Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Τι δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης για ΕΠ.ΟΠ, θητεία, μισθολόγιο στρατιωτικών, πτητικό επίδομα

Συνέντευξη κ. Π. Μπεγλίτη στην εκπομπή της ΝΕΤ «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και στους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη – Μ. Κατσίμη  Για την εκταμί...

Συνέντευξη κ. Π. Μπεγλίτη στην εκπομπή της ΝΕΤ «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και στους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη – Μ. Κατσίμη 

Για την εκταμίευση της 7ης δόσης και την Ευρωζώνη:
  • Αυτό που είπε ο ανταποκριτής σας στη Βόννη επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει εδώ και 20 μήνες, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Και δεν το λέω αυτό ως ένα βολικό επιχείρημα, που θα μπορούσε να καλύψει τα λάθη μας... τις αστοχίες μας ή τις καθυστερήσεις μας. Το λέω γιατί είναι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπεί παρά μόνο το 3% του ευρωπαϊκού δημοσίου χρέους και η ελληνική οικονομία δεν εκπροσωπεί παρά μόνο το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι στρατηγικό, δομικό και διαρθρωτικό της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ο Πρωθυπουργός, όταν έθετε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και τότε πολλοί στην Ελλάδα, ακόμα και στην Κυβέρνησή μας ή στην παράταξή μας δεν μπορούσαν να το καταλάβουν.
Η Ευρώπη, όπως έχει δομηθεί δεν μπορεί να απαντήσει στις πιέσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Γίνεται ένα μεγάλο παιχνίδι γεωστρατηγικού και γεωοικονομικού χαρακτήρα κόντρα στην ευρωζώνη. Υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στην Ευρώπη που θέλουν να επιβάλουν τις οικονομικές και στρατηγικές τους επιλογές πάνω στα μέλη της ευρωζώνης και  γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται την Παρασκευή και συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο ECOFIN. Αυτό είναι μια δραματική εξέλιξη. Η ελληνική κοινωνία, οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν που βρισκόμαστε ως χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι επιδράσεις και συνέπειες θα έχουν αυτές οι δραματικές εξελίξεις πάνω σε όλους μας.  Βρισκόμαστε σε συνθήκες ακήρυχτου ή κηρυγμένου πολέμου.  Διεθνούς, οικονομικού και χρηματοπιστωτικού πολέμου.
  • Ασφαλώς ο “εχθρός” μας δεν είναι η κοινωνία, γιατί είμαστε μέσα στην κοινωνία. Εχθρός είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις που σπρώχνουν θεσμούς, που σπρώχνουν την ευρωζώνη σε καταστάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την δομική κρίση.  Τι είναι αυτή η κρίση; Είναι η πρώτη εκδήλωση δομικής κρίσης της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι φτιαγμένη δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να απαντήσει στις διεθνείς πιέσεις.  Ευρώπη όμως δεν είναι μόνον η Γερμανία, ούτε μπορούμε να πορευτούμε με μια γερμανική Ευρώπη. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση.
  • Η Ευρώπη δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι μόνο Τράπεζες. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο κεφάλαια και ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων. Η Ευρώπη είναι οι λαοί της, είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοί της, είναι η παραγωγική της οικονομία, είναι οι ελπίδες και οι προσδοκίες των λαών της Ευρώπης.
Ακριβώς επειδή οι ηγεσίες τα τελευταία 15-20 χρόνια στην Ευρώπη αφέθηκαν, τελικά, να γίνουν όμηροι του κεφαλαίου και των τραπεζών οδηγηθήκαμε εδώ, χωρίς μηχανισμούς ρύθμισης και οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτό πληρώνει σήμερα η Ευρώπη και αυτό πληρώνουν οι κυρίαρχες πολιτικές ελίτ στην Ευρώπη.
