Για εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση για το Αιγαίο με εξαίρεση όμως το Καστελόριζο γιατί ανήκει στη... Μεσόγειο (!) έκανε λόγο ο Α. ...
Για εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση για το Αιγαίο με εξαίρεση όμως το Καστελόριζο γιατί ανήκει στη... Μεσόγειο (!) έκανε λόγο ο Α. Νταβούτογλου την παραμονή της άφιξής του στην Ελλάδα
Τη βάση των διερευνητικών επαφών ροκανίζει η Αγκυρα αφήνοντας εκτεθειμένη την Αθήνα, καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου την παραμονή της άφιξής του στην Ελλάδα έστειλε το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση είναι εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο, με την εξαίρεση όμως του... Καστελόριζου.
Στρώνοντας το «έδαφος» της επίσκεψής του σε συνέντευξη (στην «Καθημερινή»), ο κ. Νταβούτογλου δηλώνει ότι οι διερευνητικές επαφές «έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο» και συγχρόνως διαφοροποιεί και απομονώνει το Καστελόριζο με το επιχείρημα ότι το νησί βρίσκεται στη... Μεσόγειο.
«Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία στην οποία να έχουν δίκιο και να είναι ειλικρινείς και οι δυο πλευρές: με τη μια πλευρά να υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και καλύπτει όλη την περιοχή από τη Θράκη μέχρι και το Καστελόριζο και την άλλη πλευρά να επιμένει ότι συζητούνται όλα τα «προβλήματα» του Αιγαίου και δεν καλύπτεται το Καστελόριζο.
Διαψεύδοντας όσους καλόπιστους έχουν αποδεχθεί το επιχείρημα ότι οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις είναι έργο του στρατιωτικού κατεστημένου, ο κ. Νταβούτογλου τις εμφάνισε ως απόρροια της «ελευθερίας πτήσεων στο Αιγαίο». Για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών παρέπεμψε ο ίδιος στη «συνολική λύση για όλα τα θέματα του Αιγαίου», ενώ εντύπωση προκαλεί η παραπομπή του στον «καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο» που εμμέσως παραπέμπει και στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».
Συναντήσεις
Ο κ. Νταβούτογλου στις συναντήσεις του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Δ. Δρούτσα θα συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το μεταναστευτικό.
Ο Τούρκος υπουργός από αύριο θα επιχειρήσει να επαναφέρει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, μειονοτικό ζήτημα στη διμερή ατζέντα και μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» και τον νέο πρόεδρό της, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν και τους ψευδομουφτήδες θα καταλήξει στην Καβάλα, όπου θα διανυκτερεύσει στο ιστορικό οθωμανικό μνημείο Ιμαρετ, που δώρισε στην πόλη ο Μωχάμετ Αλη Πασά. Την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα επισκεφθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ.
Τουρκία
«Θυμήθηκαν» πρόστιμα στη Θράκη
Σε μια παράξενη «σύμπτωση», χθες, το τούρκικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΟΥ εμφάνισε είδηση για καμπάνια «ελευθερίας του μειονοτικού Τύπου» που ξεκινά στη Θράκη, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση που εδώ και μήνες εκδόθηκε από ελληνικά δικαστήρια εναντίον των μειονοτικών εφημερίδων «Γκιουντεμ» και «Μιλετ» για τη συκοφαντική δυσφήμηση της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου.
Οι δύο έκδοτες δηλώνουν ότι τα πρόστιμα (150 και 120 χιλιάδων ευρώ) θα οδηγήσουν σε κλείσιμο τις δύο εφημερίδες τους, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ανακοινώσεις προς ενίσχυση της «καμπάνιας» έκαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της «Συμβουλευτικής» κ. Α. Χατζηοσμάν και Τ. Ματατζή καθώς και οι ψευδομουφτήδες. Οι δύο βουλευτές, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στις δηλώσεις τους κάνουν λόγο για αποφάσεις που «περιορίζουν την ελευθερία του μειονοτικού Τύπου».
Νίκος Μελέτης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=56556959