Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ολόκληρη η συνέντευξη Μπεγλίτη, Λοβέρδου για το πρόγραμμα μεθαδόνης

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κ. ΑΝΔΡΕ...

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πολιτική ηγεσία και όλο το προσωπικό του υπουργείου Υγείας, η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας
του κ. Πάνου Μπεγλίτη, εδώ σήμερα στο χώρο του υπουργείου, για να συνεργαστούμε και να μιλήσουμε τελικά σε εσάς για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ χιλιάδες ανθρώπους, και μέσα από περίπλοκες αλλά γνωστές σε όλους μας διαδικασίες και όλη την ελληνική κοινωνία, το θέμα των ναρκωτικών. Είναι μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος και η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κα. Μένη Μαλλιώρη. Είναι μαζί μας για να βοηθήσουν τη δική σας ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτού του θέματος.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Καραμανλής το 2003 όταν ετοιμαζόταν να γίνει Πρωθυπουργός της χώρας μιλούσε για τη λίστα της ντροπής των ανθρώπων που ασθένησαν, εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά και περίμεναν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα θεραπείας. Ο κ. Καραμανλής παρέδωσε αυτή τη λίστα της ντροπής διπλασιασμένη στον κ. Παπανδρέου. Οι 2.500 λίστες αναμονής έγιναν 5.000.
Εμείς, με τον κ. Παπανδρέου ως το ΠΑΣΟΚ της αντιπολίτευσης υπογραμμίζαμε την αλματώδη αύξηση της λίστας αναμονής. Και εμείς αλλά και η Νέα Δημοκρατία, όταν μιλούσε για το ίδιο θέμα το 2002 – 2003, είχαμε δίκιο όλοι γιατί λίστα της ντροπής σημαίνει θάνατος. Γιατί όπως λένε αυτοί που ασχολούνται με το θέμα καλύτερα και ξέρουν περισσότερα απ’ ότι εμείς, πάρα πολλοί απ’ αυτούς τους ασθενείς δεν προλαβαίνουν να φτάσουν σε ένα πρόγραμμα και πεθαίνουν. Ο κ. Παπανδρέου ως αντιπολιτευόμενος ηγέτης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να επεκταθεί το πρόγραμμα θεραπείας μέχρι και στη χορήγηση θεραπευτικών μέσων κατ’ οίκον. Ο κ. Παπανδρέου μιλούσε γι’ αυτά αξιοποιώντας μία διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, η οποία όταν ανοίξει μπροστά στον καθένα μας, ανοίγει ταυτοχρόνως και το θέμα της συνέπειας, της ανοησίας και της καθυστέρησης της ελληνικής κοινωνίας.
 Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως γιατί θεωρώ ότι είναι ντροπή, άλλες χώρες να έχουν προχωρήσει στην παροχή θεραπείας μέσω εξειδικευμένων ιατρείων, φαρμακείων, ακόμη – ακόμη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εμείς να παραμένουμε κολλημένοι σε μαξιμαλιστικές, φιλοσοφικά κωμικές, ιδεολογικά ανεπαρκείς απόψεις περί ανάγκης ολοκλήρωσης των θεσμών αντιμετώπισης των ναρκωτικών, προκειμένου να αρχίσει να επηρεάζεται η πράξη. Η βαρύτητα των θεμάτων που αντιμετωπίζω ως υπουργός Υγείας δεν μου επέτρεψε να καταλάβω αμέσως το πρόβλημα. Γιατί όπως εσείς οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου ξέρετε, βασικό μέλημα ενός υπουργού της κυβέρνησης αυτής είναι η προσπάθεια να μην καταρρεύσει η χώρα, να διασωθεί ό,τι διασώζεται, να περισωθεί ότι περισώζεται. Είχα εδώ τα θέματα της μηχανοργάνωσης που καθυστερούσαν, του διπλογραφικού λογιστικού, του ξεχειλώματος των δαπανών, της συνένωσης των Μονάδων του ΕΣΥ, τη δημιουργία της πρωτοβάθμιας Υγείας, την ανάληψη ευθύνης για τα φάρμακα και άλλα. Και είχα και την καθημερινή τραγική εμπειρία να είμαι, πριν αποφασίσω να μεταβληθώ, να είμαι υπουργός Νοσοκομείων για κάποιους μήνες μέχρι να μεταβληθώ σε κατά κυριολεξία υπουργό Υγείας, αγωνιζόμενος δηλαδή για πολιτικές δημόσιας υγείας. Για να μην αρρωστήσει ο κόσμος και όχι για να κάνω κάτι αφού αρρώστησε.
