Το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι που σχεδιάζει η Άγκυρα για το πάγωμα των γεωτρήσεων Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης Τελικώς, παρά...
Το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι που σχεδιάζει η Άγκυρα για το πάγωμα των γεωτρήσεων
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Τελικώς,
παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, η γεώτρηση στο Οικόπεδο 12
ξεκίνησε και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε περίπτωση που δεν
παρεμβληθεί βράχος ή άλλα τεχνικής φύσης εμπόδια, θα έχει ολοκληρωθεί
έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυπριακής κυβέρνησης και της Noble Energy (ίσως και της Delek), αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες και τα έργα που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, του οποίου η αξία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», η οποία επικαλείται μελέτη που συντάχθηκε το 2010 από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ανέρχεται στα επτά τρισ. Δολάρια. Μάλιστα, οι Τούρκοι επιτελείς σημειώνουν ότι η αξία του κοιτάσματος είναι τέτοια που δικαιολογεί ακόμη και έναν πόλεμο για τον έλεγχό του.
Η Άγκυρα παρακολουθεί χρόνια τώρα τις ενέργειες της Κύπρου, η οποία, με ομολογουμένως μεθοδικό, θαρραλέο και κυρίως- αποτελεσματικό τρόπο, κατάφερε να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο, αποκλείοντας την Τουρκία από την περιοχή και από το παιχνίδι της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων.
Τα προηγούμενα χρόνια η Άγκυρα προσπάθησε να τορπιλίσει τις προσπάθειες της Κύπρου, όμως σε κάθε προσπάθειά της βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από την Λευκωσία. Οι απόπειρες της Τουρκίας να «πείσει» το Ισραήλ κατέληξαν στο γνωστό αποτέλεσμα, δηλαδή στην σοβαρότατη επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.
Στην περίπτωση του Λιβάνου, η Τουρκία πέτυχε κάποιο πρόσκαιρο αποτέλεσμα, αφού η πολυκέφαλη λιβανική κυβέρνηση, αρχικά επικαλούμενη προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη Συρία στο ζήτημα της οριοθέτησης μεταξύ τους ΑΟΖ και στη συνέχεια σοβαρότερα προβλήματα με το Ισραήλ, δεν προώθησε την συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2006 για να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο.
Αν και δεν πρέπει να «πιστώσουμε» την στάση του Λιβάνου αποκλειστικά στην τουρκική παρέμβαση, σημειώνουμε ότι ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα συζητήθηκε στ υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας του είναι πως «η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο», ενώ κάλεσε την Κυπριακή κυβέρνηση «να διορθώσει το λάθος». Πάντως, η Κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να παλεύει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο και δεν είναι απίθανο να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Το έργο της τουρκικής κυβέρνησης στην περίπτωση της Αιγύπτου ήταν πιο δύσκολο, αφού τα κοινοβούλιο Αιγύπτου και Κύπρου έχουν επικυρώσει την συμφωνία, την οποία μάλιστα έχουν καταθέσει αρμοδίως στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι αλλεπάλληλες κρούσεις της τουρκικής πλευράς προς την Αίγυπτο να ακυρώσει την συμφωνία, δεν έφεραν αποτέλεσμα, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε τις πιέσεις προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην έδρα του ΟΗΕ τις ημέρες αυτές στη Νέα Υόρκη. Όμως, σύμφωνα με τον ανώτερο λειτουργό του γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και αναλυτή μεσανατολικών θεμάτων, Γιώργο Παπακυριακού, οι προσπάθειες του Ερντογάν έπεσαν και πάλι στο κενό, αφού ο Αιγύπτιος ομόλογός του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι «η Αίγυπτος σέβεται, τιμά και θα τιμά τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει», υπονοώντας μεταξύ άλλων και αυτή με την Κύπρο.
Αυτά σε επίπεδο διμερών επαφών της Τουρκίας για το θέμα.
Σε διεθνές επίπεδο, η Τουρκία προσπάθησε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κίνηση της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των ενεργειακών της αποθεμάτων είναι… παράνομη και ότι θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος πουθενά, αφού αυτός που έχει παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τη νομιμότητα στην Κύπρο είναι η Τουρκία, η οποία επιπλέον δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο επικαλείται, αφού πρώτα το ερμηνεύει… τουρκικά.
Από τη στιγμή που οι εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα έπεσαν στο κενό και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, η Τουρκία του εκσυγχρονιστή Ερντογάν επέστρεψε στις γνωστές μεθόδους και πρακτικές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι συνεργάτες του Ερντογάν και οι επιτελείς του τουρκικού Γενικού Επιτελείου τις τελευταίες ημέρες κατέβασαν από τα ράφια τους φακέλους που αφορούν την κρίση του Μαρτίου του 1987 και την κρίση των Ιμίων, όπου η Τουρκία πέτυχε σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα σε βάρος της Ελλάδας, υπό την απειλή θερμού επεισοδίου.
Με την πρώτη κατάφερε το Νταβός και το πάγωμα κάθε ερευνητικής δραστηριότητας πέραν των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο από την Ελλάδα και με τη δεύτερη τα γκριζάρισμα του Αιγαίου και τη Μαδρίτη, όπου η Ελλάδα αναγνώρισε νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο!
Έτσι λοιπόν κα τώρα, που δεν απέδωσαν τα άλλα μέτρα, η Τουρκία στήνει σκηνικό κρίσης ανάλογο με εκείνο των Ιμίων.
Το σκηνικό έχει ως εξής:
Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα στείλει ερευνητικό πλοίο για να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες νότια της Κύπρου, μέσα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ο στόχος της Άγκυρας είναι, με την παρουσία του ερευνητικού πλοίου και των δύο φρεγατών, να δημιουργήσει ένα ισοδύναμο προς τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12, όπως έγινε και με την αποβίβαση βατραχανθρώπων στη Μικρή Ίμια, για να ακολουθήσει η επέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε., υπό τον φόβο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, στο οποίο, πέρα από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία της Ελλάδας, είναι δυνατόν να εμπλακούν και αντίστοιχες δυνάμεις του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που θα γίνει υπό τον φόβο της γενικής ανάφλεξης στην περιοχή, θα προκαλέσει το πάγωμα των γεωτρήσεων και όλων των διαδικασιών εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτές.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, μιλάμε για γκριζάρισμα ολόκληρης της Ν.Α. Μεσογείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και φυσικά το Καστελλόριζο και η Γαύδος!!!
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες σε κάθε περίπτωση, και εκτός όλων των άλλων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, απαιτείται καλή μελέτη των φακέλων του Μαρτίου του 1987 και των Ιμίων. Ελπίζουμε τα παθήματα του παρελθόντος να έγιναν επιτέλους μαθήματα!
Πηγή: Εφημερίδα "Δημοκρατία" http://kostasxan.blogspot.com/2011/09/12_23.html