Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ολική επαναφορά της Ρωσίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο

Η έλευση της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου με το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και τα Su-33 στο κατάστρωμα, φαίνεται ότι θα συνοδευτούν και από...

Η έλευση της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου με το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και τα Su-33 στο κατάστρωμα, φαίνεται ότι θα συνοδευτούν και από τον πρόεδρο της Ρωσίας Ν.Μεντβέντεφ, όπως είπε στην Βουλή σήμερα ο ΥΠΟΙΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αποκαλύπτει "πως και γιατί" η Ρωσία τρία χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο (το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» αφίχθη στην περιοχή τον Δεκέμβριο του 2008 και αναχώρησε τον Ιανουάριο του 2009), επανέρχεται δριμύτερη με μία μεγάλη ναυτική πυρηνική δύναμη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αγία Πετρόιπουλη, έδρα του ρωσικού Στόλου, το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» έρχεται έμφορτο με πυρηνικά όπλα των 500 Κt. και με την συνοδεία εκτός των σκαφών επιφανείας αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy και Sovremenny, φρεγάτες και δύο πυρηνικών υποβρυχίων.

Η επίσκεψη του μεγαλύτερου ρωσικού στόλου μετά το 1990 σηματοδοτεί και την αλλαγή της ρωσικής εξωτερική πολιτικής για την περιοχή μας που διαφοροποιήθηκε σαφώς το 2008 με την ανάλυψη από τον Ν.Μεντβέντεφ της προεδρίας. Ο Β.Πούτιν δείχνει  αποφασισμένος να «ισιώσει» κάποια πράγματα ειδικά σε ότι έχει σχέση με την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο από τον Μάρτιο του 2012.  
Στο ίδιο αφιέρωμα για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζονται στοιχεία και άγνωστα επεισόδια μεταξύ των ισραηλινών και τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων γύρω από την εξέδρα της κυπριακής γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12» και αναλύτεραο η παρατακτή δύναμη των δύο χωρών.
ImageΜαζί με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί σε δωρεάν ειδική έκδοση, η πρώτη αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του ΕΛΚΕΔΑ στις 12 Οκτωβρίου.  


Eπίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Πόσο, πραγματικά,  ικανοί είμαστε για επιχειρήσεις σε Αιγαίο & Αν. Μεσόγειο 
Η Πολεμική Αεροπορία ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε προσανατολιστεί για επιχειρήσεις στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα και ο σχεδιασμός για υποστήριξη από αέρος της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς τα τελευταία χρόνια είχε, δυστυχώς, ατονίσει. Μπορεί η αξιολόγηση του τότε Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους του 1999 που έφερε την προμήθεια των F-16 Block 52+, να ήταν εστιασμένη σε αποστολές κρούσης μεγάλης ακτίνας δράσης, αλλά από τότε «έχει κυλήσει πολύ νερό στ’αυλάκι».
Σήμερα αεροσκάφη, όπλα, τακτικές είναι προσανατολισμένα σε μία σύγκρουση τακτικού επιπέδου και όχι στρατηγικής προβολής ισχύος επάνω από το ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» της Α.Μεσογείου. Π.χ. δεν υπάρχουν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η αεροπορική βάση της Πάφου είναι κάτι παραπάνω από ευάλωτη αν το παιχνίδι «χοντρύνει».
Εν τούτοις η Π.Α. διατηρεί κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα και πάλι. Όλα αυτά εξετάζονται σε μία ανάλυση που για πρώτη φορά δημοσιεύεται στον ελληνικό Τύπο.

 Α΄ ΕΑΝ: Δύναμη ταχείας αντίδρασης στα μετόπισθεν
Η επίσκεψη της «Σ» στην Α’ Επιλαρχία Αναγνωρίσεως (ΕΑΝ), στο Αμύνταιο Φλώρινας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε την ευκαιρία που αναζητούσαμε εδώ και καιρό για να δούμε από κοντά την εκπαίδευση μονάδων του Α’Σ.Σ. του ΕΣ που εδρεύουν στα δυτικά και βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αποτελούν την δύναμη προστασίας από αεραποβατικές ενέργειες στην «καρδιά» του ενεργειακού κέντρου της χώρας.
Οπλισμένη με βαριά όπλα (LEO1A5), αλλά και με μονάδες ταχείας αντίδρασης οπλισμένες με VBL, αποτελεί τη βασική δύναμη με αποστολή καταστροφής των εχθρικών δυνάμεων και προστατεύει την κοιλάδα του Αξιού την «κερκόπορτα» προς Βορρά.

110 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ: Στη φωλιά «γερακιών» & «φαντασμάτων»
Η 110 Π.Μ. δεν είναι μία απλή Πτέρυγα Μάχης: Είναι η βορειότερη βάση της Π.Α. και είναι η μοναδική Πτέρυγα που καλύπτει και τις τρεις αποστολές της Π.Α.: Αναχαίτιση, κρούση και αναγνώριση.
Tην Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στην δίνη της έντασης στην Α.Μεσόγειο, μεταβήκαμε στον «ακρογωνιαίο λίθο» της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να νιώσουμε από κοντά την ένταση και την έξαψη της καθημερινής «μάχης χωρίς πυρά» που δίνει η Π.Α. καθημερινά στο Αιγαίο.

