Η Τουρκική προκλητικότητα απεικονίζεται πλήρως στον τεράστιο αριθμό παραβιάσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο ...
Η Τουρκική προκλητικότητα απεικονίζεται πλήρως στον τεράστιο
αριθμό παραβιάσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο
της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι Τουρκικές παραβιάσεις επικεντρώνονται χρονικά στους τελευταίους μήνες και ειδικότερα πυκνώνουν από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος νεύρων από την πλευρά της Τουρκίας, λόγω της έλευσης του τρυπανιού της Noble στο οικόπεδο δώδεκα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Τουρκικές παραβιάσεις επικεντρώνονται χρονικά στους τελευταίους μήνες και ειδικότερα πυκνώνουν από την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος νεύρων από την πλευρά της Τουρκίας, λόγω της έλευσης του τρυπανιού της Noble στο οικόπεδο δώδεκα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις εννιακόσιες παραβιάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι προκλητικές κινήσεις του Πίρι Ρέϊς και των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν κατά τη διάρκεια των ερευνών που διενήργησε και που έφθασαν μέχρι το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι περιοχές των παραβιάσεων
Η κόκκινη περιοχή στο Χάρτη υπ’ αριθμό 1, απεικονίζει με λεπτομέρεια τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι παραβιάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό την τήρηση αποστάσεων των Τούρκων από τον εναέριο χώρο της Κύπρου που γειτνιάζει με τον εναέριο χώρο του Ισραήλ.
Αν και τα Τουρκικά Αεροσκάφη έφθασαν μέχρι και νότια της Κύπρου, οι Τούρκοι πιλότοι επιμελώς φρόντισαν να παραμείνουν μακριά από τα παράλια του Ισραήλ, αποφεύγοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής τους με Ισραηλινούς συναδέλφους τους (Χάρτης υπ’ αριθμό 2).
Αντίθετα οι Ισραηλινοί έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες παραβιάσεις του Τουρκικού εναέριου χώρου, χρησιμοποιώντας μάλιστα το FIR Λευκωσίας.
Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έχουν πετάξει μέχρι και τον εναέριο χώρο πάνω από τις νότιες ακτές της Τουρκίας κοντά στην Αττάλεια.
Μάλιστα παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο έχουν απογειωθεί Τουρκικά Αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν την Ισραηλινή Αεροπορία. Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», αναφέρουν ότι η Τουρκική αντίδραση –όταν και εφόσον εκδηλωνόταν- ήταν πάντοτε ετεροχρονισμένη και η άφιξη των Τουρκικών Μαχητικών στο χώρο των παραβιάσεων της Ισραηλινής Αεροπορίας ήταν σε όλες τις περιπτώσεις καθυστερημένη και αφού η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ είχε αποχωρήσει από τον συγκεκριμένο εναέριο χώρο.
Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε κάθε εμπλοκή των Τουρκικών Μαχητικών με Ισραηλινά (Χάρτης υπ’ αριθμό 3).
Ανοικτό ενδεχόμενο στρατιωτικής
συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ
Πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αναφέρουν εξάλλου, ότι τα Ισραηλινά Αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει ανεφοδιασμούς καυσίμων στον αέρα πάνω από την Κύπρο. Η ενέργεια αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, ενώ ισχυρότερα μηνύματα εκπέμπει η κοινή άσκηση της πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας με την Αεροπορία του Ισραήλ που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ
Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από το Καστελόριζο, συνοδεύοντας αυτή τη φορά και αναγνωριστικά αεροσκάφη με δυνατότητα αεροφωτογράφησης .
Η Τουρκική κίνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στο ΓΕΕΘΑ, όπου αξιολογούνται πλέον οι κινήσεις των Τούρκων ως ανησυχητικές.
Εκτός από τις πρόσφατες πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, το Ελληνικό Αρχηγείο επικεντρώνεται και στις πρώτες νυχτερινές παραβιάσεις που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι μετά από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο καταγράφτηκαν νυχτερινές πτήσεις Τουρκικών Πολεμικών Αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Οι πτήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μίας και μόνο νύχτας, διαφοροποιώντας τα μέχρι τότε δεδομένα που ήθελαν την Τουρκική παράνομη δραστηριότητα να εξελίσσεται τη μέρα και όχι τη νύχτα.
Γεώτρηση στην Κρήτη και την Αττάλεια
Οι Τουρκικές πτήσεις πάνω από το Αιγαίο δεν είναι άσχετες με τις εξελίξεις στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με τις Γεωτρήσεις που έχουν ήδη τροχοδρομηθεί για Ελλάδα και Τουρκία.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε την άμεση οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας, ώστε να βρει διέξοδο στην προσοδοφόρα αγορά της ενέργειας.
Η αναγκαιότητα αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξελίξεις πολύ σύντομα με την Τουρκία να καλείται πλέον να μπει στο παιχνίδι των Γεωτρήσεων.
Μοναδική διέξοδο για την Τουρκία αποτελεί η συμφωνία με τη SHELL την οποία έχει ήδη προαναγγείλει και η Γεώτρηση στην θαλάσσια περιοχή της Αττάλεια, παρά το ότι τα κοιτάσματα της συγκεκριμένης περιοχής είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων περιορισμένα.
Με αυτό τον τρόπο η Τουρκική κυβέρνηση θα έχει έτοιμη απάντηση, έστω και επικοινωνιακή, σε περίπτωση που οποιαδήποτε Ελληνική Γεώτρηση στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης προστεθεί στην Γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.