Απ’ τη στιγμή όμως που κατάλαβα και ενημερώθηκα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’90, για τη μεταφορά της θεραπείας στα νοσοκομεία, και απ’ τη στιγμή που συνεργάστηκα αποτελεσματικά, όπως εσείς ξέρετε, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Βόρειο Ελλάδα και στην Αττική, είδα ότι είμαστε ένα πράγμα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως κάτω από ποια σημαία εκλέχθηκε ο κάθε Δήμαρχος. Εσείς ήσασταν μπροστά όταν δώσαμε τα χέρια και συμφωνήσαμε με τον κ. Πατούλη, τον κ. Χιωτάκη, που είναι Δήμαρχοι που συμμερίζονται τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Καπλάνη, τον κ. Ζενέτο και τον κ. Καρδαρά, Δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, είχατε την ευκαιρία να δείτε ότι συμφωνούμε όλοι στο ότι κάθε Δήμος θέλει να αναλάβει τους ασθενείς του. Έτσι, λοιπόν, είναι μια πραγματικότητα η πολιτική την οποία στηρίζει ολόπλευρα η κυβέρνηση, ομόφωνα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και την οποία μου κατέγραψε στη λίστα των τεσσάρων προτεραιοτήτων που πρέπει να διεκπεραιώσω αμέσως, πριν από 15 μέρες που μας έστειλε τις επιστολές που έχετε ήδη δει στη δημοσιότητα.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα για να ολοκληρώσω και να δώσω το λόγο στον αγαπητό συνάδελφο και φίλο τον Πάνο Μπεγλίτη, σήμερα αφού στοχοθετήσαμε την 1η Αυγούστου ως έναρξη εφαρμογής του προγράμματος παροχής θεραπείας από τρία νέα σημεία στη Θεσσαλονίκη και την αύξηση των ασθενών που υποδέχονται άλλα δύο σημεία ήδη λειτουργούντα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σύνολο 5 νέες πολιτικές στη Θεσσαλονίκη. Την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζουμε την εφαρμογή και αφού οριοθετήσαμε την 16η Σεπτεμβρίου ως αντίστοιχη ημέρα για 15 Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αττικής και τη 2α Οκτωβρίου ως την ημέρα που θα κλείσει η Μονάδα παροχής θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά, αφού πλέον θα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία του Πειραιά οι σχετικές θεραπευτικές δραστηριότητες.
Σήμερα επαναλαμβάνω και κλείνω, έχουμε την εξαιρετική τιμή όλοι εμείς στο υπουργείο Υγείας να μας επισκέπτεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης, για να μας πει για τον κοινωνικό ρόλο και την κοινωνική συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της οποίας, νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων στρατεύονται από τώρα στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, στο πρόγραμμα για την εξάλειψη της λίστας της ντροπής, στο πρόγραμμα για την παροχή θεραπείας στους 7.000 ανθρώπους που περιμένουν, που όπως θα σας πει η κα Μαλλιώρη αυξάνονται τώρα που μαθαίνουν ότι κάνουμε αυτές τις πολιτικές, στο πρόγραμμα για τη λύτρωση των οικογενειών τους, στο πρόγραμμα για τη λύτρωση των κέντρων των πόλεων της Αθήνας και του Πειραιά, που σήμερα όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει, καταστρέφονται κατά κύριο λόγο από τα ναρκωτικά και κατά ελάσσονα, δευτερεύοντα και άλλο λόγο πάντως από τα υπόλοιπα θέματα, όπως η πορνεία και το οργανωμένο έγκλημα.
Τέλος, με αυτές τις πολιτικές θα καταφέρουμε ευθύ πλήγμα, πλήγμα στο πρόσωπο του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο αν σκεφτεί ότι το πρόβλημά του ακούει στο όνομα Λοβέρδος, Μπεγλίτης, Μαλλιώρη, Δημόπουλος, σφάλει. Το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος ακούει στο όνομα όλης της κυβέρνησης. Το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος ακούει στο όνομα όλου του ελληνικού πολιτικού συστήματος πλην ενός κόμματος, όλοι οι άλλοι συμφωνούμε. Όλοι οι άλλοι συμφωνούμε και η Βουλή των Ελλήνων είχε την ευκαιρία να κουβεντιάσει αυτή την πολιτική και να εκφραστούν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων προ μηνός.
Αγαπητέ φίλε αυτά είχα να πω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Μας τιμά η παρουσία σου. Και μας συγκινεί η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετάσχουν σε αυτό τον αγώνα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αγαπητέ Ανδρέα Λοβέρδο, αγαπητοί συνεργάτες, κυρίες και κύριοι, και για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να ανακοινώσουμε από κοινού, κάποια μέτρα που συνδέονται με ένα εξαιρετικά κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα, το πρόβλημα της διαχείρισης των ναρκωτικών.
Ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω ευθύς εξαρχής να σας πω ότι θεμελιώδης προτεραιότητα για το Υπουργείο μας στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, είναι η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και πρέπει να είναι βέβαιος ο ελληνικός λαός, ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο σε σχέση με τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπροστά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα όπως είναι αυτό των ναρκωτικών, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απουσιάζουν.
Είμαστε δυναμικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αφουγκράζεται καθημερινά τα κοινωνικά προβλήματα και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στη διαχείριση και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.
Το επισημαίνω αυτό, γιατί συνεχίζω μια συλλογική προσπάθεια που είχαμε καταβάλει με το συνάδελφό μου και πρώην Υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο στο Υπουργείο μας, σε σχέση με την ανάδειξη των κοινωνικών προτεραιοτήτων και του κοινωνικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ιδιαίτερα στο θέμα των ναρκωτικών, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ιστορικά -και αυτό είναι κατανοητό- ανταποκρινόντουσαν με έντονο δισταγμό και σοβαρό προβληματισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα τα ναρκωτικά, εθεωρούντο στον ευαίσθητο, για την Εθνική Άμυνα, χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ως ένα θέμα ταμπού, το οποίο αντί να το αναδεικνύουμε, το κρύβαμε για λόγους εθνικής ασφάλειας και αξιόμαχου του στρατού μας. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον.
Όχι ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις, ακόμα και αντιστάσεις. Όμως τα προβλήματα τα αναδεικνύουμε, ακόμα και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για να μπορούμε να τα λύσουμε.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής μας πρωτοβουλίας και προσπάθειας, με υπεύθυνο από την πλευρά της Κυβέρνησης τον Υπουργό Υγείας τον κ. Λοβέρδο, συμμετέχει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αυτή την πραγματικά εθνικής εμβέλειας προσπάθεια.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσκληση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έχει την ευθύνη της οργάνωσης, διεύθυνσης και υποστήριξης αυτού του συλλογικού κυβερνητικού μας προγράμματος, ανταποκρινόμαστε με την ενεργό συμμετοχή των στρατιωτικών μας νοσοκομείων. Θα έχουμε την ευκαιρία απ’ την επόμενη βδομάδα, να ανακοινώσουμε και μια σειρά άλλων κοινών μας μέτρων, για τη στενότερη σύνδεση των στρατιωτικών νοσοκομείων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σήμερα όμως να μου επιτρέψετε να αναφερθώ αποκλειστικά στη συμμετοχή μας για τη δημιουργία Μονάδων για την υποκατάσταση των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά, οι οποίες δημιουργούνται στο πλαίσιο των στρατιωτικών νοσοκομείων.
 Στην περιοχή της Αθήνας συμμετέχουμε, με δύο στρατιωτικά νοσοκομεία, το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο της Πεντέλης που διαθέτει τις υποδομές και το στρατόπεδο Βαρίτη που είναι στην περιοχή του Γουδή, σε άμεση συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Πρόεδρό του κα Μένη Μαλλιώρη.  Διαθέτουμε ως Υπουργείο το επιστημονικό ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα τεθεί στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, έτσι ώστε να εκπαιδευτεί στη διαχείριση της διαδικασίας χορήγησης υποκαταστάτων των ναρκωτικών. Αυτά ως πρώτη φάση για την περιοχή της Αθήνας.
Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, συμμετέχουμε με τη δημιουργία Μονάδας στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ήδη, οι συνεργάτες του κ. Λοβέρδου έχουν επισκεφθεί όλους τους χώρους και είναι σε στενότατη καθημερινή συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη των Διευθύνσεων Υγειονομικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Επίσης, διαθέτουμε στο Υπουργείο Υγείας, το 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρειαστεί στο περιφερειακό επίπεδο η άμεση χρήση των υποδομών του.
Αυτό είναι ένας πρώτος κύκλος κοινωνικής συνεισφοράς και εθνικής ευθύνης, απ’ την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είμαστε έτοιμοι και έχω δώσει τις σχετικές εντολές στη στρατιωτική ηγεσία, για να ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος συμμετοχής Στρατιωτικών Νοσοκομείων.
Αγαπητέ φίλε Υπουργέ, θέλω να σε διαβεβαιώσω, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι δίπλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αυτή τη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη. Είμαι βέβαιος, ότι η μάχη αυτή αξίζει να δοθεί και πολύ περισσότερο να κερδηθεί.
Δεν επιτρέπεται σήμερα να βρισκόμαστε αφοπλισμένοι μπροστά σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Εμείς εξοπλιζόμαστε -και η παρουσία μου εδώ έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα- με όλα τα αναγκαία όπλα, ώστε να δώσουμε αυτή τη μάχη, αυτό το μετωπικό ολοκληρωτικό πόλεμο, κατά των ναρκωτικών, κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Και θα τον κερδίσουμε, σας διαβεβαιώνω.
Ευχαριστώ Ανδρέα, ευχαριστώ τους συνεργάτες σου, εύχομαι καλή δύναμη στην κοινή μας προσπάθεια και θα είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε, να σας συμπαρασταθούμε, να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτό το μεγάλο έργο που επιτελείτε. Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εμείς ευχαριστούμε πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες η Εκκλησία ανακοίνωσε μία Μονάδα Θεραπείας εξαρτημένων τοξικομανών. Ήθελα να ρωτήσω εάν πρόκειται για μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων; Και μια δεύτερη ερώτηση πάλι προς τον κ. Λοβέρδο, πώς ένα κόμμα που στηρίζει τα στεγνά προγράμματα βοηθάει το οργανωμένο έγκλημα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, σε ότι αφορά το πρώτο. Χθες, αγαπητέ υπουργέ, συναντήθηκα με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, και συζητήσαμε τη διάθεση της Εκκλησίας να συμμετάσχει στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Έχουν έναν χώρο και θέλουν να εγκαταστήσουν εκεί μια υποδομή και για τον λόγο αυτό έχουν στείλει στην Κύπρο, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει ένα πρόγραμμα εκεί, τους συνεργάτες τους προκειμένου να ενημερωθούν πως ακριβώς δουλεύουν στην Κύπρο για να δουλέψουν εδώ. Μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι και στεγνό, αλλά και χορήγηση θεραπείας με τις γνωστές ουσίες. Ακριβώς θα μπορώ να σας απαντήσω, όταν μου στείλει την αίτησή του. Προ ολίγου, ο Μακαριότατος επικοινώνησε μ’ εμάς, δηλαδή ο συνεργάτης του Πρωτοσύγγελος Γαβριήλ επικοινώνησε με τον κ. Χρήστου και δεν έχω ακριβώς την ενημέρωση του τι είπαν. Εγώ πάντως, έχω πει στον Μακαριότατο ότι όταν μας στείλει την αίτηση σε λίγες ώρες θα του απαντήσουμε καταφατικά. Ο Αρχιεπίσκοπος πίστευε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Η κα Μαλλιώρη μας ενημέρωσε ότι ο κ. Γείτονας το έχει ήδη φτιάξει από το 1996 και συνεπώς δεν χρειαζόμαστε νόμους, αλλά χρειαζόμαστε απλώς δράση.