HARPOON: Tο «καμάκι» στη θέση των ΑΜ-39;
Η απόσυρση των μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM την επόμενη τετραετία θα σημάνει και τη απόσυρση των Exocet AM-39 από τα νέα Mirage 2000-5 δεν έχουν δυνατότητα εκτόξευσης ΑΜ-39. Η προοπτική αυτή οδηγεί στην εξέταση της ένταξης του βλήματος Harpoon στην έκδοση αέρος - επιφανείας στο ελληνικό οπλοστάσιο σε χρήση από τα F-16.
Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους του θέματος και συγκρινουμε τα δύο βλήματα και τον συνδυασμό Mirage 2000EGM/BGM και F-16/Harpoon.
ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: Όταν το μέγεθος μετράει...
Όταν το 2004 αποσύρθηκε και το τελευταίο αντιτορπιλικό κλάσης Charles F. Adams (το Α/Τ ΚΙΜΩΝ), το Πολεμικό Ναυτικό ουσιαστικά έχασε την πρωτοκαθεδρία στις Α/Α επιχειρήσεις στον χώρο του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία να επωμιστεί άλλο ένα βαρύ φορτίο – αυτό της κάλυψης από αέρος του Στόλου.
H ένταξη των FREMM δεν προβλέπεται να γίνει στην καλύτερη περίπτωση πριν το 2016-17 και μέχρι τότε ο στόλος θα εξακολουθήσει να υπερασπίζει τον εαυτό του με βλήματα επιφανείας-αέρος ESSM (στην καλύτερη περίπτωση). Στην ανάλυση καταδεικνύεται ότι στο περιβάλλον δράσης της Α.Μεσογείου, μόνο πλοία με μεγάλο εκτόπισμα όπως οι FREMM, μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστη Α/Α προστασία, λόγω μεγάλης μεταφορικής ικανότητας όπλων.

ΡΑΝΤΑΡ ΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ AN/TPY-2 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική ασφάλεια;
Στα «ψιλά» του εγχώριου Tύπου πέρασε η είδηση για τη συμφωνία εγκατάστασης του ραντάρ αντιβαλλιστικής άμυνας AN/TPY-2 στη ΝΑ Τουρκία. Οι δυνατότητες του ραντάρ είναι μεγάλες, ενώ αντίστοιχη είναι και η σημασία του για την αντιβαλλιστική άμυνα στην Ευρώπη.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από την ανωτέρω συμφωνία είναι επίσης σημαντικές, ενώ αρκετοί διερωτώνται εάν υφίστανται και επιχειρησιακές επιπτώσεις για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Tα χαμένα προγράμματα (ΜΕΡΟΣ Β’)

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε ουσιαστικά το 1997, μετά την τραγική εμπειρία της κρίσης των Ιμίων, είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και στο ξεκίνημα του νέου αιώνα, αλλά αποτέλεσε το χαρακτηριστικό παράδειγμα απώλειας μιας ιστορικής ευκαιρίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Το δεύτερο μέρος είναι ακόμα πιο διαφωτιστικό για τις χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας μία εποχή που η χώρα είχε την βούληση να δαπανήσει για την άμυνά της.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων Ή επερχόμενο «ατύχημα της Ιστορίας»;
Τις τελευταίες εβδομάδες, η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας έχει εκτραχυνθεί. Φανερώνει σαφή δείγματα εκνευρισμού, ταραχής και πανικού, μιας και οι επιδιώξεις της δεν δείχνουν να κατευθύνονται στην πορεία που η ίδια επιθυμεί.
Όμως, μήπως αυτό που θα έπρεπε να αναμένουν οι πολιτικοί ταγοί της γείτονος είναι αυτό που τελικά, είτε φοβούνται και απεύχονται (μελετώντας όλα τα πιθανά σενάρια) είτε αδυνατούν να δουν εξαιτίας της άρνησης της πραγματικότητας, της μεγαλομανίας και του παροξυσμού τους;

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο προκλητικός Ν.Γκρουέφκσι
Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τις αλβανικές επιδιώξεις και την στάση της ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας φανερώνουν –για μια ακόμη φορά- ότι η βία και ο εθνικισμός συνεχίζουν να αποτελούν για κάποιες πολιτικές ομάδες και ένα κομμάτι της κοινωνίας, μοναδικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.
Η παραληρηματική συμπεριφορά του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ν.Γκρουέφσκι οδηγεί την περιοχή σε αστάθεια και τα ίδια τα Σκόπια σε εθνική περιπέτεια…
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ελληνικές επιχειρήσεις στην κεντρική Ασία
Ο «ξεχασμένος» Ελληνικός Στρατός στα βάθη της Ασίας, μετά τις δυσκολίες προσαρμογής των πρώτων χρόνων παραμονής στο αφγανιστάν, έχει μεταβληθεί σε μία καλοκουρδισμένη πολεμική μηχανή που ανταποκρίνεται καλύτερα από όλους τους Στρατούς της ISAF στα καθήκοντα που του ανατίθενται.
Διαβάστε πως μετεξελίχθηκε από ένα τακτικό στράτευμα σε δύναμη αστικής αστυνόμευσης και φύλαξης εγκαταστάσεων υψηλής αξίας σε περιοχές μεγάλου κινδύνου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ολική επαναφορά της Ρωσίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ολική επαναφορά της Ρωσίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjLlK4TngeendiSqYHeDAgyz5ZFh6LXthNHqxx_02Pjpf2nSputnYWett2KveHFTIfMeE4jI1aL8aoN8LHi5sSeUMd5pTZ-U0XB6AgwzTbTHUEa2Rvjhqh5BVumOFZZta3C-wNJ0nPfz0/s400/ST_11.10.13_cov.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjLlK4TngeendiSqYHeDAgyz5ZFh6LXthNHqxx_02Pjpf2nSputnYWett2KveHFTIfMeE4jI1aL8aoN8LHi5sSeUMd5pTZ-U0XB6AgwzTbTHUEa2Rvjhqh5BVumOFZZta3C-wNJ0nPfz0/s72-c/ST_11.10.13_cov.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_5728.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_5728.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy