Η σκληρή αντιπαράθεση και τα εκατέρωθεν πυρά γύρω από το Μνημόνιο σκέπασαν την επί της ουσίας σύμφωνη γνώμη Γιώργου Παπανδρέου και Αντών...
Η σκληρή αντιπαράθεση και τα εκατέρωθεν πυρά γύρω από το Μνημόνιο σκέπασαν την επί της ουσίας σύμφωνη γνώμη Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά για το θετικό φορτίο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.
Αντιπαράθεση περισσότερο για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, παρά για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου χαρακτήρισαν την σχετική κοινοβουλευτική συζήτηση.
Περιγράφοντας τα αποτελέσματα των Βρυξελλών ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα κέρδη της Ελλάδας προσθέτοντας ότι θα περίμενε «πιο γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη». Επανέλαβε δε ότι ανεξαρτήτως της ευρωπαϊκής συνεισφοράς, η λύση εξακολουθεί να βρίσκεται στις αλλαγές που θα προωθήσει η ελληνική κοινωνία: «Με μεγάλες αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία, στο μοντέλο ανάπτυξης, στην εφαρμογή των κανόνων δικαίου, στην ίδια τη νοοτροπία μας. Αυτές τις μεγάλες αλλαγές τις έχουμε ξεκινήσει, αλλά έχουμε και άλλες μπροστά μας. Οι αλλαγές αυτές θα απελευθερώσουν πολλούς, μα θα θίξουν προνόμια και κατεστημένα, που παλιά θεωρούσαμε κεκτημένα. Θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές».
Από την αντιπολίτευση ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εποικοδομητική κριτική: «Περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Άλλο η κριτική, κι άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του, για τις εντυπώσεις, όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας».
Στη δευτερολογία του, και αφού ο κ. Σαμαράς είχε ήδη σηκώσει τους τόνους, ο Γιώργος Παπανδρέου ανταπέδωσε: «Ακουσα τον κ. Σαμαρά να μιλάει για «ανάπτυξη, ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη». Αλλά τι μας άφησε η Νέα Δημοκρατία; Μας άφησε χρέος, χρέος και πάλι χρέος! Εκατόν πενήντα δισ κ. Σαμαρά αυξήσατε το χρέος, σε 5,5 χρόνια. Αυτό ήταν το ρεκόρ της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πού ήταν η ανάπτυξη; Διπλασιάσατε, ουσιαστικά, το ιστορικό χρέος αυτής της χώρας».
Διγλωσσία στο εξωτερικό
Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε και πάλι διγλωσσία στον αρχηγό της ΝΔ: «Σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία, μία ακόμα υποκριτική στάση: άλλα λέτε τη μία φορά, άλλα λέτε την άλλη. Και άλλα λέτε στο εξωτερικό, όταν πηγαίνετε, όπου υπογράψατε με τους δικούς σας συναδέλφους, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη συνέχιση του πετυχημένου - αυτό υπογράψατε - προγράμματος της Ελλάδας. Όμως, μία άλλη λέξη για τη μείωση των επιτοκίων, ή για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν μπορέσατε εσείς να καταφέρετε εκεί. Ενώ εμείς, το καταφέραμε και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και στο Συμβούλιο Κορυφής.
Ξέρουμε ποιος βύθισε τη χώρα
Στην τριτολογία του ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στα κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ: «Το ποιος βύθισε τη χώρα, ποιος έφερε τη χώρα στο σημείο σχεδόν να βουλιάξει, το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Ποιος έβαλε φωτιά κ. Σαμαρά, το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Ποιος λεηλάτησε τη δημόσια περιουσία, με πελατειακές προσλήψεις, μέχρι και με τα γνωστά περί "Βατοπαιδίου", το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Γιατί όταν μιλάτε για δημόσια περιουσία και αξιοποίηση, να θυμάστε και το παρελθόν σας. Ποιος προειδοποίησε γι' αυτή την πορεία, επίσης, το ξέρει ο Ελληνικός λαός. Και αυτό, το είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, πολύ νωρίτερα από το 2007. Και ποια κυβέρνηση κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να σβήσει αυτές τις φωτιές, σε ένα δυσμενέστατο διεθνές κλίμα, επίσης, το ξέρει ο Ελληνικός λαός».
Παράθυρο ενόψει 25ης Μαρτίου
«Είμαστε ευχαριστημένοι με το σύνολο; Βεβαίως, θα θέλαμε ευρωομόλογα, αυτά λέει και ο κ. Γιούνκερ. Αλλά κερδίσαμε ήδη κάποια βήματα εμείς, το κόμμα μας, το Κίνημά μας, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις στην Ευρωβουλή, γι' αυτή την ουσιαστική πρόταση για τα ευρωομόλογα».
Ζήτησε υπευθυνότητα
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που είχε ψαρακτηρίσει πανηγύρι τη συζήτηση στη Βουλή, ο Γιοώργος Παπανδρέου σημείωσε: «Και δεν είναι "πανηγύρι" αυτό που γίνεται στη Βουλή, είναι μια δημοκρατική αντιπαράθεση, έτσι θέλω να την βλέπω. Θέλω να θεωρήσω ότι όλα τα κόμματα θα κατανοήσουν τη σημασία της κοινωνικής ηρεμίας, αλλά και κάποιας ελπίδας, που πρέπει να δώσουμε στον Ελληνικό λαό. Διότι και η ψυχολογία παίζει ρόλο, διότι και η τουριστική σεζόν ανοίγει, διότι δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται, όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια και να γίνονται απεργίες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας, με τέτοιο τρόπο. Και βεβαίως, εμείς είμαστε υπέρ κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Να ασκείται, αλλά να ασκείται με γνώση των ευθυνών και των καταστάσεων, μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.