Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα Μάκης Πολλάτος Την πληροφορία ότι τρία τουρκικά πολεμικά πλοία (αλλού αναφέρε...
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα
Μάκης
Πολλάτος
Την πληροφορία ότι τρία τουρκικά πολεμικά πλοία (αλλού αναφέρεται ότι
πρόκειται για φρεγάτες, ενώ αλλού προσδιορίζονται σαν τορπιλάκατοι)
προετοιμάζονται να αποπλεύσουν από ναυτικές βάσεις στην Τουρκία...
με
προορισμό την ανατολική Μεσόγειο δημοσιεύουν τουρκικές εφημερίδες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα παρέχουν βοήθεια στα σκάφη που μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να συνοδεύονται από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού όσα πλοία επιχειρήσουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας πρόκειται να ακολουθήσουν πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που ακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο. "Αν ισραηλινά πλοία παρέμβουν σε πλοίο που μεταφέρει βοήθεια έξω από τα 12 μίλια, η τουρκική τορπιλάκατος αντί να απομακρυνθεί θα προσεγγίζει το ισραηλινό πολεμικό πλοίο μέχρι 100 μέτρα και έτσι, μπορεί να δούμε να συμβαίνει στη Μεσόγειο με τα ισραηλινά πολεμικά πλοία αυτό που συμβαίνει στα dog-fights με τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα στο Αιγαίο», γράφει η Σαμπάχ.
Για όποια σημασία έχει αξίζει να επισημανθούν μερικές διαφορές : στο Αιγαίο, τα τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κατά βούληση, επιλέγοντας το χρόνο, τον τρόπο και το σημείο απ' όπου θα εισβάλλουν. Επίσης τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν πετούν έξω από τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων αλλά τον παραβιάζουν και πολλές φορές πετούν πάνω από ελληνικά νησιά.
Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι ομολογούν την πρόθεσή τους να ακυρώσουν στην πράξη την ζώνη ασφαλείας των 50 μιλίων από τις ακτές που έχει εγκαθιδρύσει το Ισραήλ για την ασφάλειά του έχοντας την υποστήριξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατηγορούν το Ισραήλ ότι παίζει με τη φωτιά, σχολιάζοντας επικριτικά δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν ότι το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει και να στείλει όπλα στους Κούρδους του ΡΚΚ.