  • Η φυγή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η έξοδός της θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.  Θα ήταν μια εθνική καταστροφή μεγέθους ανάλογου αυτών που έζησε η πατρίδα μας τον 19ο και τον 20ο αιώνα.  Η λέξη χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη πραγματικά, θα οδηγήσει τη χώρα σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Για την παρούσα κατάσταση της χώρας και τη στάση των συνδικαλιστών:
  • Τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με ειλικρίνεια για να καταλάβει τα διακυβεύματα η ελληνική κοινωνία.  Ασφαλώς υπάρχουν κυβερνήσεις και υπάρχουν δυνάμεις σε ευρωπαϊκές χώρες που σπρώχνουν τις αδύναμες και προβληματικές χώρες του Νότου στην έξοδο.
  • Δεν έχουμε διατροφική ασφάλεια και δεν έχουμε ασφάλεια παραγωγής αγροτικών προϊόντων και εισάγουμε αγροτικά προϊόντα παρ’ ότι έχουμε βελτιώσει - και πρέπει να τα λέμε τα καλά, όχι μόνο τα αρνητικά - τα δύο τελευταία χρόνια, σημαντικά το αγροτικό ισοζύγιο και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έναντι των εισαγωγών.
  • Όμως μην ξεχνάμε τα τρομακτικά, ιστορικά, δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.  Εγκληματικά λάθη. Γιατί; Γιατί χάθηκαν σημαντικοί κοινοτικοί πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, κλαδικές βιομηχανίες, κλαδικούς τομείς, τον αγροτικό τομέα και ακόμα και τον τομέα των υπηρεσιών. Απλώς η κυρίαρχη άποψη μετά την μεταπολίτευση ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα μόνο στις υπηρεσίες.
Η Ελλάδα δεν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα μόνο στις υπηρεσίες.  Έχει και στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, κατά την άποψή μου. Είμαι από μια αγροτική περιοχή και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια δυναμική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, με σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, με ανταγωνιστικά, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Άρα, λοιπόν το πρόβλημα είναι και δικό μας.  Είναι πρόβλημα παραγωγικού οικονομικού μοντέλου το οποίο πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.  Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, χρειάζεται πολύ κόπος, πολύ προσπάθεια, πολύ «αίμα», πολλές συγκρούσεις για να φύγουμε απ’ αυτή την θνησιγενή κατάσταση που ζούμε τα τελευταία 40 χρόνια.
  • Η ελληνική κοινωνία οφείλει να συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση και τις δραματικές συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς συστήματος. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να φύγει από τις εποχές των ψευδαισθήσεων, της ευωχίας και της αμεριμνησίας.  Θα αναφερθώ σε 2-3 τελευταία, πραγματικά, πολύ ατυχή περιστατικά. Η ελληνική κοινωνία έχει τις δικές της ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναλάβει. Δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Να τελειώσει αυτό το λαϊκιστικό παραμύθι ότι η ελληνική κοινωνία είναι πέρα από τις ευθύνες.
Σήμερα, μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι οι κοινωνικές κατηγορίες, είναι οι κοινωνικές οργανώσεις, είναι η ΔΕΗ και οι Συνομοσπονδίες των ταξιτζήδων.
  • Τι εκφράζει αυτό το  κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ που αρνούνται αυτή τη στιγμή σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να βοηθήσουν;  Είναι βγαλμένοι από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ και αυτούς πληρώνουμε, γιατί πολλές φορές σπείραμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες. Γιατί εμείς τους καλύψαμε τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τις συντάξεις τους. Αυτά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα.  Εάν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και όχι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν κατανοεί την τραγικότητα της κατάστασης, πρέπει να ξαναδούμε πολλές από τις πολιτικές μας και τις αποφάσεις μας απέναντι στη ΔΕΗ. Γιατί δεν μπορεί σε μια περίοδο που η χώρα πρέπει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να μην αποτελέσει το βολικό πρόσχημα για όλους εκείνους που σχεδιάζουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να αρνούνται αυτή τη στιγμή, να συμβάλλουν μέσα από το μέτρο που πήραμε για την ειδική εισφορά για την δομημένη επιφάνεια.  Με ποιο δικαίωμα η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ταξιτζήδων απειλεί με έναν “τραμπούκικο” και τρομοκρατικό τρόπο τους βουλευτές ή τους πολίτες; Αυτός είναι, ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας.