Το δεύτερο που με ρωτάτε σχετίζεται με το πώς ένα κόμμα που υποστηρίζει τα στενά ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα ; Κανένα κόμμα δεν ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα. Τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι κόμματα ευθύνης και κανένα δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες τέτοιες και δεν διανοούμαστε εμείς να απευθύνουμε τέτοιες κατηγορίες, ειδικά δεν διανοούμαι εγώ που κατάγομαι πολιτικά από το χώρο αυτόν.
Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, διαγράψτε από το σκεπτικό σας ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Λέω όμως και υποστηρίζω, επειδή υπάρχουν απόψεις ότι το να μην δέχεσαι την άμεση δράση δι’ όλων των μέσων, δημιουργεί ευκολίες στο οργανωμένο έγκλημα, δεν το κάνεις γι’ αυτό. Η ελληνική κοινωνία που καθυστέρησε, τα πολιτικά κόμματα που καθυστέρησαν επί τρεις δεκαετίες, δεν το έκαναν επειδή ήθελαν να ευνοήσουν το οργανωμένο έγκλημα συνειδητά. Όμως η πολιτική τους, ήταν πολιτική η οποία διευκόλυνε το οργανωμένο έγκλημα αφού του χορηγούσε πελατεία. Όλοι φταίμε γι’ αυτό. Απλώς, τέσσερα από τα πέντε κόμματα είδαμε ότι πρέπει να πάμε αλλιώς, ένα δεν το βλέπει ακόμα, πιστεύω ότι θα το δει. Γιατί οι άνθρωποι καλοπροαίρετοι είναι κι αυτοί, δεν θέλουν να διατηρηθεί το πρόβλημα. Επειδή αυτό με ρωτήσατε σας δίνω την απάντηση για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.
Στη Βουλή είχα μία σύγκρουση με τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον κ. Χαραλάμπους, κυρίως όμως για τον τρόπο που εκφράζεται και ούτε στη σύγκρουση εκείνη που ήταν οξύτατη -και εγώ δεν διστάζω να κάνω συγκρούσεις- ούτε σε καμία άλλη το υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά υπονοούμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα ευνοεί, πώς να πω το οργανωμένο έγκλημα. Μακριά από εμάς αυτές οι σκέψεις, σεβόμαστε όλους τους πολιτικούς οργανισμούς επειδή το αξίζουν και όχι για λόγους καθωσπρεπισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα είναι στη διάθεση και πολιτών ή μόνο των στρατευμένων; Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο, πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσει αυτό να εφαρμόζεται και αν έχετε κάποια στοιχεία για τους εξαρτημένους στο στρατό, δηλαδή κάποιους αριθμούς να μας δώσετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θεωρώ το ερώτημά σας πάρα πολύ εύστοχο. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία συμμετέχουν σ’ αυτή την συλλογική προσπάθεια, όχι μόνο για να εξυπηρετήσουν στελέχη ή κληρωτούς, αλλά για να εξυπηρετήσουν την ελληνική κοινωνία, να βοηθήσουν τις ελληνικές οικογένειες, τους πολίτες, τα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα.
                        Η συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων, είναι βαθιά κοινωνική, που συνδέεται με την ελληνική κοινωνία και έξω από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
                        Να μου επιτρέψτε να επισημάνω δύο σημεία, τα οποία παρέλειψα στην αρχική μου παρέμβαση. Το ένα είναι η προληπτική πολιτική που ακολουθούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους χρήστες ναρκωτικών. Είναι μια πολιτική που χρονικά αναδεικνύεται και αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της παρουσίασης των νεοσυλλέκτων στα κέντρα κατάταξης, όπου εξειδικευμένες ομάδες επιστημονικού ιατρικού και ψυχιατρικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντοπίζει αυτές τις περιπτώσεις, για να μπορέσει να προσφέρει όλες τις δυνατές ιατρικές υπηρεσίες και την αναγκαία βοήθεια.
                        Έχουμε επίσης ένα σημαντικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εκφράζεται μέσα από Υπουργική Απόφαση για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, δηλαδή η θητεία γίνεται για τα παιδιά που είναι χρήστες ναρκωτικών 6 μήνες, εφ’ όσον δεχτούν να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης τα οποία χειριζόμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
                        Έχω τα πιο πρόσφατα ιστορικά στοιχεία σε σχέση με τους χρήστες ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και μπορώ να σας τα στείλω για να έχετε μια πλήρη ενημέρωση. Δεν κρύβουμε τίποτα.  Στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναδεικνύουμε τα προβλήματα για να μπορούμε να τα λύνουμε.
                        Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ταμπού σήμερα για την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία.
