ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ “ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡ...
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ κ. ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ
ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ “ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
& ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΜΗ
- Είναι αλήθεια ότι τέτοιες δηλώσεις, αν έχουν γίνει, ουσιαστικά εγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, του κράτους, της εθνικής υπερηφάνειας, θα έλεγα, κάθε χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί η χώρα, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει εκχωρήσει οικειοθελώς ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας, προκειμένου, σε συνεργασία και συνεννόηση με τα άλλα κράτη, να λύσουμε κοινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλήματα, από την άλλη πλευρά όμως παραμένει πάντα αυτή η κόκκινη γραμμή σε σχέση με ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά για ένα κράτος. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσον επιβεβαιώνεται, αν ζήτησαν συνεννόηση και συναίνεση, εγγράφως από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
- Είναι πάρα πολύ σοβαρό αυτό, δεν μπορεί να το δεχθεί από κανένα πολιτικό κόμμα.
- Πολλές φορές, για λόγους σκοπιμότητας κυρίως, παίζουμε και με τις λέξεις. Θεωρώ, κατ΄ αρχήν, αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας με τις αναφορές τους στην εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Αυτό ενδιαφέρει περισσότερο, γιατί απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω τι εννοούν οι Ευρωπαίοι, θα σας πω τι εννοούμε εμείς. Δε θέλουμε συνευθύνη, δε θέλουμε εγκλωβισμό των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στα σχέδια ή στις πολιτικές της Κυβέρνησης. Θέλουμε μια ανάληψη εθνικής ευθύνης κατ΄ αρχήν. Θέλουμε μια συνεννόηση σε ορισμένες βασικές προτεραιότητες και σε ορισμένους βασικούς οικονομικούς προσανατολισμούς, μια υποστήριξη. Το τι μορφή αυτό θα πάρει μπορούμε να το δούμε τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και εκτός Βουλής, μια συνεργασία των κομμάτων, κρατώντας ο καθένας τις επιμέρους ενστάσεις, προβληματισμούς και τις θέσεις του.
- Οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, εφόσον, όπως σας είπα, έχουν γίνει, είναι μια μορφή πίεσης, εξαναγκασμού, εκβιασμού. Εγώ θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος, παρά τη δύσκολη συγκυρία, αυτόν τον τρόπο επιβολής πρέπει να τον αποκρούσουμε, γιατί έχουμε να διαχειριστούμε την ελληνική κοινωνία, έχουμε να διαχειριστούμε σύνθετα προβλήματα και μια τέτοια έξωθεν επιβολή θα δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις. Θα αποσταθεροποιήσει το έδαφος, παρά θα το σταθεροποιήσει και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών
- Θεωρούμε ότι οι εκλογές σε αυτή την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, απλώς θα βαθύνουν τα προβλήματα.
- Εσωτερικά η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως φαίνεται πολλές φορές ή έτσι όπως εισάγεται η εικόνα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τα προβλήματά μας, έχουμε τις καθυστερήσεις μας, όμως δεν σερνόμαστε.
- Κάνουμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι λαοί δε κουμαντάρονται έτσι, δεν μπορείς να ακολουθήσεις μια γραμμική πορεία, πολύ περισσότερο, να την επιβάλεις σε μια κοινωνία, όταν τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, αυτή η κοινωνία έμαθε πολλές φορές να ζει μέσα σε μια αμεριμνησία και σε μια ψευδαίσθηση. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να συγκρουστούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Εκεί υπάρχουν και ορισμένες καθυστερήσεις. Έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, έχουμε συνείδηση της ευθύνης μας, θεωρούμε ότι εκλογές σε αυτή τη συγκυρία θα οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερα προβλήματα, θα βαθύνουν τα αδιέξοδα για τη χώρα, ενδεχομένως να πάμε σε μια πολιτική αστάθεια που θα ήταν καταστροφική. Εφιαλτικό σενάριο για την πορεία της χώρας μας.
Για τη συναίνεση με τη Ν.Δ.
- Αυτό είναι μέρος του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού. Εμείς σεβόμαστε τις ενστάσεις και την κριτική. Δε σεβόμαστε τη ρητορική και τις σκοπιμότητες που υπέκρυβε αυτή η αντιμνημονιακή ρητορική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλλά θεωρούμε σήμερα, ότι υπάρχει έδαφος συνεννόησης κυρίως με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τον κ. Σαμαρά στη βάση και των ιδεών και των προτάσεων που πρόσφατα ανέδειξε με το Ζάππειο ΙΙ. Υπάρχουν ορισμένες επιμέρους προτάσεις που, είτε έχουν ενσωματωθεί στο μέχρι σήμερα πρόγραμμά μας, είτε πρόκειται να ενσωματωθούν στο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Υπάρχουν και άλλες οι οποίες πραγματικά θα οδηγούσαν σε νέο αδιέξοδο. Βλέπετε λοιπόν, ότι η υποδοχή των προτάσεων του κ. Σαμαρά από την Κυβέρνηση ήταν μια ρεαλιστική υποδοχή, μια υπεύθυνη στάση της Κυβέρνησης και θα θέλαμε το ίδιο κι από την πλευρά και του κ. Σαμαρά και του κόμματός του.
