Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Περί της ανάγκης υπάρξεως στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα του 2012

Αγαπητοί Αναγνώστες και Αγαπητές Αναγνώστριες, έχει αναδειχθεί σε μέγα θέμα αντιπαράθεσης σε διάφορα blogs και διαδικτυακά φόρα (πληθ. τ...

Αγαπητοί Αναγνώστες και Αγαπητές Αναγνώστριες,
έχει αναδειχθεί σε μέγα θέμα αντιπαράθεσης σε διάφορα blogs και διαδικτυακά φόρα (πληθ. του φόρουμ), το αν είναι σκόπιμο να υπάρχει στρατιωτική θητεία στην εποχή μας και αν ναι με ποια μορφή.
Επί του συγκεκριμένου θέματος υφίστανται αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, οι οποίες στηρίζονται κατά το μάλλον ή το ήττον, σε αυθαίρετες τοποθετήσεις... των όσων τις παραθέτουν, παρά σε κάποια αναλυτική, παραγωγική μελέτη των εθνολογικών, γεωστρατηγικών και τεχνολογικών δεδομένων του περιβάλλοντός μας και η εξ αυτής παράθεση συμπερασμάτων. Θα σας παρακαλέσω, όποια κι αν είναι η προσωπική σας άποψη, να διαβάσετε το σκεπτικό μου και αν μπορείτε, να το δεχθήτε ή να το απορρίψετε μόνο με χρήση πρακτικών επιχειρημάτων. Η παράθεση αφορισμών δεν προάγει τον διάλογο, πόσο μάλλον σε ένα θέμα που μας επιρρεάζει όλους.

Πριν εξετάσουμε την ανάγκη υπάρξεως στρατιωτικής θητείας, πρέπει να διαπιστώσουμε αν υφίσταται ανάγκη ύπαρξης ενόπλων δυνάμεων. Οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας, δημιουργούνται από την χώρα αυτή, όταν υφίσταται κάτι που η χώρα επιθυμεί να προστατέψει και πρέπει να είναι ανάλογες του κινδύνου που έχει η χώρα να προσβληθεί από κάποιο εχθρικό στοιχείο (ή στοιχεία).

Έχει η Ελλάδα κάτι να προστατέψει;;
-> Θεωρώ πως ναι. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, περί πλούσιου υπεδάφους (κάτι που εικαζόταν επί δεκαετίες), δεικνύουν ότι πέραν τις ήδη γνωστής γεωστρατηγικής θέσεως της χώρας μας (καθώς βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων),  υπάρχει άμεσο κέρδος για όποιον εξορύξει το υπόγειο ενεργειακό απόθεμα της.

Υπάρχουν προθέσεις προσβολής της Ελλάδος στρατιωτικά;;
-> Στην παρούσα περίοδο δεχόμαστε μια άλλου είδους επίθεση. Την χρηματοοικονομική. Πλην όμως, αν αυτή δεν σταθεί ικανή να υποδουλώσει τον πλούτο της Ελλάδος στους όσους την υποκινούν, δεν πρέπει να θεωρούμε απίθανη την ανάληψη μιας πιο "δραστικής" μεθόδου. Άλλωστε ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα και στην εποχή μας, οι οικονομικοί οίκοι ασκούν πολιτική. Άρα, εάν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να  είμαστε κάτοικοι μιας ελεύθερης Ελλάδας, θα πρέπει να διαθέτουμε τα μέσα που χρειάζονται για να αμυνθούμαι.

Ο πόλεμος σήμερα γίνεται με "κουμπιά", τι ανάγκη υπάρχει για
ερασιτέχνες στρατιώτες;;;;
-> Έχοντας 19 χρόνια στο στράτευμα, σας διαβεβαιώ, με πλήρη ευθύνη λόγου, ότι ο πόλεμος με "κουμπιά" ανήκει στην σφαίρα  επιρροής του Ψυχρού Πολέμου. Η χρήση πυρηνικών, απαγορεύει την χρήση μιας περιοχής για πολλά χρόνια, ενώ η χρήση βιολογικών – χημικών παραγόντων, δεν ελέγχεται πλήρως και δύναται να είναι βλαπική και για το προσωπικό του όποιου τα εξαπολύει. Με απλά λόγια, αν κάποιος ξοδέψει χρόνο και χρήμα να επιτεθεί στην Ελλάδα, δεν θα την κάνει "απλησίαστη". Τον συμφέρει να αρχίσει να σκάβει την ίδια ακόμα ώρα και όχι με μερικά χρόνια καθυστέρηση λόγω μόλυνσης. Άρα η όποια απειλή, θα έχει την μορφή συμβατικών όπλων (αεροπλάνα, άρματα μάχης, πυροβολικό, πολεμικά πλοία και πολλούς πεζούς). Όσο για τους ερασιτέχνες στρατιώτες, παρακαλώ να διαβάσετε και λίγο πιο κάτω.

Γιατί να μην έχουμε μόνο επαγγελματίες;
-> Πολύ απλά. οι επαγγελματίες, είναι μεν κατάλληλοι για την λειτουργία ακριβών οπλικών συστημάτων, αλλά οι τήρηση μεγάλου αριθμού από αυτούς κοστίζει υπερβολικά. Αντίθετα ένα σύστημα πολιτών που καλούνται να κάνουν την "παλιοδουλειά", δηλαδή να κρατάνε ένα τυφέκιο και να χτυπάνε ότι τους πλησιάζει, είναι πολύ φτηνό.

