Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσσο η παραχώρηση στην Ελλάδα των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams από τα αποθ...
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσσο η παραχώρηση στην Ελλάδα των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού ως απάντηση στην ελληνική LoR, αναφέρουν πηγές του ΓΕΣ. Εν συνεχεία θα μεταβούν στις ΗΠΑ αξιωματικοί των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και Τεχνικού για να επιλέξουν τα άρματα ανάμεσα σε περίπου 1.000 μονάδες που έχουν αποσυρθεί την τελευταία πενταετία και εξακολουθούν να αποσύρονται.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα άρματα είναι της παραγωγής που χρησιμοποιπούν απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) στην θωράκισή τους, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μία τεράστια πρόκληση επιχειρησιακής αξιοποίησης με ένα πρακτικά αδιάτρητο θώρακα, ακόμα και από το πυρομαχικό με πυρήνα βολφραμίου το DM63 που χρησιμοποιούν τα τουρκικά LEO2A4. επίσης είναι βέβαιο ότι θα παραληφθούν και κάποιες χιλιάδες βλήματα με πυρήνα DU που σημαίνει ότι το ισχυρότερο διατρητικό βλήμα του κόσμου θα υπηρετεί εφ'εξής στον Ελληνικό Στρατό.
Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε δύο λεπτομερή άρθρα, το ένα για το κόστος χρήσης σε σχέση με τις δυνατότητές του, του 62 τόνων άρματος Μ1Α1, βασιζόμενο σε αμερικανικές πηγές και το άλλο για τα πυρομαχικά DU που αλλάζουν ολόκληρη την ισορροπία δυνάμεων υπερ της Ελλάδος στον αρματικό τομέα.
Χαρακτηριστικό του πόσο κρίσιμα θετική ήταν η κίνηση του ΓΕΣ να ζητήσει τα 400 Μ1Α1 είναι η απάντηση που έδωσε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) η τιμή που ζήτησε το αυστριακό υπουργείο Άμυνας για την τιμή των υπό απόσυρση Leopard 2A4 του αυστριακού Στρατού.
Το αυστριακό υπουργείο Άμυνας κοινοποίησε ως αρχική τιμή πώλησης κάθε Leopard 2A4 το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ! Η συγκεκριμένη τιμή για άρμα 20-25 ετών είοναι πρωτάκουστη και φυσικά απορρίφθηκε.
Ο αυστριακός Στρατός αποφάσισε να αποσύρει 54 άρματα μάχης Leopard 2A4 από την ενεργό υπηρεσία και να τα διαθέσει στη διεθνή αγορά. Το ΓΕΣ, πληροφορούμενο την απόσυρση των αρμάτων και στο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής του για εξεύρεση επιπλέον αρμάτων για την ανανέωση του αρματικού δυναμικού, προχώρησε σε προκαταρκτικές επαφές δια της επισήμου οδού με το αυστριακό υπουργείο Άμυνας. Η απάντηση όμως σε ότι αφορά το κόστος των προς διάθεση αρμάτων θα μπορούσε μάλλον να χαρακτηριστεί ως αναπάντεχη.
Συνολικά είχαν παραληφθεί από την Αυστρία 114 άρματα μάχης του τύπου και ένας επιπλέον πύργος, από τα ολλανδικά αποθέματα, τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία, αντικαθιστώντας του παλαιότερους αμερικανικούς τύπους αρμάτων που αξιοποιούσαν επιχειρησιακά οι αυστριακές χερσαίες δυνάμεις (M60A1/-A3).
Η αναζήτηση των 13 επιπλέον Leopard 2A4 για να συμπληρωθεί ο εξοπλισμός μιας επιλαρχίας χρονολογείται ήδη εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια, όταν δεν κατέστη δυνατή η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας της αποκαλούμενης «ενδιάμεσης λύσης ΙΙ» η οποία εκτός του εξοπλισμού συντήρησης και επισκευών τετάρτου και πέμπτου κλιμακίου για τα 170 Leopard 2HEL και τα 183 Leopard 2A4 περιελάμβανε και την προμήθεια 13 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 από τα γερμανικά αποθέματα.
Παρά τις επανειλημμένες ελληνικές αιτήσεις, μέχρι σήμερα η γερμανική πλευρά δεν έχει αποδεσμεύσει τα 13 άρματα του τύπου επικαλούμενη εξάντληση των αποθεμάτων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr