Την παύση της στρατιωτικής άσκησης που διεξάγεται για πρώτη φορά στην περιοχή τους, ζητούν οι κάτοικοι του χωριού Σιδηρούντα στη Δυτική ...
Την παύση της στρατιωτικής άσκησης που διεξάγεται για πρώτη φορά στην περιοχή τους, ζητούν οι κάτοικοι του χωριού Σιδηρούντα στη Δυτική Χίο.οι κάτοικοι του μικρού χωριού με έκπληξη είδαν το πρωί της Δευτέρας, άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα και δυνάμεις πεζικού να «καταλαμβάνουν» την περιοχή «Τηγάνι».
Προφανώς η Στρατιωτική Διοίκηση Χίου επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο, με δεδομένο ότι λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων του τέως Δήμου Μαστιχοχωρίων δεν λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια το πεδίο βολής στα Κάτω Φανά της νότιας Χίου.
Η απόφαση αυτή όμως πέρασε απαρατήρητη με αποτέλεσμα το μεσημέρι της Δευτέρας αντιπροσωπεία της κοινότητας επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη όπου και ζήτησαν να σταματήσουν οι ασκήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν όλη την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη NATURA και περικλείεται από αρχαιολογικά μνημεία.
Περιβαλλοντική καταστροφή και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από στρατιωτική άσκηση στη Χίο
Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του αλλά και με επιστολή προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Όπως αναφέρει λόγω της στρατιωτικής άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά «με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο».
Αναλυτικά το ΙΘΠ "Αρχιπέλαγος" αναφέρει:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλούνται τα ήδη επιβαρυμένα αλιευτικά πεδία στη ΒΔ Χίο. Αιτία η στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά που ξεκίνησε σήμερα το πρωί - 11/4/2011 - , στην περιοχή Σιδηρούντα, της ΒΔ Χίου, από χερσαίες μονάδες του στρατού ξηράς. Η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη, ενώ οι εκρήξεις που σημειώνονται από το πρωί έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων που βλέπουν να καταστρέφονται τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία και να πλήττονται παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα.
Το Αρχιπέλαγος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κατοίκους της περιοχής και από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για τις συνέπειες της συγκεκριμένης στρατιωτικής δραστηριότητας και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την παύση της άσκησης.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση:
- η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών γίνεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
- Προκαλείται σημαντική καταστροφή σε ένα ζωτικό αλιευτικό πεδίο και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
- Γίνεται διασκορπισμός βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας την υγεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των θαλάσσιων ειδών.
Υπογραμμίζουμε ότι η όλη διαδικασία αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, ενώ έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των παραγωγικών οικοσυστημάτων της παράκτιας ζώνης, αλλά και της δημόσιας υγείας.
Η δεδομένη κατάσταση προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης, ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντιβαίνει σε σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταγή είχε εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ με αφορμή τις ενέργειες του Αρχιπελάγους και κατοίκων των ΒΑ Δωδεκανήσων για την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις βραχονησίδες Άνυδρο & Πετροκάραβο τον Οκτώβριο του 2005. (Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έπειτα από επίσημη παραδοχή του ΓΕΝ το 2003, είχε γίνει χρήση 20.000 βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, σε ασκήσεις στο Αιγαίο. Τα βλήματα αυτά αποτελούσαν δωρεά του αμερικάνικου στρατού, τα οποία σύμφωνα με δήλωση του ΓΕΝ τα χρησιμοποίησαν αγνοώντας την τεράστια επικινδυνότητα του υλικού…).
Δυστυχώς, εν έτει 2011 - και με βάση την κατάσταση που βιώνει η χώρα - η προστασία και ανάδειξη της ελληνικής βιοποικιλότητας που αποτελεί και την πλουσιότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όφειλε να αποτελεί μοχλό και αφετηρία ανάπτυξης. Αντί αυτού συνεχίζει να πλήττεται από μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και αντιλήψεις.
Για το Αρχιπέλαγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας