Κατά τα προσεχή έτη, η Βουλγαρία θα επενδύσει δύο δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 1,5 δισ. δολάρια) για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα για...
Κατά τα προσεχή έτη, η Βουλγαρία θα επενδύσει δύο δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 1,5 δισ. δολάρια) για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Α.Αγγέλοφ.
Σύμφωνα με την στρατωτική εφημερίδα «Βουλγαρικός Στρατός», τα κονδύλια που θα διατεθούν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος έως το 2020 αφορούν 13 μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει 100 εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Βουλγαρία (10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως).
Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας έχει εκπονήσει μια δέσμη με 40 επιπλέον εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία είναι να λάβουν προτεραιότητα, εάν αυτό είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του βουλγαρικού υπουργείου Άμυνας, το επενδυτικό σχέδιο αναπτύχθηκε με βάση τις σημερινές προσδιορισμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το πρόγραμμα βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα είναι 1,5% του ΑΕΠ.
Ο κατάλογος των 13 μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων περιλαμβάνει:
1. Δημιουργία και εξοπλισμός μιας Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας - έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργικό συμβούλιο.
2. Εκσυγχρονισμός φρεγατών κατηγορίας Willingen - εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
3. Απόκτηση νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών - εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης.
4. Πρόγραμμα περαιτέρω αξιοπλοΐας των μαχητικών MiG-29 - εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
5. Ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη για τα ελικόπτερα τύπου Cougar και Panther - εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
6. Εκσυγχρονισμός των πλοίων του Βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού - εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
7. Απόκτηση μονάδας επικοινωνιών και πληροφοριακής υποστήριξης των στρατευμάτων - εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
8. Η απόκτηση τερματικού εναέριας αναγνώρισης εδάφους των στόχων του ΝΑΤΟ AGS (Alliance Ground Surveillance) - εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
9. Ανάπτυξη ενός στρατηγικού συστήματος συλλογής πληροφοριών - έχει εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας.
10. Η βελτίωση της ικανότητας των ειδικών δυνάμεων να διεξάγουν επιχειρήσεις - εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
11. Δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου επιχειρήσεων κοινών δυνάμεων - εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
12. Πρόγραμμα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο - που εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας.
13. Ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου - το επίπεδο της έγκρισης που έχει λάβει δεν προσδιορίζεται.
Στον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας για το 2011 διατίθενται 54 εκατομμύρια λέβα για κεφαλαιουχικές δαπάνες. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην επισκευή των υφιστάμενων υποδομών, καθώς και στην εκπαίδευση μιας στρατιωτικής ομάδας επιπέδου τάγματος τάγμα.
Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα των μεταγωγικών αφων τύπου C-27J Spartan, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο της βουλγαρικής κυβέρνησης, και δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πολλά προγράμματα είναι υπό διαπραγμάτευση. Ειδικότερα, αυτό που αφορά την υλικοτεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων.
Φέτος, το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει επίσης να παρέχει τα κονδύλια για το αξιόπλοο των μαχητικών MiG-29, τα οποία τελικά βάσει προγραμματισμού θα μείνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το 2020.
Όσον αφορά την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών, δεν έχει υπάρξει ακόμη λεπτομερή κατανομή των κεφαλαίων. Σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας σχεδιάζει να αγοράσει οκτώ συολικά νέα μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, στις 27 Απριλίου η χώρα του θα διαθέτει περισσότερες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ένα αίτημα παροχής πληροφοριών σε σχέση με μια πιθανή προσφορά μαχητικών αεροσκαφών. Το ίδιο αναμένεται και στις 28 Απριλίου, από μια γερμανική αντιπροσωπεία της εταιρίας EADS.