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Να το ξεκαθαρίσω. Υπάρχει μια Υπουργική Απόφαση πρόσφατη για μείωση της θητείας όσων παιδιών πηγαίνουν να καταταγούν και δηλώνουν ότι είναι εξαρτημένος χρήστης και άρα θέλουν αναβολή στράτευσης.
                        Αυτά τα άτομα θα τα υποδέχεται εξειδικευμένη ομάδα να τους δημιουργεί κίνητρο, ώστε αντί να πούνε, παίρνεις την αναβολή και ξαναγυρίζεις στην πιάτσα, να τους δημιουργείται κίνητρο να πηγαίνουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα, στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα, γιατί είναι μικρές οι ηλικίες αυτά τα άτομα τα οποία πηγαίνουν …
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μόνο στα στεγνά ;
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Κυρίως θα έχουν ένδειξη, εκτιμούμε ότι το 99% αυτών των ατόμων που ήρθε η μέρα της κατάταξης και λένε, θέλω αναβολή διότι είμαι εξαρτημένος είναι νέα άτομα. Άρα έχουν απόλυτη ένδειξη για στενά και εκεί θα προσανατολίζονται.
                        Και έχουμε ήδη συνεργαστεί με το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ» και τις Μονάδες του ΟΚΑΝΑ που κάνουν στεγνό πρόγραμμα, έτσι ώστε να απορροφούν όσα άτομα θελήσουν.
                        Ευελπιστούμε ότι ένα σημαντικό αριθμό απ’ αυτά τα άτομα δεν τα γυρνάμε πίσω στην πιάτσα μέσω της αναβολής, αλλά το προσανατολίζουμε στη θεραπεία. Όταν θα ολοκληρώσουν το θεραπευτικό, θα γυρίσουν στο στρατό και ελπίζω κ. Υπουργέ να είσαστε εκεί, ώστε να υποδεχτείτε τους πρώτους αποθεραπευθέντες που θα κάνουν εξάμηνη θητεία αντί για 9μηνη.
                        Τώρα πάμε για τα τρία νοσοκομεία, δύο στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη …
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συγγνώμη κα Μαλλιώρη. Αυτό έγινε, δεν θα γίνει. Είναι δημοσιευμένη η Υπουργική Απόφαση, θα σας την μοιράσω.
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Η Υπουργική έχει ήδη γίνει και στην επόμενη σειρά θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, στην επόμενη κατάταξη, θα δούμε ποια παιδιά δηλώνουν χρήστες για να πάρουν απαλλαγή, θα τους υποδεχτεί η ομάδα, θα τους προετοιμάσει κίνητρο σε όσους καταφέρουμε για στεγνό, ώστε να γίνει αυτή η διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μαλλιώρη συγνώμη, κρίνεται ότι η μείωση κατά τρεις μήνες μόνο, το 1/3 της θητείας ότι θα είναι επαρκές κίνητρο; Δηλαδή μήπως δεν θα είναι επαρκές; Θα κριθεί στην πράξη βέβαια, αλλά εσείς πώς το βλέπετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο ισχυρό κίνητρο. Θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί και είμαι σε συνεργασία με το συνάδελφό μου τον κ. Λοβέρδο να ξαναδούμε το θέμα.
                        Είμαστε ανοιχτοί στη διαχείριση, αντιμετώπιση και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, χωρίς να βάζουμε ως πρώτη προτεραιότητα τις στενά στρατιωτικές ή επιχειρησιακές μας ανάγκες.
                        Μπορούμε στη συνέχεια εφ’ όσον διαπιστωθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα να το ξαναδούμε. Είναι, όμως, ένα πρώτο σημαντικό βήμα ως κίνητρο, απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά. Θα δούμε πώς θα υλοποιηθεί και είμαστε εδώ ακόμα και να διορθώσουμε την απόφαση αυτή έως εκμηδένισης.
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Εγώ επιτρέψτε μου να πω πάνω σ’ αυτό, ότι μην εκπλαγούμε αν οι αποθεραπευμένοι ζητήσουν να κάνουν όλη τη θητεία. Θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, διότι θα είναι υγιείς, δεν θέλουν να είναι στιγματισμένοι, δεν θέλουν να πάρουν κανένα διαφορετικό χαρτί, θέλουν να είναι κινητοποιημένοι και να είναι πάλι ενεργοί πολίτες. Μπορεί να συμβεί κι αυτό.
                        Να τελειώσω όμως όσον αφορά τα τρία νοσοκομεία, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη συν η Λάρισα αν χρειαστεί δίνεται αποκλειστικά και μόνο για να απορροφήσουμε τη λίστα, είναι προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, άρα μας δίνεται ο χώρος και προσωπικό αφού θα εκπαιδευτεί στην προσπάθεια απορρόφησης της λίστας αναμονής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε να περιμένουμε …
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Άμεσα, το χρονοδιάγραμμα είναι όπως το έχει πει ο Υπουργός Υγείας, 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάμε Θεσσαλονίκη και με το στρατιωτικό, το 424. 16 Σεπτεμβρίου στην Αττική και με το Γουδί …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να μην είναι και στη λίστα;
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Πρέπει να βάλουμε μια ημερομηνία λίστας. Θα σας εξηγήσω και ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ερώτηση. Πρέπει να βάλουμε μία ημερομηνία λίστας, διότι τον τελευταίο μήνα με όλα αυτά που έχουν επικοινωνηθεί και ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, έχουμε συρροή ανθρώπων που κάνουν αιτήσεις. Είναι άνθρωποι που ήσαν στην πιάτσα, δεν είχαν κίνητρο να κάνουν μία αίτηση, διότι σου λένε θα περιμένω 7 χρόνια και 4 μήνες δεν έχει νόημα, είναι και η ψυχολογία των ανθρώπων αυτών λίγο πιο έτσι, ξέρετε, κάπως.
                        Τώρα όμως που βλέπουν και έχουν πειστεί ότι κάτι γίνεται, έχουμε συρροές και μπορώ να σας πω συγκεκριμένο νούμερο, έχω βάλει από χθες το Κέντρο που υποδέχεται τις αιτήσεις να μου βγάλει μέσα στον Αύγουστο πόσες καινούργιες αιτήσεις γίνανε και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
                        Αρκεί να σας πω, ότι στη Θεσσαλονίκη είχαμε 848 αιτήσεις και έχουν γίνει 1.000 τον τελευταίο 1,5 μήνα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λίστα δεν έχει τέλος. Άρα πρέπει, εμείς μιλάμε για τα 7.000 άτομα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να δώσω και μια πολιτική απάντηση. Κοιτάξτε τώρα ποιος είναι ο πολιτικός στόχος. Η πολιτική στοχοθεσία είναι τέλος Νοεμβρίου να μην υπάρχει λίστα των 7.000, των επιπλέον, των οτιδήποτε. Και με τον κ. Τιμοσίδη τώρα που έχουμε και αρωγό άλλο συνάδελφο, άμεσο αρωγό με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πολλαπλασιάζονται και οι ελπίδες μας και αυξάνεται και η πίστη μας ότι θα το πετύχουμε αυτό. Εμείς θέλουμε τέλος Νοεμβρίου να μην υπάρχει λίστα. Πιέζουμε με τρόπο αφόρητο σε αυτή την κατεύθυνση. Επιβλέπουμε οι ίδιοι οι υπουργοί τις Μονάδες. Αίρουμε, όχι και με τόσο κομψό τρόπο, δυστροπίες, αναστολές, αναβλητικότητες, δυσκολίες, γιατί υπάρχουν και δυσκολίες. Και θα το πετύχουμε. Το χρωστάμε απέναντι στους ανθρώπους. Σας έχω πει, μάλλον το έχω πει εν συνεδριάσει με τους Δημάρχους, για την επιστολή των ασθενών, των απεξαρτουμένων, των θεραπευομένων που μου έχουν στείλει και μου έχουν πει ότι κάθε μέρα που καθυστερείτε χάνεται και ένας άνθρωπος. Στον πρόλογό του ο Υποδιοικητής του ΟΚΑΝΑ, ο κ. Γαζγαλίδης, αναφέρει την περίπτωση εξαρτημένου ασθενούς, που όταν τον πήραν τηλέφωνο μετά από τα παρακαλετά της οικογένειάς του, γιατί είχε καταφέρει να ενταχθεί σε μια λίστα, σας μιλάω για τις αρχές της δεκαετίας, είχε πεθάνει.
Η αναλγησία της ελληνικής κοινωνίας έλαβε τέλος και αυτό που κάνουμε εμείς στο υπουργείο Υγείας, αγαπητέ Πάνο, το έχουμε τόσο πολύ προβάλει, ώστε να φτάσει στην τελευταία οικογένεια που έχει τέτοιο πρόβλημα η είδηση. Όταν ξεκινάγαμε και μας έλεγε ο Μπουτάρης ότι έχετε 7.000, αλλά δεν σας το έχουν δηλώσει όλοι για τους λόγους που είπε η κα Μαλλιώρη, είχε δίκιο, γιατί ήξερε τι έλεγε. Να που είχαμε μια αύξηση 150 ατόμων επειδή συνεδριάσαμε στη Θεσσαλονίκη δύο φορές για το θέμα αυτό. Μου έλεγαν, γιατί συνεδριάζεις στη Θεσσαλονίκη ; Πού θα πάω ; Στον Πειραιά θα πάω, στη Θεσσαλονίκη θα πάω, στην Αθήνα θα πάω. Από εδώ φεύγει το μήνυμα. Από εδώ ακουγόμαστε. Απορώ με τη σειρά μου – και κλείνω – πως τόσα χρόνια περιμέναμε να κάνουμε αυτό. Απορώ. Απορώ γι’ αυτούς που κάθισαν στην καρέκλα μου. Απορώ. Αυτά, τέλος. Και όταν πιέζουμε με τρόπο, όχι και τόσο κομψό, και υπερβαίνουμε όλες τις επιστημονικές και κομψότερες διοικητικές απόψεις περί μιας πιο συγκρατημένης αισιοδοξίας, εμείς το κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί εμείς δεν είμαστε καλοί επίσης επιστήμονες. Εμείς δίνουμε την μάχη της συμφοράς εδώ. Έχουμε 7.000 φαμίλιες. Έχουμε, 7.000 υποψήφια θύματα. Έχουμε την εικόνα με την οποία συναντιόμαστε όλοι όσοι εργαζόμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Και εγώ δεν εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας τώρα που έγινα υπουργός. Η δουλειά μου, η απασχόλησή μου ήταν απ’ την αρχή, εδώ και 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Το έχω δει το φαινόμενο πως αναπτύχθηκε. Τέλος. Φτάνει πια. Μέχρις εδώ. Και πάλι αισθάνομαι την υποχρέωση να υπογραμμίσω τον ρόλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μπήκε μόνο του σε αυτό το παιχνίδι της συμμετοχής του στρατού στα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Δεν τον πιέσαμε, ούτε ο Πρωθυπουργός πίεσε τον Υπουργό, ούτε η ελληνική κοινωνία κοίταγε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και περίμενε απ’ αυτόν και αυτός αναγκάστηκε.