Για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας:
  • Πρέπει να θυμίζουμε τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Πρέπει να θυμίζουμε τα έξι χρόνια διοίκησης της ΕΡΤ από τη Νέα Δημοκρατία, που έγινε πλιάτσικο και πάρτι. Πρέπει να θυμίσουμε τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εκείνης της 6ετίας.
  • Λάθος μας, πολλές φορές πολιτικό, που το πληρώνουμε σήμερα. Αφήσαμε να δημιουργηθεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο το Μάιο του ’10 με ένα λαϊκιστικό τρόπο από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και από τη Νέα Δημοκρατία χωρίς να συγκρουστούμε, χωρίς να απαντήσουμε και να αποκαλύψουμε την υποκρισία στην  ελληνική κοινωνία, στον ελληνικό λαό.
Για την εξέλιξη του προβλήματος της χώρας:
  • Δεν είναι ίδιες οι οικονομικές, οι κοινωνικές και οι ευρωπαϊκές συνθήκες μ’ αυτές που ήταν τον Οκτώβριο του 2009.  Εμείς βεβαίως ξεκινήσαμε με ένα άλλο πρόγραμμα.  Σήμερα όμως, με διαφορετικές συνθήκες, η πολιτική και αν θέλετε και η ηθική νομιμοποίηση που έχει η Κυβέρνηση, εδράζεται στην ανάγκη και στην εθνική ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά κρίση και να αποτρέψουμε την χρεοκοπία.  Η ηθική και πολιτική μας νομιμοποίηση εδράζεται στο πατριωτικό μας καθήκον και στην εθνική μας ευθύνη να σώσουμε τη χώρα απ’ αυτή την πολύπλευρη επίθεση που δέχεται την τελευταία περίοδο.
  • Μία κρίση πολιτική, μια αμφισβήτηση της Κυβέρνησης θα οδηγούσε ουσιαστικά σε εκλογές, δηλαδή σε πολιτική αστάθεια.  Οι εκλογές σήμερα θα οδηγήσουν σε πολιτικό χάος.  Όποιος μιλάει για εκλογές αυτή την περίοδο πραγματικά εκφράζει έναν ανεύθυνο πολιτικό λόγο. Εμείς θα το πάμε μέχρι το τέλος με το όποιο κόστος, για να σώσουμε  την Ελλάδα.  Είναι μία εθνική αποστολή.
Για τις αντιδράσεις της κοινωνίας:
  • Ζούμε μέσα στην κοινωνία. Δεν είμαστε κάποιοι τεχνοκράτες εκτός της κοινωνίας στα γραφεία, που αποφασίζουν ερήμην των κοινωνικών προβλημάτων, της αγωνίας του εργαζόμενου, του ανέργου, του μικρομεσαίου, του νοικοκυριού που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα.  Το πρόβλημα είναι  να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία ότι σε τούτη την κρίσιμη ιστορικά φάση, πρέπει  να κάνουμε όλοι θυσίες. Πρέπει όλοι να προσφέρουμε στην πατρίδα.
  • Πρέπει  να περάσουμε από μια κοινωνία δικαιωμάτων σε μια κοινωνία που και αναλαμβάνει και υπερασπίζεται υποχρεώσεις. Το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό λάθος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ήταν ότι όλοι μας - οι πολιτικές δυνάμεις και οι κυβερνήσεις - καλλιεργήσαμε μια κοινωνία δικαιωμάτων χωρίς να αναδεικνύουμε τις υποχρεώσεις που έπρεπε να αναλάβουν όλες οι κοινωνικές ομάδες.
  • Το βασικό ζήτημα είναι  ότι πρέπει  καθημερινά να εμπεδώνουμε την πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία ότι οι θυσίες γίνονται κατά τρόπο αναλογικό. Ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιό του και αυτό πρέπει να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει  να εμπεδώνουμε καθημερινά, προκειμένου να μην έχουμε κοινωνικές αναταράξεις, προκειμένου να διατηρούμε σε μια ισορροπία την κοινωνική συνοχή. Εκεί είναι το στοίχημα, που δεν το έχουμε κερδίσει ακόμη. Αυτό το στοίχημα πρέπει  να το κερδίσουμε για πολλούς λόγους.
  • Έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά τον επώδυνο χαρακτήρα του, το μέτρο που πήραμε για τη δομημένη επιφάνεια.  Γιατί έχει πολλαπλές προσεγγίσεις ανάλογα με τις αξίες χρήσης γης και τις αξίες της ακίνητης περιουσίας ανά πολεοδομική ζώνη.  Άλλο θα πληρώσει ο πολίτης, ο οικογενειάρχης στην Πετρούπολη και στο Περιστέρι και άλλο στα βόρεια προάστια.  Έχει στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι Έλληνες έχουν επενδύσει στην ακίνητη περιουσία.  Το έχουν δείξει τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.  Αυτό δεν ήταν ένα πρόσθετο μέτρο.  Ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, μια αναγκαστική επιλογή να διορθώσουμε αποκλίσεις και αστοχίες.
  • Βλέπετε το κράτος, τον μεγάλο ασθενή για τον οποίο συζητούμε σήμερα.  Βλέπετε τις υπηρεσίες του, βλέπετε ότι έκαναν λευκή απεργία συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων για να μην εισπράξουν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Δείτε πως συμπεριφέρονται άλλες κοινωνικές κατηγορίες. Εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει η παρακμή της ελληνικής κοινωνίας, την οποία πρέπει  να βγάλουμε από αυτό το τέλμα.  Δεν θέλω να κάνω τον ιεραπόστολο αλλά είναι η πιο ιστορική αποστολή, μεταπολεμικά, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Δείτε πώς συμπεριφέρονται κοινωνικές κατηγορίες, σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Σαν να ζούμε σε κόσμους οικονομικής ανάπτυξης.  Σας είπα και πάλι ότι θα περάσουμε την κρίση μόνο με θυσίες. Και το στοίχημά μας είναι οι θυσίες αυτές να είναι  αναλογικές και δίκαιες.
  • Δεν γίνεται τίποτε άλλο. Όμως δεν θα πάμε σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, ώστε η Ελλάδα να ζήσει αυτό που έζησαν οι χώρες του ανατολικού συνασπισμού το 1989. Εάν τώρα δεν προσέξουμε σε αυτή τη δραματική συγκυρία και αν όλοι δεν συνειδητοποιήσουμε τα διακυβεύματα, θα ζήσουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις στη χώρα. Αυτά πρέπει να τα ξέρουμε.
Για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα:
  • Είναι μια κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι λόγω των πολιτικών συσχετισμών αλλά και των αναγκών της χώρας μας να διαχειριστούμε. Είναι  η αντίληψη των δημοσιονομικών περιορισμών, της περιοριστικής πολιτικής, της δημοσιονομικής λιτότητας, που σ' εμάς οδήγησε σε ύφεση και αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας.  Και αλλού βέβαια, όπως στη Γερμανία, οδήγησε σε μεγάλα πλεονάσματα.
Αυτή η απόσταση ανάμεσα σε χώρες με πλεονάσματα και χώρες με τρομακτικά ελλείμματα, ορίζει τη σημερινή δομική, διαρθρωτική και στρατηγική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και μιας και μας ακούν οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ποια είναι  η μεγάλη στρατηγική σύγκρουση με όρους παγκοσμιοποίησης. Δείτε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Παλεύει η κυβέρνηση Ομπάμα με μια επεκτατική πολιτική, να σώσει την αμερικάνικη οικονομία και να κρατήσει ένα στοιχειώδες κοινωνικό κράτος. Έχουμε τη σύγκρουση δύο μεγάλων στρατηγικών, μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια βαθιά περιοριστική πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, με κυρίαρχη τη Γερμανία. Αυτή είναι  η μεγάλη σύγκρουση που κινδυνεύει να ανατρέψει τις βάσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Αυτά είναι τεράστια διακυβεύματα. Η ελληνική κοινωνία αυτά πρέπει να καταλάβει. Δεν είμαστε απομονωμένοι εδώ στη γωνία της Ευρώπης και ο καθένας χορεύει στους ρυθμούς της αμεριμνησίας του.  Τα πράγματα δεν πάνε άλλο.
