Την ώρα που το «Πίρι Ρέις» πλέει σε απόσταση 40 μίλια νότια από την Πάφο Μάκης Πολλάτος Η αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας στρατιωτ...
Την ώρα που το «Πίρι Ρέις» πλέει σε απόσταση 40 μίλια νότια
από την Πάφο
Μάκης Πολλάτος
Η αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας στρατιωτικής κρίσης είναι το βασικό
σενάριο στη φετινή διακλαδική άσκηση «Αλέξανδρος», ενώ οι Τούρκοι
υποστηρίζουν ότι από το απόγευμα της Δευτέρας το «Πίρι Ρέις» έχει
ξεκινήσει έρευνες μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπό
την προστασία έξι τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης όπου ανήκει το «Πίρι Ρέις», ισχυρίστηκε ότι από τις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας, το τουρκικό πλοίο έχει ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες. Το «Πίρι Ρέις» πλέει σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια απόσταση περίπου 40 μίλια νότια από την Πάφο, και συνοδεύεται από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία. Το ερευνητικό πλοίο ενώθηκε με το στολίσκο των έξι τουρκικών πολεμικών το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα πλεύσει στο λιμάνι της Μερσίνης.
«Δεν έχουν κανένα πρόβλημα», είπε ο διευθυντής του τουρκικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών για το πλήρωμα του «Πίρι Ρέις» και πρόσθεσε : «Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου».
Κι όλα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξαπολύει νέες απειλές προειδοποιώντας τη Λευκωσία. «Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», είπε ο κ. Αρίντς στο Euronews και ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα δεν έχει στείλει τα πολεμικά της πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να πολεμήσουν. «Ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Πεντάγωνο κάνουν δωδεκάωρες βάρδιες προκειμένου να εφαρμόσουν τα σχέδια επί χάρτου, αφού τα γυμνάσια που κωδικοποιούνται με την ονομασία «Αλέξανδρος» διενεργούνται σε 24ωρη βάση.
Εκτός από τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούν στο ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, στα παίγνια συμμετέχουν όλοι οι μείζονες επιχειρησιακοί σχηματισμοί, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και η Πυροσβεστική, υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Οι αξιωματικοί ασκούνται επί χάρτου (αφού η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» που διεξάγεται από μάχιμες δυνάμεις επί του πεδίου, από το 2007 και μετά γίνεται κάθε δύο χρόνια) προκειμένου το ΓΕΕΘΑ να λάβει συμπεράσματα για τη δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίσουν μια αιφνίδια κρίση. Οι συμμετέχοντες αξιωματικοί εφαρμόζουν τα επιχειρησιακά σχέδια.
Φέτος, το πεδίο διεξαγωγής της άσκησης έχει επεκταθεί μέχρι την περιοχή της Κύπρου.
Κι αυτό διότι οι αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις των νορβηγικών ερευνητικών πλοίων που κάνουν σεισμικές εργασίες στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο, αλλά και την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις».
Από το μεσημέρι της Δευτέρας, το «Πίρι Ρέις» έχει ενωθεί με τα έξι τουρκικά πολεμικά πλοία που περιπολούν σε απόσταση 45 μιλίων νοτίως της Πάφου.
Ο τουρκικός στολίσκος απέχει περίπου 65 ναυτικά μίλια από την πλωτή εξέδρα όπου γίνονται οι κυπριακές γεωτρήσεις για τη διαπίστωση της ποσότητας φυσικού αερίου που υπάρχει στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το «Πίρι Ρέις» επρόκειτο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μερσίνης το βράδυ της Δευτέρας. Αντί όμως να προσεγγίσει την περιοχή βορείως της Κύπρου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε νότια της Κύπρου και ενώθηκε με τη φρεγάτα, την κορβέτα και τις τουρκικές πυραυλακάτες που κάνουν επίδειξη της τουρκικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Τη Δευτέρα, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς άδεια και παραβίασαν έξι φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=148514