Ο υπουργός μόνος του είπε ότι τα νοσοκομεία μας θέλω να συμμετάσχουν. Και έτσι δημιουργείται και ο όρος μιας οιονεί, χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη τυπική, μιας λειτουργικής συνένωσης των δυνάμεών μας. Δε χρειάζεται να τις ενώσουμε αυτές τις δυνάμεις κάτω απ’ την ίδια σκέπη. Καλώς έχει ο στρατός τα νοσοκομεία του, γιατί έχει και ειδικούς λόγους να τα έχει. Αλλά λειτουργικά πρέπει να συναντηθούν. Και αυτό το θέμα είναι χαρακτηριστικό και καλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία γρήγορη απάντηση. Μάλλον όμως θα σας ιντριγκάρω φοβάμαι με την ερώτησή μου. Τα κόμματα της Αριστεράς λένε ότι με αυτό το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, χρήσης μεθαδόνης απ’ τα κρατικά νοσοκομεία, ουσιαστικά το κράτος μαστουρώνει τους νέους. Ποιος είναι ο αντίλογος σε αυτή την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό δεν το υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουράκης που ήρθε εξέφρασε παραπλήσια άποψη με τη δική μας. Αυτό το υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και όχι με τον τρόπο το βαρύ που το λέτε, αλλά εν πάση περιπτώσει το επιχείρημα είναι αυτό που λέτε.  Απαντάμε με αυτό που είπα πριν. Ως πότε αυτού του είδους οι αγκυλώσεις θα μας κρατάνε πίσω, με μία πληγή να αιμάσσει καθημερινά, να χάνονται άνθρωποι επειδή εμείς σκεφτήκαμε και έτσι δημιουργήθηκαν οι αγκυλώσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Απαντάμε στο ότι καθίστε εσείς να κοιτάτε το πρόβλημα, εμείς θα το λύσουμε. Δεν εκριζώνουμε το αίτιο με αυτό τον τρόπο. Ούτε και με τη στεγνή θεραπεία εκριζώνουμε το αίτιο. Το αίτιο που οδηγεί τους ανθρώπους στα ναρκωτικά είναι άλλο. Είναι βαθύ. Είναι κοινωνικό. Είναι συνυφασμένο με τις κοινωνίες μας, οι οποίες πάσχουν από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, μία κορυφαία των οποίων είναι η ψυχική υγεία, οι ψυχικές ασθένειες. Οι κοινωνίες μας δεν πάσχουν από μεταδιδόμενες ασθένειες όπως οι κοινωνίες του Τρίτου Κόσμου. Εμείς πάσχουμε από τις μη μεταδιδόμενες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να βρείτε τα ναρκωτικά που συνδέονται πια αναπόσπαστα με τις κοινωνίες αυτές. Εμείς εδώ δεν κάνουμε κοινωνιολογία όμως, εμείς κάνουμε ιατρική αντιμετώπιση, δύο υπουργεία μαζί με τις δομές τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, είναι πάρα πολλοί που βλέπουν μία αντίφαση στην πολιτική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά. Από τη μία παλεύετε να μειώσετε τη λίστα και από την άλλη αποποινικοποιείται η χρήση. Φοβόσαστε ότι με μια τέτοια ενέργεια θα αυξηθούν αυτοί που ενδεχομένως να θέλουν να ξεκινήσουν τα ναρκωτικά και ουσιαστικά να καταργηθεί η προσπάθειά σας;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αν θέλει να τοποθετηθεί. Εγώ θέλω. Είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης από τη δεκαετία του ’90. Γράφω συνεχώς υπέρ αυτής της πολιτικής. Συγγένεψα με τον Γιώργο Παπανδρέου, πριν καν τον γνωρίσω, απ’ αυτό το θέμα. Τον θεωρώ έναν πολύ προοδευτικό άνθρωπο σε ότι αφορά αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και με εκφράζει απόλυτα η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεν πιστεύω ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού. Πιστεύω ότι η μυθοποίηση έχει δημιουργήσει στην αύξηση του αριθμού των χρηστών. Αυτό το πιστεύω και το πιστεύω βαθύτατα.
Επίσης, όταν λέω ως υπουργός Υγείας ότι ο εξαρτημένος είναι άρρωστος, το εννοώ. Αν μπορέσουμε και περάσουμε αυτή την εικόνα στα νέα παιδιά, θα δημιουργήσουμε και κάποια αναχώματα. Όχι τα ικανότερα των αναχωμάτων, αλλά κάποια αναχώματα. Αυτός αρρωσταίνει, τα νοσοκομεία σε παραλαμβάνουν μετά. Δεν θεωρώ άλλωστε και σκαλοπάτι τη χρήση των ελαφρών ναρκωτικών σε σχέση με τα βαρέα. Δεν το θεωρώ σκαλοπάτι. Αυτός είναι ένας μύθος. Έχουμε χάσει το παιχνίδι της επαφής με τους νέους και τα λέμε αυτά. Αυτά είναι κουβέντες των ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα. Όποιος ξέρει πως ακριβώς σκέφτεται ένας νέος άνθρωπος, για κάποιους λόγους καταλαβαίνει ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα.
Για να μη μακρηγορώ, πιστεύω απόλυτα στην αποποινικοποίηση. Απόλυτα. Μάλιστα η Ελλάδα άργησε να περάσει σε αυτό το σχέδιο νόμου που διαμορφώνεται, ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να δώσουμε μία συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όταν ολοκληρώσει τη δουλειά του, θα το κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψή σας εκτός από τη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά, η «Κίνηση Πολιτών» ζητάει να κλείσει – ίσως η κα Μαλλιώρη το γνωρίζει καλύτερα – η Μονάδα στην Καποδιστρίου. Αν υπάρχουν κάποιες σκέψεις να μας πείτε γι’ αυτό το θέμα και ποια είναι τα πέντε καινούργια νοσοκομεία που θα συνεισφέρουν στη Θεσσαλονίκη και πόσους ασθενείς μπορούν να καλύψουν.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταρχάς για την Μονάδα στην Αθήνα σας λέω, ναι είναι στις προθέσεις μας να κλείσει και αυτή, αλλά δεν δεσμεύομαι για την ημερομηνία όπως δεσμεύτηκα για τον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά γιατί δεν το έχουμε ακόμη κουβεντιάσει με την κα Μαλλιώρη και δεν έχουμε δει πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα. Θα πάει στα νοσοκομεία από την 16η Σεπτεμβρίου και μετά θα δούμε και για την Καποδιστρίου. Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι καινούργιες Μονάδες στο Ιπποκράτειο, καινούργια Μονάδα στον Άγιο Δημήτριο, καινούργια Μονάδα στον Απόστολο Παύλο, διεύρυνση των ασθενών που θεραπεύονται στο Παπανικολάου, διεύρυνση των ασθενών που θεραπεύονται στο ΑΧΕΠΑ. Και το Στρατιωτικό το 424 που ο κ. Υπουργός προσέθεσε τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καμία. Κανένας. Πέρσι η Ελλάδα ταξίδευε αλλού. Εμείς, οι του δημοσίου με ένα εκατομμύριο υπαλλήλους που ταλαιπωρούν άλλα δέκα εκατομμύρια Έλληνες, δεν διανοούμεθα να μιλήσουμε για προσλήψεις. Για μετατάξεις θα σας έλεγα ναι, να το δούμε, αλλά αυτό είναι συνολικότερο κυβερνητικό θέμα. Εγώ το ζητάω, ως υπουργός Υγείας, διαρκώς να μεταταγεί το προσωπικό και να μην κάνουμε νέες προσλήψεις. Όποιος μου λέει εμένα προσλήψεις πλην νοσηλευτών που εκεί χρειαζόμαστε, μου εκφέρει εχθρικό λόγο. Το λέω όχι για σας, προς Θεού. Το λέω για τα νοσοκομεία, για το χώρο της Υγείας και για την αντιπολίτευση. Μια χώρα με υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών νομιμοποιείται να λέει χωρίς να κοκκινίζει ότι θέλει προσλήψεις ; Τι προσλήψεις να θέλει ; Σε καμία, μα σε καμία, μα σε καμία περίπτωση. Για το 2012 που θα έχουμε δει τις ανάγκες, για το ’12 εκεί που θα πούμε κάποιους νοσηλευτές, γιατί για γιατρούς δεν θα πούμε, μπορούμε να δούμε κάποιον ψυχολόγο, δηλαδή ο ΟΚΑΝΑ που πιστοποιεί όλη αυτή τη λειτουργία, θα καταλάβει στο μέτρο της λιτότητας που η χώρα περνά, τι θα μπορέσει να μας πει ευπρόσωπα και εμείς τι θα μπορέσουμε ευπρόσωπα να ικανοποιήσουμε κοιτώντας τον Έλληνα πολίτη στα μάτια. Ένα εκατομμύριο υπάλληλοι που ταλαιπωρούν 10 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Όχι πια. Φτάνει.
Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Να είστε καλά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ ευχαριστώ.


Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ολόκληρη η συνέντευξη Μπεγλίτη, Λοβέρδου για το πρόγραμμα μεθαδόνης
Ολόκληρη η συνέντευξη Μπεγλίτη, Λοβέρδου για το πρόγραμμα μεθαδόνης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEAQRuFvRa3APKLdQl_Wxt-9uk2pFEhyphenhyphen7OKlhfGrGaZJwp3k7RS4qK76sTAmr3ufyccBi9ZdtOifGybT4bFDFmf9bCDQcwUusHNh10CKRfLtU6Tcqi3sxfpU3hXRy_O6nVStmT9k3pAkY/s400/loverdos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEAQRuFvRa3APKLdQl_Wxt-9uk2pFEhyphenhyphen7OKlhfGrGaZJwp3k7RS4qK76sTAmr3ufyccBi9ZdtOifGybT4bFDFmf9bCDQcwUusHNh10CKRfLtU6Tcqi3sxfpU3hXRy_O6nVStmT9k3pAkY/s72-c/loverdos.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2011/08/blog-post_25.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2011/08/blog-post_25.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy