Τον στόλο στο Αιγαίο, απέναντι από τη Ρόδο και νοτιότερα, βγάζει την επόμενη εβδομάδα η Τουρκία προκειμένου να εκτελέσει εκπαιδευτικά ...
Τον στόλο στο Αιγαίο, απέναντι από τη Ρόδο και νοτιότερα, βγάζει την
επόμενη εβδομάδα η Τουρκία προκειμένου να εκτελέσει εκπαιδευτικά
γυμνάσια.Η δραστηριότητά της όμως προκαλεί έντονο προβληματισμό στην
Αθήνα, αφού έρχεται αμέσως μετά τις απειλές της Άγκυρας για ενίσχυση της
στρατιωτικής παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο και τους
«τσαμπουκάδες» κατά της συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου εν όψει των
ερευνών για φυσικό αέριο...
στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής
Οικονομικής Ζώνης.Περιοδεία
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τούρκων ανατολικά της Ρόδου θα διεξαχθεί από 13 έως 16 Σεπτεμβρίου. Περίοδος κατά την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη σε μία προσπάθεια σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αλλά προφανώς και αποστολής μηνύματος στο Τελ Αβίβ ότι η Άγκυρα έχει συμμάχους στη Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει «αυθαιρεσίες» από πλευράς Ισραήλ,
Το ταξίδι αυτό, καθώς επίσης και οι συνεχιζόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που επιτείνουν το δοκιμαζόμενο κλίμα στις σχέσεις με το Ισραήλ, στο παρά πέντε της έναρξης των εργασιών στην ΑΟΖ της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, ανησυχεί την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Ερντογάν είχε συναντήσεις με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νετζντέν Οζέλ, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα οι εξελίξεις στο «ανοιχτό μέτωπο» με το Ισραήλ, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει να εντάξει στην τακτική των προκλήσεων και των υψηλών τόνων που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα τα εκπαιδευτικά γυμνάσια του στόλου ανατολικά της Ρόδου, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιες ελληνικές πηγές, μία συνηθισμένη τριμηνιαία δραστηριότητα σε περιοχή που εγκαίρως έχει δεσμευθεί.
Δηλαδή, όπως αναφέρουν Έλληνες επιτελείς, να δοθεί έμφαση από τουρκικής πλευράς τόσο στην παρουσία όσο και στο εύρος των γυμνασίων από το στόλο της Άγκυρας, χωρίς να απολείεται και το ενδεχόμενο κάποιας μορφής πρόκλησης στην περιοχή του Αιγαίου.
Να σημειωθεί πως οι Τούρκοι σε τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις βγάζουν στην περιοχή τα πλοία που υπάρχουν στη ναυτική βάση του Ακσάζ.
Συνήθεια που μπορεί να τροποποιηθεί με ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, με μετακίνηση πλοίων και από άλλες βάσεις ή ενισχυμένη συνεργασία με υποβρύχια και αεροπλάνα (το σενάριο προβλέπει αεροπορικές προσβολές και συνεργασία πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων).
Απρόβλεπτη
Η Αθήνα επισήμως παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας, τις αξιολογεί και κάνει λόγο για ψυχραιμία απέναντι σε μία χώρα που εμφανώς βρίσκεται σε πολιτικά αδιέξοδα και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει, ιδίως όταν δει το γεωτρύπανο της εταιρίας Noble να βυθίζεται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου.
Ανεπισήμως πάντως στρατιωτικές μονάδες με αιχμή αυτή των «ιπτάμενων ραντάρ» βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχίσουν συσκέψεις σε υψηλόβαθμο επίπεδο για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση πιθανών σεναρίων.
Πηγή : Ροδιακή
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7768.html