Για την πιθανότητα πρόσθετων μέτρων
- Μέτρα από μέτρα έχουν μεγάλη διαφορά. Εμείς λέμε όχι σε νέα οριζόντια μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων. Θεωρούμε ότι θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Δεν το υποστηρίζουμε, δεν πρόκειται να το ενσωματώσουμε στο τριετές πρόγραμμα. Αντίθετα, μέτρα σημαίνει επίσης συνέχιση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιση ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος με πρακτικούς όρους, με αποφασιστικότητα, με τόλμη, με συνέπεια στην υλοποίησή του. Τώρα μιλάτε για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν πρόκειται για απολύσεις. Αντίθετα όταν κάποιος ολοκληρώνει τον εργασιακό του βίο και συνταξιοδοτείται, αυτή η σχέση του ένα προς πέντε, πρέπει να διατηρηθεί και πρέπει κατά την άποψή μου να διευρυνθεί. Δηλαδή θα συνταξιοδοτείται ή θα αποχωρεί εθελουσίως ο εργαζόμενος και δε θα αναπληρώνεται η θέση του. Αυτό δεν είναι απόλυση.
Για τις μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ
- Υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δε θα ανανεώνονται και δεν ανανεώνουμε αυτές τις συμβάσεις. Υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωση κενών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα από τον εξορθολογισμό των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης. Υπάρχουν διαδικασίες μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού σε υπηρεσίες που είναι ελλειμματικές σε προσωπικό. Υπάρχει μια σειρά από τρόπους για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δημοσίους υπαλλήλους. Θέλω να πω και πάλι ότι δεν πρόκειται για απολύσεις, πρόκειται για μια ανακατανομή, για έναν εξορθολογισμό.
- Σας είπα πως εμείς εννοούμε τη μείωση. Τη μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κατ΄ αρχήν απολύσεις δεν μπορεί να γίνουν, συνταγματικά δεν μπορεί να γίνουν απολύσεις. Και δεν έχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε απολύσεις, δε θα πάμε σε ένα κυνήγι μαγισσών παρά τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε.
Για το ενιαίο μισθολόγιο
- Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις, το λέει και ο Πρωθυπουργός κατηγορηματικά.
- Το νέο μισθολόγιο κατά την άποψή μου θα φέρει μια δικαιοσύνη στο μισθολογικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ανεπίτρεπτο εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα, προσφέροντας την ίδια εργασία, να έχουν διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς. Όλοι νομίζω γνωρίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων θέλετε να τις πείτε; Το δέχομαι απόλυτα, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς αδικίας. Εγώ θα σας πω ένα παράδειγμα, επειδή μιλάτε για το ενιαίο μισθολόγιο. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πολιτικό προσωπικό είναι από τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα ανέβει ο μέσος μισθός, αλλού θα κατέβει. Είναι δυνατόν προνόμια σε ορισμένα επιμέρους Υπουργεία να συνεχιστούν;
- Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τελείως διαφορετική. Δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Το ειδικό μισθολόγιο θα παραμείνει για το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το έχουμε πει ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ενιαίο μισθολόγιο θα αφορά μόνο το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για τη μείωση του ελλείμματος
- Έχουμε καθυστερήσει και πρέπει να επιταχύνουμε για τις ΔΕΚΟ. Πρέπει να πάμε σε κατάργηση άχρηστων οργανισμών, σε συγχωνεύσεις οργανισμών, αυτό που λέμε νοικοκύρεμα και εξορθολογισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
- Υπάρχουν προβλήματα στη Δημόσια Διοίκηση, αυτά προσπαθούμε να λύσουμε. Υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αυτό προσπαθούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο και πιο παραγωγικό τρόπο. Ανάλογα με το εργασιακό καθεστώς που έχουν, ανάλογα με το συμβατικό τους καθεστώς. Από κει και πέρα δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης. Να σας παρακαλέσω να μην παίζουμε με τις λέξεις και δημιουργούμε ένα κλίμα ανασφάλειας και φοβίας στους υπαλλήλους. Σας είπα μια σειρά τρόπων καλύτερης αξιοποίησης του προσωπικού.
Για τις περικοπές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- Κάναμε γενναίο εξορθολογισμό στις αμυντικές μας δαπάνες και στο λειτουργικό σκέλος και στο σκέλος των αμυντικών εξοπλισμών. Το Υπουργείο Άμυνας έχει συνεισφέρει πάρα πολύ σημαντικά και στη δημοσιονομική εξυγίανση και βεβαίως τώρα συνεισφέρουμε στην υλοποίηση του Τριετούς Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
- Υπάρχει η οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, που ακολούθησε το γενικό ρεύμα με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησής μας. Από κει και πέρα όμως οι λειτουργικές δαπάνες εξορθολογήθηκαν, μειώθηκαν, και το πιο σημαντικό, που είναι πρωτόγνωρο για την ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρήσαμε σε σημαντική μείωση των αμυντικών εξοπλισμών και αυτό, για να μην φοβίσει πολλούς ακροατές μας, χωρίς να επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρχε χώρος και υπάρχει χώρος να προχωρήσουμε περαιτέρω σε περικοπές δαπανών κι αυτό είναι πολύ σημαντικό κι ως μήνυμα από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για την λειτουργία της Κυβέρνησης
- Αφού με πάτε στο “ποδοσφαιρικό γήπεδο”, να το πω ποδοσφαιρικά. Υπάρχουν μερικές φορές και ατομικές προσπάθειες που είναι εκτός κυβερνητικού πλάνου, εκτός πλάνου προπονητή. Από αυτή την πλευρά πιστεύω, ότι μόνο μέσα από ένα συλλογικό παιχνίδι με στέρεη ομάδα, ομάδα γροθιά, μπορούμε να προχωρήσουμε. Δηλαδή αν ο καθένας ακολουθήσει το πλάνο του μέσα στο γήπεδο, είμαστε τελειωμένοι, να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας.
- Επειδή γνωρίζω από μέσα το κυβερνητικό έργο, η προσπάθειά μας ήταν τεράστια και νομίζω ότι η ιστορία σε αυτό θα μας δικαιώσει. Σε 19 μήνες έγιναν πράγματα που δεν έχουν γίνει 40 χρόνια στη χώρα.
- Ξέρετε, πολλές φορές προσεγγίζουμε τις πολιτικές εξελίξεις με παλιά εργαλεία. Σήμερα οι 19 μήνες είναι ένας τεράστιος χρόνος, ο πολιτικός χρόνος είναι τρομακτικά συμπυκνωμένος, δεν ακολουθούμε τον συμβατικό εκλογικό ή πολιτικό χρόνο. Οι 19 μήνες, είναι μήνες που έχουν συνταράξει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
- Η τρόικα με μια περισσότερο τεχνοκρατική και λιγότερο δυστυχώς πολιτική προσέγγιση, προσπάθησε να επιβάλει λύσεις οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν κι αυτό το βλέπουμε, στην καθημερινή διαχείριση των κυβερνητικών πραγμάτων. Και αντιλαμβάνομαι πως το παραδέχεται αυτό η τρόικα. Εξάλλου τι άλλο από παραδοχή δεν ήταν ότι στις 11 Μαρτίου, μέσα από τη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δέχθηκαν κατ΄ αρχήν τη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και φτάσαμε το 2023 για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων; Δέχθηκαν τη μείωση του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα κι αυτό είναι μια ομολογία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης από την πλευρά μας, αλλά συγχρόνως και μια ομολογία δική τους, σχετικής τουλάχιστον, για να μη πω απόλυτης αποτυχίας στο πως έβλεπαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα κι αυτό νομίζω είναι ένα κρατούμενο, ένα κεκτημένο, το οποίο χρησιμοποιούμε και αξιοποιούμε και στην τωρινή διαπραγμάτευση.
Για το θέμα των υποβρυχίων
- Δεν έχουμε όλα τα στοιχεία, εξάλλου δεν είναι αυτός ο ρόλος μας του Εισαγγελέα ή του Αστυνομικού. Εμάς η ευθύνη μας είναι να δώσουμε ότι στοιχεία διαθέτουμε από το παρελθόν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στο ΣΔΟΕ, όπως και το κάναμε, καθώς και στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής η οποία συστάθηκε για την περίοδο 2000-2002, για την περίοδο της Υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου.
- Δεν προσπαθώ να μεταφέρω στο όνομα της υπεράσπισης της παράταξής μας, την ευθύνη μόνο σε ένα πρόσωπο. Στο χώρο των αμυντικών δαπανών, μεταπολιτευτικά υπήρχε μια ένοχη σιωπή όλων, μια να το πω εντός εισαγωγικών «συνενοχή» για να μην παρεξηγηθώ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, οι αμυντικοί εξοπλισμοί ήταν ένα ταμπού. Ήταν έξω από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θυμάστε ότι, όλοι ψηφίζαμε με κλειστά μάτια. Όλοι μας, είτε ήμασταν στην Αντιπολίτευση, πολύ περισσότερο στην Κυβέρνηση, τις αμυντικές δαπάνες τις υπερψηφίζαμε με κλειστά τα μάτια, χωρίς έλεγχο. Σήμερα διαμορφώσαμε κάποιους νέους θεσμούς, έχουμε κάνει μια θεσμική και πολιτική τομή σε σχέση με το παρελθόν.
- Βλέπουμε λοιπόν ότι είχαμε υψηλά ποσοστά ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες. Υπήρχε επίσης κακοδιαχείριση στο χώρο των αμυντικών δαπανών, υπήρχε μια αντίληψη λανθασμένη για την εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας. Υπήρξαν αγορές αμυντικών εξοπλισμών που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας.
- Εγώ πιστεύω ότι η συντεταγμένη δικαιοσύνη πρέπει να φερθεί με μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτά τα θέματα. Νομίζω στην τελευταία περίπτωση είχαμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, να το πω πιο χοντρά είχαμε το πέταγμα της μπάλας στο γήπεδο της Βουλής, ενώ ήταν μια υπόθεση που έπρεπε να τη διερευνήσει και να την ολοκληρώσει η δικαιοσύνη.