Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης προχώρησε σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας το στόχο της κυβέ...
Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης προχώρησε σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας το στόχο της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές μέχρι τις αρχές του 2012
Η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Θεωρούμε το χρέος μας πλήρως βιώσιμο» και επανέλαβε τον στόχο για έξοδο στις αγορές μέχρι τις αρχές του 2012.
Όσο για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τα νοικοκυριά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
«Αυτή η συζήτηση δεν εξυπηρετεί καθόλου τις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Η πρόταση αυτή πιθανότατα μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει. Δεν θα μπω να αξιολογήσω ούτε τι επιθυμούν, ούτε τι ακριβώς επιχειρούν οι συνάδελφοι, οι οποίοι τοποθετούνται, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο τοποθετούνται.
Η χώρα δεν έχει καμία ωφέλεια από το να προχωρήσει σε μία επιλογή που συνιστά το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έκριναν στο παρελθόν ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους πάνω στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχει μία εσωτερική αντίφαση σε αυτή την πρόταση και αυτή η αντίφαση επεκτείνεται και στην υπόθεση των τραπεζών».
Στο μεταξύ, οι φήμες περί αναδιάρθρωσης έστειλαν σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τόσο τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα, όσο και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, τα CDS ενισχύονταν νωρίτερα στις 1.275 μονάδες, ενώ η απόδοση τους αυξήθηκε στο 19,95%. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund διευρυνόταν πάνω από τις 1.150 μονάδες βάσης.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=62951170