Για το πτητικό επίδομα:
  • Δεν θίγεται το πτητικό επίδομα, αυτό είναι  ξεκάθαρο. Πρόκειται για παραπληροφόρηση.  Το αντίθετο.  Με τον συνάδελφό μου τον κ. Βενιζέλο πέρυσι στο Υπουργικό Συμβούλιο και με τον κ. Παπακωνσταντίνου είχαμε δώσει μεγάλη μάχη να κρατηθεί το πτητικό επίδομα. Άρα δεν ισχύει τίποτε από αυτό.  Το επίδομα επικινδυνότητας παραμένει.
Για τους μισθούς των Ενόπλων Δυνάμεων:
  • Όπως είχα δηλώσει οι μισθοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν εντός του ειδικού μισθολογίου.
  • Η μόνη απόκλιση που ξέρω, είναι  η απόκλιση προς τα πάνω των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι έχουν το χειρότερο μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σαράντα χρόνια στο δημόσιο έχουμε ένα μισθολογικό καθεστώς πολλαπλών ταχυτήτων, κατάφωρης αδικίας.   Δεν πάνε όλοι οι μισθοί προς τα κάτω.
  • Αυτό δεν πρέπει να το διορθώσουμε με συγκρούσεις;  Αυτό κάνουμε με το ενιαίο μισθολόγιο.  Δεν θα πρέπει  να σπάσουμε τα μισθολογικά προνόμια των υψηλόβαθμων; Πρέπει.
Για τη φημολογία περί αύξησης της θητείας:
  • Με δηλώσεις, αλλά και σε πρόσφατες συνεντεύξεις μου έθεσα το σκληρό πυρήνα του ευρύτερου προβλήματος λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας. Ανέδειξα, με άλλα λόγια, ένα φαύλο κύκλο αντιφάσεων για να μην πω υποκρισίας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Και εγώ 24 μήνες έκανα στον Έβρο και δεν έκανα σε στρατιωτικά “κολλέγια”.  Έκανα στον Έβρο, στη γέφυρα του Έβρου και είναι  τιμή μου και είμαι περήφανος που έκανα τη στρατιωτική μου θητεία, γιατί η ελληνική νεολαία πρέπει  να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι δεν έχει μόνο δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα της. Γιατί η στρατιωτική θητεία, κατά την άποψή μου είναι  τιμή για κάθε νέο παιδί.  Άρα τι λέμε; Εσείς κάποτε κ. Αρβανίτη, διαδηλώνατε για τη μείωση των εξοπλισμών, τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Την ίδια στιγμή που ζητούσατε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές εξωτερικές απειλές και τους υπαρκτούς κινδύνους.
  • Μελετάμε όλα τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Τη λαϊκιστική αντιμετώπιση της στρατιωτικής θητείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ξαφνικά δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2009 μείωσε χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτη από 12 σε 9 μήνες τη στρατιωτική θητεία. Αποτέλεσμα; Ας ρωτήσουμε τη στρατιωτική ηγεσία τι συμβαίνει σήμερα και τι κέρδισε τελικά η Νέα Δημοκρατία; Έχασε με 11% στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ούτε εγώ ούτε η Κυβέρνησή μας υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Αυτό που υπολογίζουμε μόνο, είναι πώς με όλα τα μέτρα, με όλες μας τις αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς θα ενισχύουμε την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα εθνικής ασφάλειας του Έλληνα πολίτη. Αυτή είναι  η ευθύνη. Γι΄ αυτό με έβαλε ο Πρωθυπουργός εκεί. Γι΄ αυτό με τιμά με την εμπιστοσύνη του ο Πρωθυπουργός.
  • Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και ο σχεδιασμός, εγώ θα βγω πρώτος και θα ανακοινώσω τις όποιες αποφάσεις.
  • Ασφαλώς είναι  υπό μελέτη η αύξηση της στρατιωτικής θητείας.  Δηλαδή τι θέλουμε;  Θέλουμε συνεχώς επαγγελματίες οπλίτες; Έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Ο θεσμός έχει προβλήματα.
Για τους επαγγελματίες οπλίτες:
  • Θα συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους αξιολογούμενοι σύμφωνα με τον νόμο, όταν συμπληρώνουν τα 7 χρόνια και βεβαίως όσοι είναι ικανοί θα συνεχίζουν την καριέρα τους και τη διαδρομή τους, όσοι δεν είναι  ικανοί ή έχουν τιμωρηθεί ή οτιδήποτε άλλο, θα φεύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Ξεκάθαρα.
Για τις αναβολές στρατιωτικής θητείας:
  • Ασφαλώς θα αλλάξει. Και αυτό είναι υπό μελέτη. Αυτή τη στιγμή πρέπει  να διαμορφώσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορούν άλλα παιδιά να υπηρετούν τη θητεία και άλλα θέλοντας να σπουδάσουν, να κάνουν μεταπτυχιακά, να πάνε στο εξωτερικό, τελικά να μην υπηρετούν. Θα ξαναδούμε όλα τα κριτήρια έτσι ώστε να υπάρχει η κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορούν τα παιδιά που δεν έχουν λεφτά να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και άλλοι να είναι  στο εξωτερικό, να χάνονται στις σπουδές τους. Εγώ δεν λέω, τα παιδιά θα σπουδάζουν, αλλά θα τιμούν και την πατρίδα με τη στρατιωτική τους θητεία.
Για την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων και τις Αμυντικές Βιομηχανίες:
  • Ότι παθογένειες έχει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα ίδια προβλήματα είχαν και οι αμυντικές βιομηχανίες του κρατικού τομέα.  Ένα είναι  γεγονός, ότι το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει τα συσσωρευμένα χρέη. Επίσης το ότι δεν μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με συνεχείς προμήθειες να στηρίζουν τη βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  Θα υπάρξει ανασυγκρότηση, αυτό κάνουμε, είναι  σε εξέλιξη με επώδυνα μέτρα, με μείωση του προσωπικού, με αναγκαστικές μετατάξεις.
  • Δεν πάνε για κλείσιμο. Εμείς είπαμε ότι θα εκσυγχρονιστούν, ώστε να μπουν στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Ήμουν πρόσφατα στο Ισραήλ, οι κρατικές αμυντικές βιομηχανίες το 85% της παραγωγής το πωλούν στο εξωτερικό και μόνο το 15% προσανατολίζεται στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Σχέση 85% με 15%. Γι΄ αυτό είναι  βιώσιμες. Γι΄ αυτό είναι  ανταγωνιστικές. Γι΄ αυτό έχουν δυναμικό εξωστρεφή προσανατολισμό. Εδώ ήταν το “μαγαζάκι” της κάθε κυβέρνησης. Εκεί ακουμπούσαν οι πελατειακές σχέσεις όλων των κυβερνήσεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κόψαμε μαχαίρι. Θα γίνει ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της αποκρατικοποίησης.
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Τι δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης για ΕΠ.ΟΠ, θητεία, μισθολόγιο στρατιωτικών, πτητικό επίδομα
Τι δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης για ΕΠ.ΟΠ, θητεία, μισθολόγιο στρατιωτικών, πτητικό επίδομα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV0IN0_lYL5N9sY2JjDQ_YwXIaw_Z39PCh5MSxLi93K0vPcgbHupXkQD_O1fRgoveneOGJTBFMufeO4EvGTXeQSVjkFbMB9cN8OQU0y3H60l1fRlvn0aCtGO_35xe1l_IcqARzA5LW1G6T/s400/thumb_360.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV0IN0_lYL5N9sY2JjDQ_YwXIaw_Z39PCh5MSxLi93K0vPcgbHupXkQD_O1fRgoveneOGJTBFMufeO4EvGTXeQSVjkFbMB9cN8OQU0y3H60l1fRlvn0aCtGO_35xe1l_IcqARzA5LW1G6T/s72-c/thumb_360.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_2120.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_2120.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy