραφική διασύνδεση των οικονομικών υπηρεσιών και από 1ης Ιανουαρίου 2012, βρίσκεται σε ανάπτυξη, η πιλοτική διαδικασία εφαρμογής με χρήση ανάλογου λογισμικού, εκπαίδευση προσωπικού κλπ.
Κοστολόγηση λειτουργίας
Παράλληλα και στα πλαίσια των επιτακτικών αναγκών για εξορθολογισμό της λειτουργίας, με σκοπό τη μείωση των (ελαστικών) δαπανών, το ΓΕΣ προχωρά στην κοστολόγηση όλων των δραστηριοτήτων του. Ετσι από το προηγούμενο έτος λειτουργεί στη Διεύθυνση Οικονομικού, Γραφείο Κοστολόγησης, με σκοπό, όπως λεει το Επιτελείο, την κοστολόγηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων, αλλά και τη δυνατότητα παροχής στη Διοίκηση, έγκυρων και έγκαιρων πληροφοριών για το κόστος λειτουργίας Μονάδων, Υπηρεσιών και Σχηματισμών.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί ηέκδοση Πάγιας Διαταγής και η εγκατάσταση μηχανογραφικής εφαρμογής, με την οποία υπάρχει πλήρης διασύνδεση των επιμέρους βάσεων δεδομένων ώστε να αντλούνται σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διαμόρφωση των κέντρων και των μεταβλητών κόστους.
Με τον τρόπο αυτό η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία φιλοδοξεί να έχει στα χέρια της ένα εργαλείο στη διαδικασία λήψης των αναγκαίων αποφάσεων.