Δηλαδή θές τροφή για τα κανόνια;
-> Όχι. Θέλω πρόθυμους ανθρώπους, που να έχουν την ικανότητα να εξουδετερώσουν το εχθρικό πεζικό, πριν μπει στις πόλεις μας και οχυρωθεί εκεί.

Άρα μας λες να αυξηθεί η θητεία;
->Όχι. Μιλάω για ΠΡΟΘΥΜΙΑ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν το 10% κάθε κλάσεως είναι Ι4 ή Ι3 άοπλοι, ούτε όταν έχουν την αίσθηση ότι χάνουν τον χρόνο των σπουδών ή της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τελικά τι προτείνεις;
-> Την αντικατάσταση της υποχρεωτικής θητείας με την εθελοντική θητεία, στα πρότυπα του ανταποδοτικού συστήματος που ακολουθείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάθε νέος ή νέα που το επιθυμεί, θα μπορεί να εντάσσεται, υπογράφοντας συμβόλαιο για 2 έως 3 έτη, στις Ένοπλες Δυνάμεις τις χώρας, χωρίς δυνατότητα μονιμοποίησης. Ανταποδοτικά θα λαμβάνει φοροαπαλλαγή (έως €40000) για την άμεση οικογένειά του/της (σύζυγο-γονείς) και το δικαίωμα εισόδου σε ΑΕΙ άνευ εξετάσεων. Με την απόλυσή του/της και για 20 έτη θα έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε εθνικές ασκήσεις και να επανδρώνει μονάδες εφέδρων στην ειδικότητα που εκπαιδεύτηκε.

Και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους; Θα είναι "αραχτοί";
-> Θα έχουν όλοι την υποχρέωση, να παρακολουθήσουν μαθήματα μίας εβδομάδας στην χρήση ατομικού οπλισμού ανά δύο έτη, από την ηλικία των 18 έως την ηλικία των 26, εντασσόμενοι σε ομάδες αυτο-άμυνας πολιτών. Έτσι δεν θα διακόπτεται η κοινωνική και επαγγελματική ροή της ζωής τους.

Κύριοι και κυρίες.
Το θέμα είναι απλό. Η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να αμυνθεί.
Την ευθύνη την έχουμε εμείς, οι Έλληνες. Δεν είναι όμως δυνατό, να γίνεται μαχητής όποιος δεν επιθυμεί, είναι δε παράλογο να θεωρούμε ότι, οφελείται ένας επαγγελματίας όταν του στέλνουμε εξαναγκαστικά, να διοικήσει νέους με προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα, που ουδόλως ενδιαφέρονται για την εκπλήρωση της αποστολής.
Ας υπηρετούν θητεία όσοι ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. Έτσι και καλής ποιότητας στρατεύσιμους θα έχουμε και θα υπάρχει δυνατότητα και χρόνος να εκπαιδευτούν και να αποδώσουν.

Η μετάβαση από την υποχρεωτική στην εθελοντική θητεία δεν είναι δυνατόν να είναι άμεση. Θα απαιτηθεί μια περίοδος 2-3 ετών ώστε να μπορέσουν οι εθελοντές στρατεύσιμοι να καλύψουν τις ανάγκες.
Παρ' όλες τις δυσκολίες όμως, θα βελτιωθεί η ποιότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και θα επιτρέψει σε νέους να βρούν μια διέξοδο προς την αγορά εργασίας, μέσω της εισαγωγής σε ΑΕΙ.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να δίδεται σε όσους το επιθυμούν, η δυνατότητα, αντί σπουδών, να παρατείνεται η φοροαπαλλαγή για 2-3 έτη ακόμα.

Σε καμία περίπτωση, δεν μιλάμε για μια ακόμα μορφή πρόσληψης προσωπικού. Ειναι αναγκαίο, να μην αφεθεί η παραμικρή ελπίδα "μονιμοποιήσεως". Σε αυτήν την περίπτωση, θα γίνει άλλο ένα μέρος βολέματος ημετέρων, με τα γνωστά επακόλουθα.

Ελπίζω να μην σας κούρασα. Τα όσα γράφω, αποτελούν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν θέσεις, του Γενικού Επιτελείου ή έστω μερίδας συναδέρφων.

Ευχαριστώ που διαβάσατε το παρόν,
μετά τιμής,
ΙΤ"
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Περί της ανάγκης υπάρξεως στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα του 2012
Περί της ανάγκης υπάρξεως στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα του 2012
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgahyphenhyphenLImXPHejdEXQer0eh_yIvEuGJZnYJ4UKDI7dNRauzEVBovAJ-4bnSJHGJfUmntxwMUKu8ra84tuqmykuilpouH1CJmzKSTwKXgKe6MW_YPskuq_JHKK7S9UWv3KNgPpWD4or6WjjGD/s400/pegasus_LARGE_t_6005_soldiers_type12128.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgahyphenhyphenLImXPHejdEXQer0eh_yIvEuGJZnYJ4UKDI7dNRauzEVBovAJ-4bnSJHGJfUmntxwMUKu8ra84tuqmykuilpouH1CJmzKSTwKXgKe6MW_YPskuq_JHKK7S9UWv3KNgPpWD4or6WjjGD/s72-c/pegasus_LARGE_t_6005_soldiers_type12128.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2012/01/2012_17.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2012/01/2012_17.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy